Ajunul Bobotezei. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Ajunul Bobotezei

AJUNUL BOBOTEZEI. Traditii si obiceiuri de AJUNUL BOBOTEZEI: Seara de 5 ianuarie marcheaza AJUNUL BOBOTEZEI si aduce o multitudine de traditii.

AJUNUL BOBOTEZEI. Traditii si obiceiuri de AJUNUL BOBOTEZEI: In AJUNUL BOBOTEZEI exista multe obiceiuri referitoare la vreme. Daca in dimineata de 5 ianuarie e bruma pe pomi vor fi poame multe si bune. Daca picura din streasina va fi o vara ploioasa. O alta traditie spune ca in ce directie va stropii preotul cu busuiocul inmuiat in agheasma, de acolo vor veni ploile de peste an. Cine va posti in aceasta zi va avea noroc tot anul. Totodata in AJUNUL BOBOTEZEI, preotul merge pe la toate casele cu Iordanul, sfintiind gospodariile cat si pe locuitorii acestora. Daca preotului ii va scartaii zapada sub picioare, oamenii spun ca va fi un an bogat si rodnic.

AJUNUL BOBOTEZEI. Traditii si obiceiuri de AJUNUL BOBOTEZEI: Un obicei foarte vechi este acela ca fetele trebuie sa ia de la preot o crenguta de busuioc sfintit si sa-l puna noaptea sub perna pentru a-si visa ursitul. Tot pentru a-l vedea in vis pe cel sortit, fetele isi legau pe degetul inelar un fir de matase rosie busuiocul primit. Daca in AJUN de BOBOTEAZA o fata nemaritata aluneca pe gheata, aceasta se va casatori in anul ce urmeaza. Batranii spun ca cine va stranuta in ziua de AJUN de BOBOTEAZA va fi norocos tot anul.

AJUNUL BOBOTEZEI. Traditii si obiceiuri de AJUNUL BOBOTEZEI: In unele zone, copiii mergeau sa colinde in seara de 5 spre 6 ianuarie pentru a vesti sosirea preotului “cu crucea”. Gospodarii ii rasplateau pe colindatori cu mere, nuci si prajituri pe care copiii le strang in traistutele lor. Printre obiceiurile din AJUNUL BOBOTEZEI se numara si “Chiralesa”, care in greceste inseamna “Fie-ti mila, Doamne!”. Baieti si fete insotesc preotul prin sat si vestesc sfintirea caselor. Obiceiul este asemanator colindelor din Ajunul Craciunului, iar copiii primesc nuci, mere si prajituri. In anumite zone din Bucovina, preotul este insotit si de gospodari din sat care anunta venirea preotului si apoi sunt rasplatiti cu bucate de post sfintite.

AJUNUL BOBOTEZEI. Traditii si obiceiuri de AJUNUL BOBOTEZEI: Alti preoti ii opresc pe credinciosi sa ia Agheasma Mare. In acest sens, Sfantul Sava spune: “acestia nu fac bine pentru ca prin darul lui Dumnezeu s-a dat spre sfintirea lumii si a intregii fapturi… Deci de unde este socotinta acestora pentru ca sa nu guste apa aceasta, deoarece trebuie sa stim ca nu pentru aceasta Apa este necuratia in noi, ci devenim necurati prin lucrurile noastre cele spurcate, iar noi ca sa ne curatim de acestea, bem fara de indoiala aceasta Sfanta Apa”.

Cu Agheasma Mare se stropesc casele credinciosilor si locuitorii acestora, in AJUNUL BOBOTEZEI. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi de pilda, la binecuvantarea si sfintirea prapurilor, la sfintirea crucii si a troitelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, la sfintirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor si a Sfantului si Marelui Mir.

Sursa foto: CRESTIN ORTODOX