Ajunul Crăciunului 2017. Semnificații și tradiții specifice Ajunului

AJUNUL CRACIUNULUI 2017. In aceasta zi, de AJUN DE CRACIUN, suntem in apropierea marelui praznic al NASTERII LUI HRISTOS, care a innoit lumea. Niciun alt praznic imparatesc nu aduce atata bucurie in sufletele si in casele noastre ca NASTEREA DOMNULUI, spune arhimandritul Ilie Cleopa in volumul “Predici la praznice imparatesti si la sfintii de peste an”.

“Acum cand suntem in AJUNUL CRACIUNULUI, cand dreptul Iosif cauta loc de gazduire in Bethleem pentru Fecioara si pentru Prunc si nu gaseste, cand Fecioara merge in pestera sa nasca pe Fiul Lui Dumnezeu si Mantuitorul lumii, sa ne silim fiecare si sa-i dam loc de gazduire si de nastere lui Hristos in casele noastre crestinesti si in camara inimilor noastre”, spune parintele Ilie Cleopa.

Pentru sarbatoarea NASTERII DOMNULUI, Biserica se pregateste cu sarguinta. De aceea, inaintea sarbatorii este randuit un post de sase saptamani, POSTUL CRACIUNULUI, care inchipuieste postul celor 40 de zile pe care l-a tinut Moise pe muntele Sinai, ca sa se invredniceasca de a vedea pe Dumnezeu si a primii Tablele Legii.

Ziua din AJUNUL NASTERII DOMNULUI este una de post mai aspru decat celelalte zile, deoarece se ajuneaza pana seara. Dezlegarea la mancaruri de dulce se da a doua zi (25 decembrie), in ziua sarbatorii Craciunului, dupa Sfanta Liturghie.

Dupa ceasul pranzului, in ajun, spre seara, se obisnuieste sa se manance grau fiert, amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului Sfantului Proroc Daniel si al celor trei tineri din Babilon.

Despre hrana tinerilor iudei in robia babiloniana aminteste Biserica Ortodoxa in rugaciunea de binecuvantare a colivei, unde se spune: “Doamne, Cel ce ai plinit toate cu cuvantul Tau si ai poruncit pamantului sa scoata multe feluri de roade spre indulcirea si hrana noastra; Care pe cei trei tineri si pe Daniel care erau in Babilon, fiind hraniti cu seminte i-ai aratat mai frumosi decat cei ce erau hraniti cu multe desfatari”.

Sursa foto: jurnaldebuzau