Ajutoare la incalzire pentru aproape 1.600 de familii din Sectorul 1

Foto Mondo News

Aproape 1.600 de familii sau persoane singure cu venituri reduse din Sectorul 1 beneficiaza de ajutoare pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece, informeaza institutia intr-un comunicat de presa.

Pana in prezent s-au aprobat 582 cereri pentru acordarea ajutorului in vederea incalzirii locuintei cu energie termica, 770 de cereri pentru incalzirea cu gaze naturale, 200 pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri si 39 pentru incalzirea cu energie electrica.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 1 a primit un total de 1.677 cereri privind acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze, lemne, energie termica si energie electrica, insa 86 din totalul cererilor nu au fost validate intrucat nu au fost indeplinite conditiile legale de acordare.

Ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu energie termica, gaze naturale, energie electrica, lemne, carbuni si combustibili petrolieri se acorda, in perioada noiembrie 2013 – martie 2014, pe baza de cerere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile acesteia. La completarea cererii, titularul are obligatia de a mentiona corect componenta familiei, veniturile membrilor acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute.

Pentru acordarea ajutorului cu energie termica, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 lei in cazul familiilor si 1.082 lei in cazul persoanei singure.

Pentru acordarea ajutorului cu gaze naturale, energie electrica, precum si cel cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 615 lei atat in cazul familiilor cat si in cazul persoanei singure.

Ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu energie electrica se acorda doar in situatia in care beneficiarii nu detin alta forma de incalzire!

Ajutoarele de incalzire nu se acorda persoanelor/familiilor care detin cel putin unul dintre bunurile prevazute in Anexa nr. 3 la H.G.R. nr. 778/2013 si in cererea pentru acordarea ajutorului, respectiv: cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu si a anexelor gospodaresti sau alte imobile aflate in proprietate; mijloace de transport (autoturism/autoturisme si/sau motocicleta/motociclete cu o vechime mai mica de 10 ani cu exceptia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente precum si pentru uzul persoanelor aflate in zone greu accesibile, mai mult de un autoturism/motocicleta cu o vechime mai mare de 10 ani); terenuri de imprejmuire a locuintei si curtea aferenta si alte terenuri intravilane care depasesc 1000m² in zona urbana si 2000m² in zona rurala; depozite bancare de peste 3.000 lei etc.

Pentru sistemul de incalzire cu agent termic, cererile/declaratiile pe propria raspundere se vor ridica de la sediul S.C. RADET S.A. – Sectia de Distributie Sector 1 (Str. Radu Greceanu nr.10-12, sector 1) sau de la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 (Str. Maresal Averescu nr. 17, corp AMFITEATRU).

Pentru ajutoarele de incalzire cu gaze, energie electrica si pentru ajutoarele de incalzire cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, formularele vor putea fi ridicate de la sediul DGASPC Sector 1.

Cererile/declaratiile pe propria raspundere pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei se depun la sediul DGASPC Sector 1 in vederea stabilirii dreptului financiar.

La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, dupa caz, al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat in luna anterioara depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suporta, obligatii legale de intretinere si alte creante legale, cu exceptia alocatiei pentru sustinerea familiei, a bugetului personal complementar, a ajutoarelor de stat acordate in baza OG. nr.14/2010 privind masuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producatorilor agricoli, incepand cu anul 2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 74/2010, cu completarile ulterioare, a burselor de studiu si a burselor sociale, precum si a sprijinului financiar prevazut de H.G. nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor si a cuantumului sprijinului financiar ce se acorda elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala “Bani de liceu”, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cererea/declaratia pe propria raspundere privind acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei se depune impreuna cu declaratia (anexa 2 din hcl 142/30.09.2013) potrivit careia beneficiarul se obliga ca pana la data de 31.05.2014 sa aduca actele privind veniturile si componenta familiei pentru perioada noiembrie 2013-martie 2014. Nedepunerea acestor documente pana la data de 31.05.2013 duce la recuperarea sumelor acordate cu titlu de ajutor pentru incalzirea locuintei conform OUG 70/2011 cu modificarile si completarile ulterioare.

Titularii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei sunt obligati sa comunice orice modificare intervenita in componenta familiei si a veniturilor acesteia in termen de 5 zile de la data modificarii.

Pentru mai multe informatii privind acordarea ajutoarelor pentru caldura, puteti contacta Directia Prevenire din subordinea DGASPC Sector 1, Bd. Maresal Averescu nr. 17, telefon: 021/223.41.97 interior 148.