Ajutor de minimis 2014: Inscrierile online pentru minimis incep in 15 ianuarie. Ghidul solicitantului si codurile CAEN, publicate

Incep inscrierile pentru schema de minimis. Intreprinderile mici si mijlocii care doresc sa aplice pentru schema de minimis in 2014 se pot inscrie online incepand de miercuri, 15 ianuarie, proces care va dura pana in data de 24 ianuarie. 

Firmele care vor sa obtina ajutorul de minimis vor putea sa depuna cererile de finantare online, pe site-ul AIPPIMM, incepand de miercuri, ora 10:00. Inscrierile vor dura pana in data de 24 ianuarie 2014, sesiunea fiind deschisa pana la ora 20:00.

De precizat ca a fost publicata si varianta finala pentru Ghidul solicitantului schemei de minimis, conform unui act normativ care a intrat in vigoare de curand. Actul mentionat reglementeaza si lista codurilor CAEN aferente activitatilor care sunt eligibile in cadrul schemei de minimis, precum si acordul de finantare.

Ghidul solicitantului pentru schema de minimis, lista codurilor CAEN aferente activitatilor eligibile in cadrul schemei si acordul pentru finantare, sunt reglementate prin Ordinul ministrului delegat pentru IMM nr. 376/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 20 din 11 ianuarie 2013.

In Ghidul solicitantului se precizeaza, printre altele, ca plata ajutoarelor de minimis se va face pana in 31 decembrie 2015, in limita bugetului anual alocat schemei, insa nu este specificata data de incepere a platii, potrivit site-ului Avocat Net.

De asemenea, emiterea acordurilor pentru finantare se va realiza de la data deschiderii sesiunii pana la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, in limita bugetului alocat schemei.

Conform listei codurilor CAEN, companiile care desfasoara activitati de comert nu vor obtine punctaj, in acest fel fiind diminuate sansele obtinerii finantarii.

Bugetul maxim alocat schemei de minimis este de 500 de milioane de lei, din 250 de milioane de lei aferente anului fiscal 2014 si 250 de milioane de lei pentru anul fiscal 2015, se arata in acelasi document.

Ajutorul de minimis se va acorda sub forma de ajutor de stat nerambursabil in procent de 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita echivalentului in lei a valorii maxime de 100.000 euro, pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi.

Important! Cursul de schimb care este luat in calcul pentru plata ajutorului de minimis este cel stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), valabil pentru ziua de 11 noiembrie 2013 (data la care HG nr. 848/2013 care modifica si completeaza HG nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 689), mai noteaza Avocat Net.

Printre principalele modificari care s-au facut la programul minimis din 2014 se numara:

– Ajutorul de minimis va avea o valoare maxima de 100.000 de euro, reprezentand o contributie de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile

– Numarul estimat de IMM-uri beneficiare va fi de aproximativ 1111.

– inscrierea se va face online timp de 10 zile, completandu-se un formular simplu, urmand ca ulterior acestei perioade, planurile de afaceri si intreg dosarul fizic sa fie depus la sediile OTIMMC-urilor din intreaga tara in termen de maximum 10 zile lucratoare.

– Finantarea se obtine in functie de un punctaj obtinut raspunzand la 4 intrebari obiective disponibile in cadrul formularului online: Categoria IMM, Numarul de locuri de munca realizate, Locatia implementarii proiectului si sectorul pe care se acceseaza.

– Firmele participante vor trebui sa aiba o vechime de peste 1 an si sa aiba codul CAEN autorizat cu 3 luni inaintea datei completarii formularului de inscriere

DATE GENERALE PROGRAM MINIMIS 2014

Inscrierea online: 15 ianuarie ora 10.00 – 24 ianuarie ora 20.00;

Modalitate de evaluare: in functie de punctaj;

Bugetul maxim al schemei: 500 milioane lei, din care 250 milioane lei aferente anului fiscal 2014 si 250 milioane lei aferente anului fiscal 2015.

Sprijin acordat: Echivalentul a 90% din total cheltuieli eligibile dar nu mai mult de 100.000 de euro;

Contributie solicitant: 10%.

Cheltuieli eligibile:

– Realizarea de constructii noi sau achizitia de constructii in vederea desfasurarii activitatii pentru care se solicita finantare;

– Echipamente tehnologice – masini, utilaje si instalatii de lucru;

– Aparate si instalatii de masurare, control si reglare;

– Mijloace de transport neinmatriculabile, pentru sustinerea activitatii intreprinderii;

– Echipamente IT.

Conditii minime obligatorii:

– Firma trebuie sa aiba cel putin 1 an calendaristic de la infiintare la data completarii online a formularului de inscriere;

– Codul CAEN pentru care se solicita finantare este autorizat, in conditiile legii, cu cel putin 3 luni inaintea datei completarii on-line a formularului de inscriere;

Conditii pentru ca un IMM sa obtina punctaj maxim:

– Sa fie microintreprindere (de la 1 pana la 9 salariati inclusiv);

– Sa acceseze fondurile pentru activitatea de productie;

– Sa creeze 5 locuri de munca din care 1 loc de munca sa fie ocupat de un absolvent universitar promotia 2013;

– Locatia implementarii proiectului sa fie in mediul rural, in zona defavorizata.