Sesiunea din 28 august pentru ajutoarele de minimis, anulata de Ministerul de Finante

Ajutoare de stat pentru firme

Sesiunea din 28 august pentru ajutoarele de minimis a fost anulata, miercuri seara, de Ministerul Finantelor Publice (MFP), dupa ce mai multe firme au lansat acuzatii dure la adresa institutiei, prin care reclamau ca nu pot depune declaratiile pentru obtinerea ajutorului de minimis deoarece nu functioneaza site-ul de pe care se putea face aplicatia, scrie ziare.com.

Sursa citata mentioneaza ca procedura pentru obtinerea ajutoarelor de minimis va fi reluata, deocamdata nu se stie la ce data.

Cu putin timp inainte de aceasta decizie, Ministerul Finantelor a anuntat ca a declansat o investigatie in cazul scandalului iscat, miercuri, la depunerea cererilor online pentru accesarea ajutorului de minimis, procedura ratata de mii de firme, deoarece nu s-a mai putut accesa pagina de internet pentru completarea formularului.

Intr-un comunicat de presa transmis Mondo News se precizeaza ca in urma investigatiilor preliminare declansate de Ministerul Finantelor Publice si a datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si de autoritatile competente din domeniul sigurantei IT, care au participat la monitorizarea intregii proceduri de inregistrare online a cererilor, a rezultat ca:

– La 8.30 serverele Ministerului Finantelor Publice au inregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicatiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis;

– in intervalul 8.30-8.36, 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicata schemei de minimis

– Dintre acestea, 3.164 de persoane completau formularul in intervalul 8.30-8.36

– 714 persoane, dintre cele 3.164, au trimis formularul completat primind recipisa de inregistrare, eliberata automat de sistem. Din totalul de 714 solicitari transmise, un numar de 644 de solicitari a fost admis, restul fiind respinse intrucat fie depaseau plafonul de 200.000 euro admis per solicitant, fie din cauza inregistrarilor multiple ale aceleasi intreprinderi (acelasi CUI)

– 2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii pana la epuizarea plafonului de 500 milioane lei.

Avand in vedere gradul de solicitare a sistemului, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depasit numarul de 20.225 de utilizatori, in acest interval, nu au putut accesa pagina de internet intrucat limita tehnica a echipamentelor IT fusese deja atinsa.

La sfarsitul investigatiei derulata de specialistii MFP impreuna cu STS si autoritatile competente din domeniul sigurantei IT vom informa opinia publica cu privire la rezultatele finale ale investigatiei. 

Foto: Gandul