Ajutorul de minimis, prilej de scandal intre firme si Ministerul Finantelor

AJUTOR-MINIMIS

Inregistrarea online a cererilor de acord pentru ajutorul de minimis, in baza H.G. nr. 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, a avut loc, miercuri, incepand cu ora 08.00, conform anuntului facut de Ministerul Finantelor.

Mai multe firme sunt nemultumite ca nu au reusit sa-si inscrie proiectele, deoarece acestea s-au putut depune intr-un interval de doar cinci minute, pe principiul “primul venit, primul sosit”. Astfel, un numar de 644 de firme au reusit sa isi inregistreze, online, proiectele prin care vor sa obtina ajutoare de minimis de la Ministerul de Finante, potrivit unei liste publicate de minister. 

“Nu am reusit sa inscriem mai mult de 4 proiecte din 70, cate aveam pregatite. Cred ca au fost niste filtre, pentru ca nu se puteau depune de pe un singur IP. In primele câteva secunde, am reusit sa deschidem pagina de pe un singur calculator si dupa ce am inscris, am vazut ca eram deja la numarul 170 si ceva. De pe restul calculatoarelor, intram pe link si se arata <waiting> sau <session has expired>. E ca la loto”, a spus reprezentantul unei companii de consultanta din Oradea, citat de Ziarul Financiar.

Ulterior, Ministerul Finantelor a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca bugetul anual de 500 milioane lei alocat schemei a fost epuizat.

“Incepand cu data de 28.08.2013, ora 8:35:41, sesiunea de inregistrare online a cererilor de acord pentru finantare in baza H.G. nr. 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, este declarata inchisa”, se arata in comunicat.

Schema de ajutor de minimis se adreseaza firmelor mici si mijlocii care vor sa obtina fonduri de pana la 200.000 de euro. Ministerul Finantelor estima ca numarul de companii care solicita ajutor de minimis ar fi ajuns la 2.000, dupa ce Guvernul a aprobat saptamana trecuta majorarea bugetului de la 400 la 500 de milioane de lei pentru acest proiect.

Guvernul a adoptat, recent, Hotararea prin care bugetul alocat schemei de minimis instituita prin H.G. nr. 274/2013 a fost majorat de la 400 milioane lei la 500 milioane lei.

Decizia a fost luata atat in urma interesului deosebit manifestat de reprezentantii mediului de afaceri, cat si in vederea asigurarii accesului la finantare a cat mai multor operatori economici, in conditiile in care mediul de afaceri reclama in mod insistent existenta unui deficit de finantare.

Foto: Realitatea TV