Alarmant! BNR face verificari, rata creditelor neperformante ar putea fi mai mare

Rata creditelor neperformante ar putea fi mult mai mare, motiv pentru care a inceput o serie de verificari in acest sens, a anuntat directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), transmite Capital.

Si asta chiar daca rata creditelor neperformante a ajuns la un nivel care foarte mare, de 21,6% la finele lunii septembrie 2013.

“Cand am cerut prima oara datele de la CRB (Centrala Riscurilor Bancare) si le-am comparat cu ceea ce am gasit in bilantul unor banci ne-am ingrozit. Atunci am solicitat bancilor o situatie mult mai detaliata privind incadrarea creditelor neperformante, modul in care au facut restructurarea creditelor si cum s-au platit aceste imprumuturi restructurate”, a spus Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE 2013, organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR si ARB (Asociatia Romana a Bancilor).

“Totusi, in ciuda cifrei vehiculate de 21,6%, care iti da fiori, despre care se spune ca este de trei ori mai mare decat in UE, in Romania nu a cazut nicio banca si nu s-a platit niciun leu de la buget pentru salvarea unor banci asa cum s-a intamplat in Vest”, a adaugat Cinteza, citat de Capital.

Potrivit oficialului BNR, unele banci au apelat la restructurari repetate ale creditelor, in unele cazuri si de 20 de ori, tocmai cu scopul de a evita incadrarea acestora la neperformante si, implicit, constituirea de provizioane.

Dupa cateva controale ale BNR, s-a constatat o cerinta suplimentara de provizioane. Potrivit lui Cinteza, la o anumita banca, doar din declasificarea agentilor economici la rambursarea creditelor, este nevoie de 0,5 miliarde lei provizioane suplimentare.

Foto: Mondo News