ALARMANT! MUNCITORII CALIFICATI in CONSTRUCTII, pe cale de disparitie!

Romania isi pierde usor-usor meseriasii! In ultimii zece ani, numarul scolarilor care au dorit sa devina MUNCITORI CALIFICATI in CONSTRUCTII a scazut cu 90%. Practic, in tara noastra mai exista doar 6 000 zidari CALIFICATI.

Tara noastra se confrunta cu un deficit mare de zidari calificati! Practic,  numarul acestora a scazut la circa 5.900  persoane in ultimii ani, pe fondul reducerii locurilor din scolile specializate si al migratiei fortei de munca, potrivit datelor furnizate de Holcim Romania, subsidiara locala a producatorului elvetian de materiale de constructii cu acelasi nume.

 In contextul in care multi zidari au plecat in strainatate pentru salarii mai mari, iar sistemul de invatamant romanesc nu ofera pietei muncii suficiente resurse pregatite in acest sector de activitate, companiile din domeniu investesc in revitalizarea invatamantului profesional.

Citeste si: O firma care construieste vile in Parcul Tineretului, amendata pentru DEFRISARI ILEGALE

 „In contextul diminuarii ofertei educationale in randul scolilor profesionale, resimtita acum de cei mai multi angajatori industriali, muncitorii din Romania trebuie sa profite de orice oportunitate de pregatire pusa la dispozitie de mediul pri­vat“, a declarat Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii.

 Situatia s-a inrautatit treptat in ultimii ani! Astfel, Romania are cu 90% mai putine locuri in scolile specializate de zidari decat avea acum zece ani, potrivit datelor companiei Hol­cim.

Citeste si: Trei CLADIRI FAIMOASE din Bucuresti, recreate din CARTI DE JOC

 Circa 18.000 elevi erau inscrisi in scolile profesionale romanesti in anul scolar 2012-2013, cu 91% mai putini decat in 2007-2008, cand numarul acestora depasea 210.000, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Sursa foto: bizbrasov.ro