ALBANIA: Parlamentul a INTERZIS DEFRISARILE pe o perioada de 10 ani

PARLAMENTUL ALBANEZ a adoptat joi seara o lege ce impune un moratoriu de zece ani asupra DEFRISARILOR DE PADURI in scopuri industriale, o masura despre care oficialii spun ca este menita sa evite o “CATASTROFA ECOLOGICA”, in conditiile defrisarilor galopante din ultimii ani, transmite vineri AFP, citat de Agerpres.

‘Albania se confrunta cu o catastrofa ecologica si suntem obligati sa luam masuri drastice impotriva exploatarii forestiere in scopuri comerciale si a comertului asociat’, a argumentat ministrul mediului, Lefter Koka, inaintea votului.

Legea adoptata interzice exporturile de lemn si de orice produse derivate. Lemnul va putea fi totusi folosit pentru incalzirea locuintelor, dar nu va putea fi taiat fara autorizatie.

Noua lege prevede pedepse de pana la 10 ani de inchisoare pentru orice activitate ilegala.

Inainte de 1990, padurile acopereau 51% din teritoriul Albaniei, procent care s-a redus la 25% in prezent, conform Ministerului Mediului.

Numai intre 2007 si 2013, peste 17% din padurile tarii au fost afectate de defrisari sau de incendii criminale, a precizat ministrul Koka.

‘Activitatile infractionale intense, desfasurate in stransa colaborare cu structurile responsabile cu protejarea padurilor, se afla la originea distrugerii acestora’, a acuzat premierul Edi Rama.

Potrivit cifrelor oficiale, defrisarile ilegale depasesc de zece ori taierile legale si au produs stricaciuni parcului national Lura, una din perlele muntilor Balcani.

Expertii in protectia mediului au atras atentia si asupra defrisarilor de pe malurile cursurilor de apa, care cresc riscul de inundatii.

Sursa foto: albaniahistory