Alcatraz, intre inchisoarea devenita atractie turistica si insula blestemata. FOTO

Alcatraz a ajuns de la cel mai sigur penitenciar din lume la stadiul de muzeu vizitat in prezent de peste 1,5 milioane de oameni pe an. Va prezentam in cele ce urmeaza povestea inchisorii in care Al Capone a fost detinut, situata pe Insula Alcatraz, locul despre care bastinasii credeau ca este blestemat. Materialul realizat de agentia Mediafax face o radiografie la locul care odata era o fortareata de neinvins si inchisoare de maxima securitate, iar in prezent a devenit un muzeu vizitat de peste un milion de persoane in fiecare an.

Insula Alcatraz este situata in golful San Francisco, la 2.4 kilometri de mal. Aceasta are o lungime de 511 metri si o latime maxima de 180 de metri si se intinde pe o suprafata de aproape 9 hectare. Cunoscuta ca “The Rock” (Stanca), Alcatraz a gazduit, pe rand, un far, o garnizoana, o inchisoare militara, una federala si, in prezent, un muzeu.

Bastinasii americani credeau ca insula e blestemata si o ocoleau, asa ca primii care au ocupat stanca din golful San Francisco au fost spaniolii, care au amplasat cateva tunuri acolo. Oficial, insula a fost descoperita in 1775, de Juan Manuel de Ayala, un navigator spaniol care cartografia zona. El a denumit-o La Isla de los Alcatrases, Insula Pelicanilor, datorita numarului mare de pasari care o populau. in timp, versiunea in limba engleza, Alcatraz, a devenit populara si este folosita si astazi. Primul proprietar al insulei a fost William Workman, un pionier britanic, care a primit pamantul de la Pio Pico, guvernatorul provinciei mexicane Alta California, cu conditia sa construiasca un far. Acesta avea sa devina prima constructie importanta de pe insula si primul far operational de pe coasta de vest a Statelor Unite.

Dupa achizitionarea Californiei de la guvernul mexican, presedintele american Millard Fillmore a hotarat ca Alcatraz sa aiba o destinatie militara, datorita pozitiei sale strategice care permitea apararea golfului San Francisco. La jumatatea secolului al XIX-lea a inceput goana dupa aur din California si San Francisco s-a transformat dintr-un orasel neinsemnat intr-unul dintre porturile importante de pe coasta de vest. Acest lucru, la care s-a adaugat izbucnirea razboiului civil american, in 1861, a sporit importanta strategica a insulei, garnizoana existenta fiind supusa la numeroase lucrari de fortificatie.

In 1866, dupa incheierea conflictului din Statele Unite, fortareata Alcatraz avea 105 tunuri in cazemate asezate pe tot perimetru insulei si servea si drept arsenal al orasului San Francisco. O echipa de la Universitatea Texas A&M a folosit un radar de penetrare a solului, GPR, pentru a scana stratul de pamant care se afla sub cladirea actuala, relateaza BBC. “Aparatul emite unde electromagnetice in sol, care sunt reflectate in mod diferit de structurile aflate sub pamant. Functioneaza la fel ca imagistica medicala”, spune profesorul Mark Everett. Cercetatorul spune ca echipa lui a descoperit o retea de tuneluri si depozite despre care se credea ca au fost distruse.

Dupa razboi, armata a decis ca dezvoltarea tehnologica a facut ca tunurile si fortificatiile de pe insula sa fie depasite. Eforturile de modernizare au fost abandonate in anii 1870 si autoritatile au decis ca Alcatraz e mai potrivita pentru detentie decat pentru aparare, in special datorita pozitiei izolate si a curentilor reci si periculosi din golf, care ingreunau accesul si, mai ales, parasirea insulei. Fortareata s-a transformat in inchisoare militara si a fost modernizata si extinsa constant, ca sa faca fata numarului mare de detinuti. in 1909 a inceput constructia corpului principal, care a fost finalizat in 1912. Alcatraz a incetat sa functioneze ca inchisoare militara in 1933, cand a fost trecuta in administrarea Biroului Federal al Penitenciarelor, astfel incepand cea mai cunoscuta perioada din istoria insulei. 

Alcatraz a devenit inchisoare federala in august 1934, dupa ce fusese modernizata pentru a face fata standardelor de siguranta. Pozitia insulei, inconjurata de apele reci si curentii puternici din golful San Francisco si normele de siguranta adoptate, au contribuit la renumele de cea mai sigura inchisoare din Statele Unite si inchisoarea din care nu se poate scapa. Alcatraz a gazduit personalul inchisorii, impreuna cu familiile, si infractori foarte periculosi, sau detinuti care provocau probleme constant in alte penitenciare, timp de 29 de ani. 1576 dintre cei mai cunoscuti detinutii americani au fost inchisi pe insula, printre care George “Machine Gun” (n.r. Mitraliera) Kelly, Robert Stroud, cel care a inspirat romanul “Pasararul din Alcatraz” si filmul cu acelasi nume, sau celebrul Al Capone.

Penitenciarul era impartit in patru corpuri, A, B, C si D. Celulele erau foarte mici, masurand 2.7 metri in lungime, 1.5 metri in latime si 2.1 metri inaltime si erau mobilate sumar, avand cate un pat, o masa, o chiuveta si o toaleta. Directorii inchisorii erau cunoscuti pentru severitatea lor si strictetea cu care aplicau masurile de siguranta. Robert Stroud, de pilda, celebrul detinut care a devenit unul dintre cei mai respectati ornitologi american, nu a primit dreptul de a creste pasari, activitate care il facuse faimos in inchisoarea Leavenworth, iar Al Capone si-a pierdut toate privilegiile pe care le obtinuse la penitenciarul din Atlanta. Celebrul mafiot a fost tratat la ceilalti detinuti si, dupa ce si-a pierdut influenta, a devenit foarte nepopular, fiind chiar atacat cu o pereche de foarfece de un coleg. Capone a parasit inchisoarea Alcatraz bolnav si slabit si a decedat in 1947, la doar 48 de ani. 

De-a lungul timpului au avut loc 14 tentative de evadare, 36 de detinuti incercand sa scape de pe insula. Una dintre cele mai cunoscute tentative de evadare a avut loc in 1946, cand sase detinuti au trecut de gardieni si au preluat controlul depozitului in care erau tinute armele. Pentru ca nu au gasit cheile, au incercat sa scape folosind armele de foc, declansand “batalia de la Alcatraz”, in urma careia trei gardieni si doi prizonieri au fost ucisi si doi detinuti au fost executati.

Conform penitenciarului, 23 dintre prizonierii care au incercat sa evadeze au fost prinsi, 6 au fost impuscati si au decedat, doi detinuti s-au inecat si 5 sunt considerati “disparuti si probabil inecati”, astfel ca, oficial, nicio incercare de evadare nu a avut succes.

Totusi, in iunie 1962, Frank Morris, Clarence si John Anglin au pus la punct una dintre cele mai cunoscute tentative de evadare din istorie. intr-un an au reusit sa sape un tunel prin care sa se poata strecura, folosind doar linguri si au reusit sa isi construiasca o pluta cu care sa traverseze golful. Cei trei au confectionat manechine din sapun, hartie igienica si par uman, pe care le-au asezat in paturi, pe locurile lor, in speranta ca vor pacali gardienii. Detinutii au parasit inchisoarea in noaptea de 11 iunie si nu au mai fost vazuti de atunci. Ramasite ale plutei si ale vaslelor au fost gasite pe insula Angel, iar FBI-ul a concluzionat ca, desi, teoretic, este posibil ca detinutii sa fi ajuns pana acolo, cel mai probabil s-au inecat, iar pluta si vaslele au fost aduse la mal de curenti. Oficial, cei trei si Theodore si Ralph Cole, alti doi detinuti care nu au mai fost vazuti dupa ce au evadat, sunt considerati “disparuti si probabil inecati”, penitenciarul considerand ca nicio tentativa de evadare nu a avut succes.

In 1963, Procurorul General al Statelor Unite, Robert F. Kennedy, a hotarat inchiderea penitenciarului, din cauza costurilor mari de intretinere. Inchisoarea a fost transformata in muzeu, devenind una dintre atractiile principale din San Francisco. in prezent, peste 1.5 milioane de oameni viziteaza penitenciarul Alcatraz in fiecare an.

Foto: sfgate.com, bubblews.com