ALEGERI AFGANISTAN: Se alege succesorul lui Hamid Karzai

Afganii voteaza sambata pentru un nou presedinte care sa ii urmeze lui Hamid Karzai, aceasta fiind prima trecere a puterii de la un presedinte afgan democratic ales la un altul.

Sectiile de votare din Afganistan s-au deschis la ora locala 07.00 si alegatorii infrunta atat ploaia din unele regiuni cat si amenintarile cu atacuri lansate de talibani pentru a merge la urne. In cursa prezidentiala s-au inscris opt candidati, din care trei sunt considerati favoriti: fostii ministri de externe Abdullah Abdullah si Zalmai Rassoul si fostul ministru de finante Ashraf GHani Ahmadzai.

Citeste si: ALEGERI UNGARIA: Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, este favorit 

Masinile au restrictie sa intre in Kabul incepand de vineri de la pranz. Pentru acest vot are loc in intreaga tara cea mai mare operatiune militara de la caderea regimului talibanilor in 2001, potrivit hotnews.ro, toti cei 400.000 de polisti si soldati fiind mobilizati.

Actualul presedinte, Hamid Karzai, este singurul politician care a condus Afganistanul, o tara de 28 de milioane de locuitori, dupa inlaturarea talibanilor de la putere in 2001.