ALEGERI BRAZILIA: Peste 142 de milioane de oameni isi aleg PRESEDINTELE si guvernatorii

Peste 142,8 milioane de alegatori sunt asteptati sa voteze duminica, in Brazilia, pentru a-l alege pe presedintele tarii, pe cei 27 de guvernatori, 513 deputati nationali, 1.069 de deputati federali si 27 de senatori, informeaza AFP.

Presedintele si guvernatorii sunt alesi in Brazilia in cadrul unui scrutin majoritar in doua tururi. Pentru actualele alegeri, cel de-al doilea tur este prevazut pentru 26 octombrie, daca cel care va castiga primul tur nu va intruni majoritate absoluta. Voturile in alb si nule sunt contabilizate in Brazilia, ceea ce explica posibilitatea ca un candidat sa obtina majoritatea absoluta fara a trece bariera de 50%, potrivit Agerpres. 

CITESTE SI: ALEGERI PARLAMENTARE BULGARIA: BOIKO BORISOV este principalul favorit

Tot in aceasta duminica, brazilienii vor innoi o treime din Senat (27 de locuri din totalul celor 81), intr-un scrutin majoritar intr-un singur tur.
Cei 531 de deputati federali si 1.069 de deputati din 26 de state ale Braziliei si din Districtul Federal a carui capitala este Brasilia, sunt alesi de asemenea intr-un singur tur, in cadrul unui scrutin pe liste deschise.

Prin urmare, alegatorul brazilian va vota duminica de cinci ori, operatiune a carei durata ar putea fi de cel mult 40 de secunde, datorita unor urne electronice utilizate in Brazilia din 1996, care limiteaza riscul de frauda si permit o numarare rapida la scara acestei tari-continent de 202 milioane de locuitori.

CITESTE SI: ALEGERI LETONIA: EXIT-POLL-ul indica drept castigatoare Coalitia de Centru Dreapta 

Tribunalul Superior Electoral (TSE) estimeaza ca numele celui care va castiga primul tur al alegerilor prezidentiale va fi cunoscut inainte de miezul noptii duminica (luni 03.00 GMT). Votul este obligatoriu pentru cetatenii cu varste intre 18 si 70 de ani si facultativ pentru cei intre 16 si 18 ani si cei trecuti de 70 de ani.

Sectiile de votare vor ramane deschise de la orele locale 08.00 (11.00 GMT) pana la 17.00 (20.00 GMT). Brazilia numara trei fusuri orare, iar ultimele sectii de votare se vor inchide la orele 22.00 GMT, in Amazonia (nord).

Sursa foto: jurnalul.ro