ALEGERI CATALONIA: SEPARATISTII au obtinut MAJORITATEA in alegerile regionale (EXIT-POLL)

UPDATE 21.45  PARTIDELE SEPARATISTE au castigat o majoritate absoluta solida de locuri in PARLAMENTUL REGIONAL AL CATALONIEI, arata duminica seara un exit-poll, rezultat ce ar indrepta regiunea spre un potential curs de coliziune cu guvernul central al Spaniei asupra independentei, noteaza Reuters.

Principalul grup secesionist “JUNTS PEL SI” (Impreuna pentru Da) ar obtine intre 63 si 66 de locuri in legislativul de 135 de locuri, in timp ce partidul mai mic de stanga CUP este asigurat cu alte 11 pana la 13 locuri, potrivit sondajului difuzat de canalul local TV3, cel mai mare realizat.
Secesionistii ar obtine impreuna 49,8% din voturi.

Ambele formatiuni au declarat ca daca ar castiga majoritatea, vor DECLARA UNILATERAL INDEPENDENTA in termen de 18 luni, ceva despre care guvernul central de la Madrid afirma ca va fi blocat in instanta deoarece constitutia spaniola nu permite acest lucru, mai noteaza agentia Reuters.

ALEGERI CATALONIA. In CATALONIA au loc duminica ALEGERI pentru reinnoirea Parlamentului regional, scrutinul fiind considerat de partidele separatiste un prim pas catre secesiunea de Spania, pe care acestea intentioneaza sa o realizeze cel tarziu in 2017, anunta Agerpres.

Potrivit sondajelor, sustinatorii INDEPENDENTEI CATALONIEI ar putea obtine o majoritate de 68 de locuri din totalul de 135 in legislativul catalan.

CITESTE SI: GUVERNUL DE LA MADRID VREA SE DECLARE ILEGAL REFERENDUMUL REFERITOR LA INDEPENDENTA CATALUNIEI

ALEGERI CATALONIA. Principala platforma a sustinatorilor independentei, “Juntos por el si” (“Impreuna pentru da”), condusa de ARTUR MAS, seful Guvernului regional, vrea sa lanseze procesul de secesiune daca va obtine, impreuna cu cealalta lista a separatistilor, CUP (extrema stanga), majoritatea absoluta in parlamentul regional.  Aproape 2.700 de sectii de vot vor ramane deschise pana la ora locala 20:00 (18:00 GMT), iar primele rezultate partiale sunt asteptate o ora mai tarziu.

ALEGERI CATALONIA. In eventualitatea victoriei, este de asteptat ca sustinatorii INDEPENDENTEI CATALONIEI sa inceapa sa-si puna in aplicare planul de secesiune, ce cuprinde patru puncte. Primul punct mentioneaza emiterea unei declaratii solemne a noului legislativ regional pentru initierea procesului de declarare a independentei. Al doilea punct prevede inceperea unei dezbateri publice care sa conduca in final la un referendum pentru o noua Constitutie. In a treia etapa s-ar constitui un guvern de uniune nationala care sa construiasca structurile noului stat, cum ar fi trezoreria, banca centrala, armata, etc. In final, acest proces, care nu ar trebui sa dureze mai mult de un an si jumatate, ar culmina cu declararea independentei.

CITESTE SI: MISCARILE SEPARATISTE CARE S-AR PUTEA INSPIRA DIN REFERENDUMUL DIN SCOTIA

ALEGERI CATALONIA. Seful guvernului spaniol, conservatorul MARIANO RAJOY, a facut apel in mod repetat in timpul campaniei la “majoritatea tacuta” a celor care nu doresc secesiunea, in conditiile in care tabara separatistilor este extrem de mobilizata. “Sa nu decida ei in locul vostru”, a afirmat Rajoi vineri seara, la BARCELONA.

ALEGERI CATALONIA. MARIANO RAJOY a primit sprijinul presedintelui american Barack Obama, al cancelarului german Angela Merkel si al premierului britanic David Cameron, in fata riscurilor de destabilizare implicate de planul separatistilor catalani.

Sursa foto: el pais