ALEGERI COSR: ALIN PETRACHE este noul PRESEDINTE al COMITETULUI. UPDATE

UPDATE 12.55: ALIN PETRACHE a devenit, la numai 37 de ani, al 16-lea presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), institutie in care a mai activat ca secretar general adjunct, intre 2005 si 2009 si vicepresedinte, din 2013.

UPDATE 12.47: ALIN PETRACHE este noul presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR). Presedintele in exercitiu al Federatiei Romane de Rugby a castigat detasat ALEGERILE de la COSR cu 143 de VOTURI, in timp ce ELISABETA LIPA a primit 21 de VOTURI si OCTAVIAN BELLU 33 de VOTURI!

ALEGERI COSR. OCTAVIAN BELLU, ELISABETA LIPA si ALIN PETRACHE sunt cei trei candidati aflati in cursa pentru postul de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), care va fi ales, joi, in cadrul Adunarii Generale a COSR, informeaza Mediafax.

Antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastica,  OCTAVIAN BELLU, unul dintre cei trei candidati la conducerea COSR,  impleteste experienta de tehnician si succesele obtinute incepand cu 1981 la competitiile de gimnastica, cu cea legata de management si conducere in structurile sportive.

ALEGERI COSR. In 2004,  OCTAVIAN BELLU a fost la un pas de a candida la sefia COSR, insa a renuntat in favoarea lui Octavian Morariu, cel care a demisionat din functia de presedinte luna trecuta.

La cei 63 de ani ai sai,  OCTAVIAN BELLU este antrenorul intrat in Cartea Recordurilor pentru marile performante din gimnastica (aproape 300 de medalii obtinute la nivel international), de-a lungul carierei activand insa si la nivelul unor structuri de conducere ale sportului romanesc. Astfel, in 2005-2006 a fost consilier de stat pe probleme de sport, iar din ianuarie 2007, timp de doi ani, a condus Agentia Nationala pentru Sport. Aceasta functie a fost urmata pentru o perioada de sase luni de cea de secretar de stat pe probleme de sport in cadrul MTS.

ALEGERI COSR. “Cred ca ma recomanda pentru aceasta functie cei aproape 30 de ani in slujba olimpismului, a peformantei si a sportului romanesc”, declara Octvian Bellu, luna trecuta, dupa depunerea candidaturii la conducerea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Printre obiectivele principale din programul sau de candidat se numara strategia de participare a Romaniei la JO de la Rio, din 2016, despre care spune ca necesita “o mobilizare speciala”, dar si pregatirea traseului sportivilor romani pentru JO de la Tokyo, din 2020.

De asemenea,  OCTAVIAN BELLU considera ca COSR si federatiile nationale ar trebui sa conlucreze mult mai strans si transparent, astfel incat la nivel olimpic Romania sa urce in clasamentul mondial general. 

Alte puncte din programul lui  OCTAVIAN BELLU se refera la bazele sportive din tara, centrele olimpice, dezvoltarea ramurilor sportive de iarna in perspectiva Olimpiadelor Albe.

“Am discutat in aceasta perioada cu federatiile, la care nu am ajuns, le-am trimis programul meu pe mail. Din pacate, asa au fost puse aceste alegeri ca inaintea lor au fost Pastele, 1 Mai, eu am avut si Europene, plus proiectul la care tinem foarte mult, «Tara, tara, vrem campioane», astfel ca nu am avut timp sa fiu prezent la toate federatiile. Le-am prezentat strategia, vor vota in functie de ce vor aprecia, sper sa inteleaga cu totii ca alegerile se fac pe perioada ramasa din mandatul lui Octavian Morariu, astfel ca in strategie am prins mai putin Jocurile Olimpice din 2020”, a declarat  OCTAVIAN BELLU, pentru Mediafax.

ALEGERI COSR. El este de parere ca relatia cu federatiile trebuie sa se schimbe. “Lucrurile trebuie luate pe rand, trebuie un alt gen de relatie cu federatiile, transparenta totala, inclusiv la bugete, legislatie, dar si privind sponsorii si managementul. De exemplu, fundatia noastra Casa Campionilor, a reusit un contract foarte bun cu Petrom, de 2,5 milioane de euro, care are bataie inclusiv pentru JO din 2024”.

 OCTAVIAN BELLU a precizat ca nu doreste sa intre in polemici cu nimeni inaintea alegerilor de joi si nici ca ar vrea sa obtina functia “prin metode neortodoxe”. 

Citeste si: OCTAVIAN MORARIU si-a dat DEMISIA din functia de presedinte al COSR 

“Nu vreau sa intru in polemici, ce e mai important, dar zic ca mi-am facut datoria in interiorul fenomenului olimpic aproapre 30 de ani, nu vreau sa-mi fac reclama, cu medalii etc. Schimbarea in Romania a creat un sentiment de teama, asa ca, in ce ma priveste, daca nu va iesi, nu sa fie. Nu sunt omul care sa ajunga la functii prin metode neortodoxe sau jocuri de culise. S-a tot vorbit de implicarea politicului recent, dar la un moment dat trebuie sa-l implici, altfel nu ai sprijin. Nu stiu cine e mai politic in cursa asta pentru presedintia COSR, eu unul nu am carnet de partid, nu am demnitati, nu am solicitat ajutorul politicului, de aceea nu pot promite nici functii sau facilitati, eu sunt asa cum sunt, cu bune si rele. In final, tot la medalii si imaginea Romaniei in lume ajungem”.

OCTAVIAN BELLU este de parere ca, si daca nu va fi el castigatorul presedintiei COSR, o schimbare trebuie facuta.

ALEGERI COSR. “Nu-mi propun nu stiu cate tinte ca sa nu le pot realiza asa cum trebuie, nu am vocatia faraonica sa ma consider Mesia care vine sa rezolve totul, dar in orice caz o schimbare trebuie facuta, eu sau altul, reforma o tot facem de ani buni si nu se vede nimic. Eu nu am obligat pe nimeni sa iasa public sa ma sustina, nu e normal, atunci facem alegeri la tv, in presa. Nu am intervenit in aceasta cursa decat din dorinta de a-mi pune experienta la dispozitia olimpismului din Romania”.

 OCTAVIAN BELLU s-a aratat afectat de anumite discutii din ultima perioada, conform carora in statutul COSR ar trebui impusa o limita de varsta pentru candidaturi.

“Limita de varsta la COSR? Poate atunci ar trebui votat in statut ca limita de varsta sa fie sub 35 de ani. Ca si cum eu as fi batran pentru o astfel de functie, dar nu si sa car fetele acestea de la gimnastica prin sali, in luptele pentru medalii. Mai spunea un personaj din sport nu demult sa nu ma mai agit atata pentru aceste medalii de carton, ca sunt medalii mincinoase. Nu, nu e asa, sunt medalii muncite, foarte muncite”.

Citeste si: ALIN PETRACHE candideaza pentru functia de presedinte al COSR

ALEGERI COSR. Functia de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a ramas vacanta dupa ce Octavian Morariu a decis sa se dedice mai mult activitatii din cadrul CIO si AER. El a demisionat in 15 aprilie dupa 10 ani de mandat, interval in care a fost reales de doua ori.

Pentru presedintia COSR si-au depus candidaturile antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatica, Octavian Bellu, presedintele Federatiei Romane de Rugby, Alin Petrache, si presedintele CS Dinamo si al Federatiei Romane de Canotaj, Elisabeta Lipa.

Elisabeta Lipa, presedinte al FR Canotaj si al CS Dinamo Bucuresti, dar si  “cea mai buna canotoare a secoului XX”, titlu conferit de forul international de profil, va candida la presedintia COSR, ea activand anterior in structura olimpica in calitate de membru sau vicepresedinte.

ALEGERI COSR. La cei 49 de ani, ELISABETA LIPA se poate mandri cu salba de medalii aduse Romaniei, adica opt medalii olimpice (din care cinci de aur, doua de argint si una de bronz, cucerite la sase editii ale JO), plus alte 13 medalii obtinute la Campionatele Mondiale, cariera ei longeviva si rezultatele de exceptie intrand in panoplia canotajului romanesc si mondial.

Astfel, titlul de “cea mai buna canotoare a secolului XX”, conferit in anul 2000 de Federatia Internationala de Canotaj, a venit firesc. ELISABETA LIPA a primit si “Colanul de aur” din partea COSR, iar in 2004 a fost inaintata la gradul de chestor de Politie, echivalentul celui de general, din aceasta pozitie conducand CS Dinamo Bucuresti, incepand cu anul 2009. Tot din 2009 detine si functia de presedinte al Federatiei Romane de Canotaj, anul trecut primind un nou mandat de patru ani la conducerea forului.

ALEGERI COSR. Decizia sa de a candida la presedintia COSR ar putea duce insa la renuntarea la cele doua functii de conducere, de la CS Dinamo si FRC, in cazul in care va castiga.

In programul sau de candidat, accentul este pus pe participarea Romaniei la JO de la Rio de Janeiro, din 2016, si programele necesare pentru castigarea cat mai multor medalii olimpice, dar si pe consolidarea miscarii olimpice din tara.

Citeste si: BELLU, prima declaratie dupa AURUL de la EUROPENELE de gimnastica! 

“Perioada de campanie, daca pot spune asa, a trecut foarte repede, pentru ca ca aceste alegeri au fost puse in timp scurt, incepand cu depunerea dosarului de candidatura. In mare parte am reusit sa vorbesc cu federatiile, am trimis strategia mea si pe mail, si vreau sa cred ca oamenii iubesc sportul, care ne-a adus atatea satisfactii ani la rand, doresc binele lui, si vor vota pe cel mai reprezentativ dintre noi si care sa fie in stare sa schimbe pronosticurile. Aici vorbim de o candidatura la functie pentru doi ani, cat a mai ramas din mandatul lui Octavian Morariu, asa ca punctul principal al strategiei mele este prezentarea onorabila a Romaniei la JO de la Rio, din 2016”, a declarat ELISABETA LIPA, pentru Mediafax.

Ea a vorbit si despre motivele care au determinat-o sa-si depuna candidatura la presedintia COSR.

“Am demonstrat ca sportiva ca am facut sport la cel mai inalt nivel, nu 1-2 ani, ci 24 de ani, iar rezultatele mele sunt cunoscute. Imi place performanta, iar la Dinamo si FR Canotaj, am demonstrat ca sunt si un manager bun”, a spus ELISABETA LIPA.

ELISABETA LIPA a facut si precizari privind functiile pe care le detine in prezent si la care ar fi posibil sa renunte daca va castiga cursa pentru conducerea COSR.

“Daca vrei sa faci un lucru bun, e clar ca nu poti fiind impartit. Nu fug dupa functii, nu vreau sa fiu doar presedinte al COSR ca functie, ci vreau sa fac treaba, este nevoie. Ultima mea problema este ce voi face dupa alegeri daca voi castiga, dar in mod sigur voi lua decizia cea mai buna”.

Presedintele FR Canotaj a mai spus ca unele federatii i-au promis sustinerea, dar este de parere ca aceasta nu trebuie facuta publica.

“Mi-am depus candidatura ca sa fac treaba, normal ca unele federatii mi-au promis ca ma sustin, vor schimbare, iar asta e o bucurie. Niciodata insa n-o sa-i pun sa strige ca ma sustin. Nu e normal. Oamenii vor vota pe cei care cred ei ca vor sa faca lucruri bune”, a incheiat ELISABETA LIPA.

ALEGERI COSR. Functia de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a ramas vacanta dupa ce Octavian Morariu a decis sa se dedice mai mult activitatii din cadrul CIO si AER. El a demisionat in 15 aprilie dupa 10 ani de mandat, interval in care a fost reales de doua ori.

Pentru presedintia COSR si-au depus candidaturile antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatica, Octavian Bellu, presedintele Federatiei Romane de Rugby, ALIN PETRACHE, si presedintele CS Dinamo si al Federatiei Romane de Canotaj, Elisabeta Lipa.

Alin Petrache, fostul capitan al nationalei de rugby, in prezent presedinte al forului national de profil, dar si deputat PSD din 2012, candideaza la sefia COSR, programul sau numindu-se “Romania Olimpica 2014-2024”.

ALEGERI COSR. La cei 37 de ani, ALIN PETRACHE poate spune ca se bucura de reusite, atat cele din trecut, in calitate de jucator de rugby, cat si cele recente, el castigand presedintia FR Rugby, dar si fotoliul de deputat PSD in Colegiul 15 Bucuresti, fiind ales in decembrie 2012. In Parlamentul Romaniei, Petrache este mebru al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport. De asemenea, in intervalul 2012-2013, el a fost si vicepresedinte al ANST.

In cariera de jucator de rugby, el a trecut pe la echipele Dinamo Bucuresti, cu care a cucerit patru titluri nationale si doua Cupe ale Romaniei, dar si RC Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon si Beziers, iar cu echipa nationala, al carei capitan a fost, a cucerit tilul european in 2000 si 2002.

Luna trecuta, el a decis sa se implice si in alegerile pentru presedintia COSR, for in care a activat in ultimii ani din postura de secretar general adjunct (2005-2009) si vicepresedinte (din 2013). Din 2009, ALIN PETRACHE este si presedinte al FR Rugby.

“De cinci ani conduc Federatia Romana de Rugby, de unde am reusit sa arat modelul de management sportiv in care cred, acesta fiind locul in care am demonstrat cu fapte si cu rezultate, lucrurile bune pe care le pot face pentru sportul romanesc”, spunea ALIN PETRACHE dupa anuntarea candidaturii la presedintia COSR.

“Sunt tanar, am energia, dar si pregatirea si experienta necesare pentru a conduce COSR. Eu nu vin intr-un loc in care trebuie sa invat meseria de la zero. Vin cu un proiect realizabil din primul minut, care continua lucrurile bune facute pana acum. Stiu ca putem relansa sportul romanesc daca muncim cu energie si mai ales cu inteligenta”, a adaugat presedintele FR Rugby.

ALEGERI COSR. Tot atunci, ALIN PETRACHE a facut referiri si la cumulul de functii pe care l-ar realiza in cazul in care ar fi ales la sefia COSR: “Desi sunt deputat ales in Parlamentul Romaniei, in cazul in care voi primi increderea pentru a conduce COSR imi voi prezenta demisia din pozitia de deputat. Nu inainte de a depune spre dezbatere Legea Sportului, un proiect esential pentru dezvoltarea sportului de masa si a sportului de performanta. Sunt convins ca echipa pe care o las la FRR, in cazul in care voi fi ales presedinte COSR, poate duce mai departe proiectele incepute impreuna”.

ALIN PETRACHE anunta la finalul saptamanii trecute ca va fi sutinut de cinci presedinti de federatii nationale in cursa pentru sefia COSR, adica Razvan Burleanu (FR Fotbal), Alexandru Dedu (FR Handbal), Doru Spata (FR Judo), Leonard Doroftei (FR Box) si Gheorghe Visan (FR Volei).

Conform programului sau de candidat, care se numeste “Romania Olimpica 2014 — 2024”, JO de la Rio “sunt foarte importante”, insa constituie doar un prim pas, din cei trei “olimpici”, calculati de el.

“Olimpiada de la Rio va fi o prima etapa, foarte importanta, a unui ciclu olimpic de un deceniu care va readuce Romania in prim-planul sportului european”, considera ALIN PETRACHE.

Functia de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a ramas vacanta dupa ce Octavian Morariu a decis sa se dedice mai mult activitatii din cadrul CIO si AER. El a demisionat in 15 aprilie dupa 10 ani de mandat, interval in care a fost reales de doua ori.

Pentru presedintia COSR si-au depus candidaturile antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatica, OCTAVIAN BELLU, presedintele Federatiei Romane de Rugby, ALIN PETRACHE, si presedintele CS Dinamo si al Federatiei Romane de Canotaj, ELISABETA LIPA

Sursa foto: gandul.info