ALEGERI CROATIA: KOLINDA GRABAR KITAROVIC l-a invins pe presedintele in exercitiu

ALEGERI CROATIA. Fostul ministru al Afacerilor Externe, conservatoarea KOLINDA GRABAR KITAROVIC, a fost aleasa presedinte al Croatiei, la sfarsitul celui de-al doilea tur al ALEGERILOR PREZIDENTIALE desfasurate duminica, invingandu-l pe presedintele in exercitiu IVO JOSIPOVIC, potrivit rezultatelor oficiale.

KOLINDA GRABAR KITAROVIC, in varsta de 46 de ani, a obtinut 50,44% din voturi fata de 49,56% pentru social-democratul IVO JOSIPOVIC, potrivit rezultatelor publicate de Comisia electorala centrala dupa numararea a 80% din sufragii.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE CROATIA. Aproape patru milioane de oameni sunt asteptati la urne

Daca rezultatele definitive confirma victoria doamnei KOLINDA GRABAR KITAROVIC, ea va fi prima femeie presedinte din Balcani aleasa prin vot universal. Kosovo are o femeie presedinte, Atifete Jahjaga, dar ea a fost aleasa de Parlament, potrivit constitutiei kosovare.

In primul tur, desfasurat pe 28 decembrie 2014, presedintele in exercitiu IVO JOSIPOVIC a obtinut 38,46% din voturi, iar contracandidata sa KOLINDA GRABAR JOSIPOVIC, reprezentanta Opozitiei, 37,22% din sufragii.

Alegatorii croati au sanctionat lipsa de fermitate a lui IVO JOSIPOVIC in fata incapacitatii guvernului sau de a redresa economia. 

Sursa foto: znet.hr