ALEGERI DANEMARCA: PARTIDUL POPULAR a obtinut cel mai bun scor din istoria sa

PARTIDUL POPULAR DANEZ (DF), formatiune de dreapta populista si ostila imigratiei, a obtinut in ALEGERILE PARLAMENTARE organizate joi in DANEMARCA cel mai bun scor electoral din istoria sa (21,1% din sufragii), devenind pentru prima data cel mai mare partid din blocul de centru-dreapta, informeaza AFP.

ALEGERI PARLAMENTARE DANEMARCA. Plasat pe pozitia a doua, dupa social-democrati (26,3% din voturi), dar in fata partidului liberal VENSTRE (19,5% din voturi), DF face parte in mod traditional din blocul politic de dreapta, care in scrutinul de joi a obtinut in total 90 de mandate, fata de cele 85 ale coalitiei de centru-stanga. In afara de Venstre si DF, din blocul de dreapta mai fac parte Alianta liberala si Conservatorii.

CITESTE SI: ALEGERI LOCALE MOLDOVA: DORIN CHIRTOACA si ZINAIDA GRECEANII vor lupta pentru Primaria Chisinaului in turul II 

Printre altele, DF este in dezacord cu alte formatiuni de dreapta cu privire la afacerile europene si la cheltuielile publice in materie de protectie sociala. Influenta sa pe scena politica daneza a sporit constant in ultimul timp. Fondat in 1995, cu intentia de a proteja ”mostenirea culturala daneza”, acest partid a fost in perioada 2001-2011 un actor influent in arena politica, sub influenta carismatica a fondatoarei sale, Pia Kjaersgaard.

ALEGERI PARLAMENTARE DANEMARCA. Deosebit de interesanta de urmarit se anunta a fi dezbaterea politica interna, inclusiv pozitia DF, cu privire la imigratie, subiect de actualitate in Europa si una dintre temele campaniei electorale care a precedat alegerile daneze din 18 iunie. Liderul Venstre, Lars Lokke Rasmussen, a propus scaderea salariului minim necesar pentru ca un cetatean strain sa poata obtine un permis de munca danez daca respectiva persoana este originara dintr-o tara similara Danemarcei din punct de vedere economic si cultural.

Aceasta idee i-a iritat pe social-democrati, in mod traditional mai putin stricti in privinta imigratiei. ”Daca veniti in Danemarca trebuie sa munciti!” — acesta a fost unul dintre sloganurile de pe afisele electorale ale social-democratilor. Patronatul din Danemarca insista pe nevoia de mana de lucru straina care sa compenseze tendinta de imbatranire a populatiei daneze.

ALEGERI PARLAMENTARE DANEMARCA. Desi in ultima perioada a mandatului sau premierul social-democrat Helle Thorning-Schmidt a anuntat masuri pentru reducerea numarului de imigranti si o inasprire a conditiilor de acordare a azilului, numerosi alegatori danezi au apreciat ca dreapta daneza propune solutii mai bune privind limitarea imigratiei, in special a celei economice.

CITESTE SI: ALEGERI PARLAMENTARE TURCIA: Partidul presedintelui ERDOGAN este FAVORIT 

Blocul de centru-dreapta a anuntat un set de masuri vizand reducerea atractivitatii Danemarcei pentru solicitantii de azil, precum scaderea alocatiilor pentru nou-veniti si acordarea unui permis de sedere permanent exclusiv celor care au un loc de munca si vorbesc limba daneza. Consecinta directa a conflictului sirian, numarul solicitantilor de azil in Danemarca s-a dublat anul trecut fata de 2013, ajungand la 14.680 de persoane, adauga agentia de presa franceza.

Sursa foto: activenews.ro