ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile de duminica

EUROPARLAMENTARE 2014: Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati duminica, 25 mai, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European.

Campania electorala se va incheia sambata dimineata, la ora 7,00. Votarea va incepe duminica dimineata la ora 7,00 si se va incheia la ora 21,00. Alegatorii pot vota la sectia de votare unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala speciala ori la orice alta sectie de votare. Pentru alegerile europarlamentare vor fi organizate 18.532 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 190 de sectii.

In cursa pentru Parlamentul European au intrat candidati din partea Aliantei electorale PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, Partidului Poporului — Dan Diaconescu, Partidului Miscarea Populara, PNTCD, Forta Civica, Partidului Alternativa Socialista, Aliantei Nationale a Agricultorilor, Partidului Romania Mare, Partidului Verde, Partidului Noua Republica, Partidului Dreptatii Sociale si Partidului Ecologist Roman.

Citeste si: BOR recomanda votarea candidatilor care apara familia traditionala

In competitie sunt si opt candidati independenti — actorul Mircea Diaconu, gimnasta Corina Ungureanu, Filip Constantin Titian, Danut Liga, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea, Valentin-Eugen Daeanu.

EUROPARLAMENTARE 2014: 18.226.995 cetateni cu drept de vot, asteptati la urne

Pentru alegerile europarlamentare vor fi organizate 18.532 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 190 de sectii. Potrivit MAE, aceste sectii vor fi organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, precum si in teatrele de operatiuni din Afganistan.

In Bucuresti vor fi 1.245 de sectii de votare. in sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de sectii, in sectorul 2 — 202, in sectorul 3 — 274, in sectorul 4 — 178, in sectorul 5 — 196, iar in sectorul 6 — 233.

Autoritatea Electorala Permanenta a stabilit ca in listele electorale permanente, intocmite la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, sunt inscrisi 18.226.995 cetateni cu drept de vot.

Citeste si: ALEGERI EUROPARLAMENTARE: 50.000 de angajati ai MAI vor asigura, duminica, ordinea si siguranta publica 

Cetatenii care in ziua alegerilor se afla in localitatea (comuna, oras, municipiu) de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la sectia la care sunt inscrisi in listele electorale permanente. Cei care in ziua alegerilor se afla in alta localitate (comuna, oras, municipiu) decat cea de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la orice sectie de votare urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania pot vota la sectiile din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz.

Cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii, in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate. Romanii cu domiciliul in strainatate voteaza in baza cartii de identitate provizorie, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, dupa caz.

Citeste si: Program prelungit la eliberarea CARTILOR DE IDENTITATE in Sectorul 2, in ziua ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE 

Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat unde este inscris in copia de pe lista electorala speciala isi poate exercita dreptul de a alege la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil. Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in strainatate isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil, numai daca se regaseste in tabelul care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale, intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta.

EUROPARLAMENTARE 2014: Votarea incepe la ora 7,00 si se incheie la ora 21,00

La sediile sectiilor de votare se afiseaza la loc vizibil ora la care incepe, respectiv se incheie votarea. Alegatorii pot vota la sectia de votare unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala speciala ori la orice alta sectie de votare.

Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Alegatorul resortisant si alegatorul comunitar prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia. in baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea “VOTAT”.

Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea “VOTAT” inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau prenumele si numele candidatului independent pe care il voteaza. stampila cu mentiunea “VOTAT” trebuie astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul.

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea “VOTAT”, dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial.

Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta, dupa care presedintele sau acel membru aplica pe actul de identitate sau, dupa caz, pe documentul de identitate al alegatorului stampila cu mentiunea “VOTAT” si data scrutinului sau, dupa caz, un timbru autocolant cu mentiunea “VOTAT” si data scrutinului.

Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.

EUROPARLAMENTARE 2014: Este interzisa fotografierea sau filmarea buletinelor de vot in interiorul cabinei

Biroul Electoral Central a stabilit ca este interzisa intrarea in cabina de vot cu dispozitive care pot capta imagini, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot in interiorul cabinei, parasirea localului sectiei de votare cu buletine de vot de catre alegatori.

Nestiinta de carte nu constituie motiv pentru a intra insotit un alegator in cabina de vot, iar membrii birourilor electorale, persoanele acreditate, candidatii, primarii, viceprimarii si consilierii locali nu pot insoti alegatorii in cabinele de vot.

Totodata, nu pot fi instalate echipamente de inregistrare audio si video in interiorul sectiilor de votare, este permisa preluarea de imagini si sunet, in vederea informarii opiniei publice, exclusiv de catre reprezentantii acreditati ai presei scrise, radioului si televiziunilor, limitata in timp de necesitatea asigurarii ordinii si corectitudinii procesului de votare.

EUROPARLAMENTARE 2014: Votarea cu urna speciala

Alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt inscrisi in lista electorala suplimentara, fiind radiati, daca este cazul, din copia de pe lista electorala permanenta sau speciala existenta la sectia de votare.

Urna speciala se utilizeaza numai la sectiile de votare din tara. Sectiile de votare din strainatate nu vor avea sau utiliza urne mobile, potrivit BEC.

* Detinutii in baza unui mandat de arestare preventiva sau care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale voteaza prin intermediul urnei speciale.

Potrivit BEC, directorii penitenciarelor sau ai locurilor de detinere sunt obligati sa aduca la cunostinta persoanelor detinute faptul ca pot vota prin intermediul urnei speciale, cu suficient timp inaintea de ziua de referinta.

Directorii penitenciarelor in a caror custodie se afla mai mult de 400 de persoane private de libertate, cu drept de vot, pot defalca si depune cererile de votare prin intermediul urnei speciale la mai multe sectii de votare din proximitatea penitenciarelor, stabilite prin decizie a BEJ sau a biroului electoral al sectorului, informeaza BEC.

In ziua votarii, directorul penitenciarului sau al locului de detinere, dupa caz, permite accesul echipei biroului electoral al sectiei de votare care se deplaseaza cu urna speciala si cu o stampila cu mentiunea “VOTAT”, buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, in spatiul anume amenajat pentru votare, care trebuie sa beneficieze de dotari minime pentru asigurarea secretului votului. Detinutii pot vota numai in baza unui act sau document de identitate valabil. in acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detentie, dupa caz, ii elibereaza temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat in dosarul individual.

Aceste prevederi se aplica in mod corespunzator si persoanelor retinute.

EUROPARLAMENTARE 2014: Cum pot vota persoanele netransportabile din motive de boala sau invaliditate

Pentru alegatorii netransportabili, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala, stampila si buletine de vot la adresa unde se afla persoana in cauza, potrivit BEC.

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel tarziu in preziua alegerilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii — stampila cu mentiunea “VOTAT” si buletine de vot — la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea.

Alegatorii netransportabili care in ziua alegerii sunt internati in spitale, azile/camine de batrani si care nu au domiciliul in localitatea in care se afla sediul acestora vor inainta cererea de a vota prin intermediul urnei speciale, insotita de copii dupa actele medicale, cel mai tarziu in preziua alegerilor, la cea mai apropiata sectie de votare de sediul spitalului sau caminului/azilului.

In situatia in care spitalul/azilul/caminul de batrani nu se afla in raza teritoriala arondata sectiei de votare unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta, alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate care au domiciliul in localitatea respectiva vor inainta cererea de a vota prin intermediul urnei speciale, insotita de copii de pe actele medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca sunt netransportabili, la cea mai apropiata sectie de votare de sediul spitalului/azilului/caminului de batrani.

De asemenea, alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate care in ziua de referinta sunt internati in spitale si care au domiciliul in localitatea in care se afla sediul acestora vor inainta cererea de a vota prin intermediul urnei speciale, insotita de copii ale actelor medicale, cel mai tarziu in preziua alegerilor, la sectia de votare unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta potrivit domiciliului.

BEC precizeaza ca, potrivit prevederilor Legii 33/2007, urna speciala se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.

Deplasarea urnei speciale se face de o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, insotita de paza asigurata de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne. 

EUROPARLAMENTARE 2014: Cand este considerat votul nul, valabil sau alb

Sunt considerate ca fiind nule voturile exprimate in urmatoarele situatii: pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinul de vot are alt model decat cel legal aprobat, stampila cu mentiunea “VOTAT” are alt model decat cel legal aprobat, stampila cu mentiunea “VOTAT” este aplicata in doua sau mai multe patrulatere, stampila cu mentiunea “VOTAT” a fost aplicata in exteriorul patrulaterelor, stampila cu mentiunea “VOTAT” atinge doua sau mai multe patrulatere. Voturile nule nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.

De asemenea, sunt considerate ca fiind valabile voturile exprimate in urmatoarele situatii: stampila cu mentiunea “VOTAT” este aplicata in interiorul unui singur patrulater, stampila cu mentiunea “VOTAT” depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta (inclusiv situatia in care stampila este doar tangenta la un patrulater, dar nu atinge si un altul), stampila cu mentiunea “VOTAT” este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului (votul este considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletin), stampila cu mentiunea “VOTAT” este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a aplicat una sau mai multe stampile fara sa atinga vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi albe buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea “VOTAT”, iar voturile albe nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.

EUROPARLAMENTARE 2014: Autoritatea Electorala verifica listele electorale

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), la sesizarea partidelor politice, facuta in cel mult 15 zile de la data validarii rezultatului alegerilor si insotita de probe, verifica listele electorale pentru a descoperiri cazurile in care o persoana a votat fara a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori in aceeasi zi de referinta.

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicata, cu modificarile ulterioare, Biroul Electoral Central preda Autoritatii Electorale Permanente dosarele cuprinzand listele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare, indosariate pe sectii de votare si pe tipuri de liste.

EUROPARLAMENTARE 2014: PDL — primul pe buletinul de vot

Ordinea competitorilor electorali pe buletinul de vot este urmatoarea: PDL, PMP, UDMR, Alianta PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale, Partidul Noua Republica, Partidul Verde, Partidul Forta Civica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Alternativa Socialista, PNtCD, PP-DD si independentii Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Danut Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Costea Peter, Mircea Diaconu si Valentin Daeanu.

Buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare va avea opt pagini A4 si va fi compus din doua foi A3.

EUROPARLAMENTARE 2014: Informarea opiniei publice asupra prezentei la vot

Orele la care informatiile vor fi disponibile si date publicitatii sunt 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 si 22,30, potrivit BEC.

Orele pana la care sectiile de votare cuprinse in esantion vor transmite informatii la birourile electorale sunt 10,30, 13,30, 16,30, 19,30, 21,30, iar ora de referinta a datelor — 10,00, 13,00, 16,00, 19,00, 21,00.

Bucurestiul si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate vor furniza zilnic rezultate partiale, incepand cu ora 9,00 din data de 26 mai, conform urmatorului grafic: ora de referinta a datelor — 7,00, 9,00, 15,00, 18,00, ora la care informatiile vor fi disponibile si date publicitatii — 9,00, 11,00, 17,00, 20,00.