ALEGERI EUROPARLAMENTARE: 50.000 de angajati ai MAI vor asigura, duminica, ordinea si siguranta publica

Ordinea si siguranta publica in ziua alegerilor europarlamentare de duminica vor fi asigurate de peste 50.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera si pompieri, a anuntat, joi, ministrul Afacerilor Interne (MAI), Gabriel Oprea.

Demnitarul a mai precizat ca sambata, incepand cu ora 18:00, structurile MAI vor asigura paza celor 18.532 de sectii de votare, misiune in care vor fi implicate peste 30.000 de cadre MAI. Toate buletinele, stampilele cu mentiune votat si autocolantele vor ajunge sambata in sectiile de votare, moment din care, de altfel, angajatii MAI vor intra in dispozitivul de paza.

ALEGERI EUROPENE: Alegatorii din Marea Britanie, sfatuiti sa nu-si faca selfie-uri in cabina de vot

“Este important de retinut faptul ca odata ajunse in sectia de votare, buletinele de vot, stampilele si timbrele autocolante raman in acea locatie pana la finalul procesului electoral. Este interzis ca presedintele sau vreunul din membrii sectiei de votare sa plece cu aceste materiale din incinta sectiei de votare. Vreau sa aveti in vedere ca toti presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare sa fie informati despre deciziile Biroului Electoral Central privind deplasarea urnei speciale in ziua votului. Conform acestor decizii, cererile pentru deplasarea urnei speciale se primesc sambata, in intervalul 18.00 – 20.00, la sectiile de votare. Aceste cereri privesc persoanele care sunt netransportabile din motive de boala sau invaliditate si cele private de libertate, care nu si-au pierdut insa drepturile electorale. in ziua votului, deplasarea urnei speciale se va realiza numai cu participarea a cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare si cu paza asigurata de reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne”, a mai spus Oprea, la videoconferinta cu prefectii.

PROGRAM EXTINS la serviciile publice comunitare de EVIDENTA A POPULATIEI din Bucuresti

Pe de alta parte, ministrul Afacerilor Interne a dispus ca programul serviciilor publice de evidenta persoanelor sa fie extins inclusiv pentru zilele de sambata si duminica, pentru a putea elibera astfel documente de identitate, in regim de urgenta, celor care doresc sa voteze, dar nu au documente valabile.

“Rolul MAI este acela de a garanta impartialitatea, obiectivitatea si siguranta exercitarii libere a dreptului la vot de catre cetateni. Recomand tuturor sa respecte legea si sa se abtina de la orice incercare de incalcare a ordinii publice”, a declarat Gabriel Oprea, joi, la finalul videoconferintei pe tema alegerilor.

Foto: Romania Libera