ALEGERI EUROPARLAMENTARE: BECALI, NASTASE si alti 5.000 de detinuti nu vor putea vota

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Dintre cei 32.193 de detinuti din Romania, peste 27.000 vor putea vota duminica la alegerile europarlamentare, in timp ce peste 5.000, printre care Adrian Nastase si Gigi Becali, nu-si vor putea exercita acest drept, pentru ca le-a fost interzis de instanta, au declarat pentru agentia Mediafax oficialii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

“Dintr-un efectiv de 32.193 de detinuti, 27.027 vor putea vota la alegerile europarlamentare”, au explicat oficialii ANP.

Singurii care nu vor putea vota duminica sunt cei 5.166 de condamnati definitiv in cazul carora instanta a dispus si aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege, conform articolului 66 din Codul penal.

Citeste si: Stiai ca daca nu votezi, poti influenta rezultatul alegerilor? Afla aici detalii

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: In situatia aceasta se afla Adrian Nastase si Gigi Becali, ale caror sentinte au inclus si aceasta pedeapsa complementara, dar nu si Relu Fenechiu, caruia i-au fost interzise alte drepturi prin pedepse complementare.

Potrivit reprezentantilor ANP, detinutii cu drept de vot isi vor putea exprima optiunea electorala in spatii special amenajate din penitenciare, unde vor fi aduse urne mobile.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Potrivit articolului 47 din Legea 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care se aplica si detinutilor, se precizeaza ca “pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua alegerilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea “VOTAT” si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare. Urna speciala se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare”.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile europarlamentare din 25 mai

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: In ceea ce priveste persoanele care se afla in arest la domiciliu, ele trebuie sa anunte la instanta competenta ca vor sa paraseasca locuinta pentru a merge la vot si, numai daca aceasta solicitare le este admisa, isi vor putea exercita acest drept. La nivel national, peste 150 de persoane se afla in arest la domiciliu, potrivit celor mai recente date statistice ale Politiei Romane.