ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Cate sectii de votare si buletine de vot vor fi pregatie pentru alegerile din 25 mai

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Pentru alegerile europarlamentare din 25 mai vor fi pregatite 18.532 de sectii de votare in tara si 20,1 milioane de buletine de vot, la care se adauga cele care urmeaza sa fie tiparite pentru sectiile din strainatate, a anuntat, vineri, ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

“Cei 3.186 de primari din unitatile administrativ-teritoriale au organizat 18.532 de sectii de votare. Pentru sectiile de votare din tara vor fi tiparite 20,1 milioane buletine de vot, la care se vor adauga cele destinate sectiilor de votare din strainatate, potrivit comuncarilor ce vor fi efectuate de Ministerul Afacerilor Externe”, a spus viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, in videoconferinta cu prefectii si sefii structurilor centrale si teritoriale ale MAI.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Potrivit ministrului Gabriel Oprea, vor fi confectionate 92.660 de stampile cu mentiunea “Votat” si tiparite 17,7 milioane de timbre autocolante, tot cu mentiunea “Votat”, care se vor lipi pe cartile de identitate ale celor care vor vota la alegerile europarlamentare. in cazul cetatenilor care se vor prezenta la vot cu buletine de identitate, va fi aplicata stampila cu mentiunea “Votat”, pe una din filele documentului.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Oprea le-a cerut prefectilor sa ia masuri ca alegerile sa se desfasoare “fara cusur” si le-a specificat ca, pana in ziua alegerile, “nu exista concediu, zile libere sau weekend”, pentru ca acestia trebuie sa fie la datorie 24 de ore din 24, sapte zile din sapte.

Oprea a mai spus ca Ministerul Afacerilor Interne va desfasura o campanie de informare a cetatenilor cu privire la prevederile noilor coduri penal si de procedura penala, aproximativ 20.000 de afise urmand sa fie puse la intrarea in sectiile de votare, precum si la sediile institutiile cu atributii in organizarea procesului electoral.

“Respectati legea intocmai, indiferent care sunt competitorii electorali, stati departe de activitatea si de interesele politice ale partidelor si sanctionati orice abatere de la lege, fara nicio discriminare”, le-a transmis ministrul Gabriel Oprea prefectilor, in videoconferinta care a fost organizata cu ocazia inceperii campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Prefectii care au intrat in videoconferinta cu ministrul Oprea i-au spus ca pana acum nu au fost probleme legate de organizarea procesului electoral.

Campania electorala pentru alegerile europarlamentare a inceput vineri, la ora 00.00, si se va incheia cu o zi inainte de data alegerilor, respectiv sambata 24 mai, la ora 7.00.

In campania electorala, candidatii si partidele au dreptul sa isi exprime opiniile prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-media.

In timpul campaniei electorale, primarii sunt obligati sa asigure candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: In perioada electorala, prezentarea de sondaje de opinie cu continut electoral trebuie insotita de urmatoarele informatii: denumirea institutiei care a realizat sondajul, intervalul de timp in care a fost efectuat, metodologia utilizata, dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare, cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.

Televotul sau anchetele facute pe strada in randul electoratului nu trebuie sa fie prezentate ca reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social ori etnic. Cu 48 de ore inainte de ziua de referinta este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, respectiv dupa ora 7.00 a zilei de sambata 24 mai, va sanctionata, potrivit legii, cu amenda de la 1.500 de lei la 4.500 de lei.