Alegeri europarlamentare: Cine sunt candidatii UDMR care vor un loc in Parlamentul European

Sase persoane – printre care Sógor Csaba si Eckstein-Kovács Péter – si-au depus, la Comisia Electorala a UDMR, pana sambata, cand a fost data limita, candidaturile pentru alegerile europarlamentare, ordinea acestora urmand sa fie stabilita la inceputul lunii martie.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, sambata, ca ordinea candidatilor pe lista va fi stabilita de Consiliul Permanent al Uniunii, iar aceasta va fi supusa aprobarii CRU, transmite Mediafax.

“Pana sambata, cand a expirat termenul limita, sase persoane si-au inregistrat la Comisia Electorala a UDMR dosarul de candidatura pentru alegerile europarlamentare. Comisia a verificat documentele candidatilor si a constatat ca sunt corespunzatoare din punct de vedere formal si indeplinesc criteriile stabilite. Potrivit calendarului stabilit, in cursul saptamanii viitoare vor fi analizate eventualele contestatii si vor avea loc consultari cu organizatiile teritoriale, cu platformele politice, cu organizatia de femei si cu cea de tineret pentru completarea listei electorale a Uniunii, care va cuprinde, in final, 32 de candidati. Va urma o sedinta a Consiliul Permanent al Uniunii, pentru a stabili ordinea candidatilor pe lista electorala, iar forma finala a listei va fi confirmata de CRU pe 1 martie”, a afirmat Kovacs, care este si membru in Comisia Electorala a UDMR.

Vezi aici opinia UDMR cu privire la tensiunile din USL

Acesta a adaugat ca cei sase candidati ai UDMR la alegerile pentru Parlamentul European sunt Sógor Csaba si Winkler Gyula, actuali eurodeputati, Vincze Loránt, secretar pentru relatii internationale al UDMR, Eckstein-Kovács Péter, vicepresedinte al Cercului Liberal, fost senator si consilier prezidential, respectiv Hegedüs Csilla, secretar general adjunct pentru cultura, candidat al Organizatiei de Femei din UDMR, si Antal Lóránt, candidatul Conferintei Tinerilor Maghiari din Romania.

Secretarul general al UDMR a declarat ca alaturi de cei sase candidati vor figura pe lista electorala a UDMR si “oameni de succes in plan profesional care doresc ca, prin programe electorale concrete si viabile, sa castige increderea comunitatii maghiare”.

“Noi dorim sa ne pastram reprezentarea in Parlamentul European si sa castigam doua-trei mandate”, a spus Kovacs.

La precedentele alegeri europarlamentare, trei candidati aflati pe lista UDMR au intrat in Parlamentul European – Winkler Gyula, Sogor Csaba si Tokes Laszlo.

In noiembrie anul trecut, CRU al UDMR a adoptat regulamentul privind desemnarea candidatilor la alegerile pentru Parlamentul European, secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, declarand atunci ca posibilitatea ca Laszlo Tokes sa fie pe lista este exclusa.

La randul sau, Laszlo Tokes, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, a anuntat recent ca va candida in Romania pentru un nou mandat in Parlamentul European, afirmand ca va face acest lucru “la chemarea tarii”, chiar daca deocamdata “nu s-a stabilit” daca va candida ca reprezentant al PPMT, al unor “organizatii civice maghiare” sau ca independent.

Foto: RTV