Alegeri europarlamentare: Cine sunt judecatorii care vor face parte din Biroul Electoral Central

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile europarlamentare va fi format din cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), acestia fiind desemnati vineri dupa cum urmeaza: Leontina Serban – Sectia penala, Iuliana Riciu – de la contencios, Rodica Zaharia – Sectia II civila, Rodica Susanu si Florentin Sorin Dragut – ambii de la Sectia I civila.

Cei cinci judecatori de la ICCJ au fost desemnati in sedinta publica, prin tragere la sorti. In termen de 24 de ore, dintre acestia va fi ales, prin vot secret, presedintele BEC si loctiitorul acestuia.

In 24 de ore de la alegerea presedintelui BEC, cel mai tarziu 2 martie, Biroul Electoral Central va fi completat cu presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si cu cate un reprezentant al fiecarui partid politic si al fiecarei organizatii a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au membri in PE.

Vezi aici hotararea de Guvern care stabileste data alegerilor europarlamentare

Pana cel mai tarziu pe 4 martie se pot face contestatii cu privire la modul de formare si componenta BEC, care vor fi solutionate de iCCJ in cel mult doua zile de la inregistrarea sesizarii.

De asemenea, pana in data de 4 martie se poate depune la BEC protocolul de constituire a unei aliante electorale. Alegerile europarlamentare vor avea avea loc in data de 25 mai.