ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Cine sunt romanii din diaspora care candideaza la europarlamentare

ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Mai multi romani din diaspora candideaza la europarlamentarele din 22-25 mai pe listele unor formatiuni din Spania si Belgia, in timp ce un dentist din Romania a infiintat un partid al imigrantilor din Marea Britanie, care se prezinta cu sase candidati la euroalegeri.

Cu doar o luna inainte de europarlamentare, Tommy Tomescu, un dentist roman ajuns in Marea Britanie in 2010, a infiintat Partidul Europenilor, prezent la europarlamentarele din 22 mai cu sase candidati.

Tomescu a povestit, pentru Mediafax, ca a decis sa plece in Marea Britanie, dupa terminarea studiilor, “pentru a-si extinde orizontul si pentru a profesa in alt mediu”. De profesie dentist si asistent universitar la King’s College London Dental Institute, Tommy Tomescu a infiintat, in 2013, Alianta impotriva discriminarii romanilor si bulgarilor, iar anul acesta Partidul Europenilor (Europeans Party). Formatiunea, care se adreseaza imigrantilor europeni, dar si britanicilor, isi propune sa promoveze ideile europene si cooperarea intre tari.

Citeste si: Cum pot vota cetatenii care nu se afla in localitatea de domiciliu

Tomescu, care este presedintele partidului, deschide lista de sase candidati ai formatiunii la europarlamentare, fiind urmat de Andrzej Rygielski, un manager polonez in varsta de 50 de ani, aflat in Marea Britanie de 8 ani, si de Vanessa Del Carmen Guerrero Rodriguez, o dentista originara din Spania. Pe lista se mai afla britanicul Robin Ashenden, bulgarul Emil Iuliev Rusanov si grecul Georgios Papagrigorakis.

Romanul a precizat ca a infiintat partidul “ca urmare a reactiilor negative din partea unor politicieni, a presei britanice si a altor persoane la adresa cetatenilor est-europeni aflati in Marea Britanie”.

Tomescu este realist in ceea ce priveste sansele formatiunii sale de a accede in Parlamentul European. “Exista ceva sperante, dar trebuie sa fim realisti, partidul a fost infiintat cu doar o luna inainte de alegeri, nu avem foarte multe mijloace la dispozitie, dar formatiunea a fost infiintata si ca o forma de protest, intrucat mai nimeni nu ia apararea imigrantilor in Marea Britanie, deoarece se tem ca pierd voturi”, a spus Tommy Tomescu.

In Marea Britanie, sunt necesare 150.000 de voturi pentru obtinerea unui mandat de europarlamentar.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile europarlamentare din 25 mai

In Belgia, o romanca, fost secretar de stat, deschide lista unui partid politic pentru europarlamentare. Este vorba Cristina Coteanu, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei, plasata pe prima pozitie pe lista Federalistilor Francofoni Democrati (FDF), un partid francofon. Cristina Coteanu, avand nationalitate romana si franceza, are, la 35 de ani, un CV “care ar face gelos orice jurist european aflat la varsta pensionarii”, nota, recent, publicatia belgiana La Capitale.

Coteanu a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si pe cea a Universitatii Libre din Bruxelles. Totodata, are un doctorat la Queen Mary College al Universitatii din Londra. Este membra a Biroului Executiv al PIR (Public Interest Registry) pentru Europa – cu sediul la Reston (Virginia) in Statele Unite, precum si al Comisiei de drept european al Baroului din Bruxelles, al Centrului international de arbitraj si mediatie, dar si al Asociatiei de arbitraj cu sediul la Paris.

Cine sunt candidatii care lupta pentru un mandat de europarlamentar

Ea a reprezentat MAE din Luxemburg, in cadrul unui proiect privind reforma justitiei din Turcia. Cristina Coteanu a fost numita ca secretar de stat in cadrul Ministerului de Justitie la 28 ianuarie 2005 pentru ca la 2 mai acelasi an sa fie eliberata din functie de premierul Calin Popescu-Tariceanu.

In 2013, ea a candidat pentru functia de judecator din partea Romaniei la CEDO, dar nu a prins lista principala dupa audierile Comisiei de selectie din Ministerul Justitiei. Televiziunea belgiana precizeaza ca romanca este “complet necunoscuta publicului belgian dar mizeaza pe CV-ul sau impresionant pentru a-i convinge pe europeni”.

Partidul Libertatii Individuale (P-LIB) din Spania are doi romani printre candidati.

Lista P-LIB este deschisa de presedintele Juan Pina, iar pe locurile trei si patru se afla doi liberali romani, Gelu Vlasin, respectiv Roxana Nicula. Gelu Vlasin, in varsta de 48 de ani, nascut in localitatea Telciu, judetul Bistrita-Nasaud, este rezident in Spania de peste mai bine de zece ani.

Acesta este membru al Delegatiei Permanente a PNL Diaspora.

De profesie scriitor, Gelu Vlasin a primit, in ianuarie 2012, Ordinul Meritul Cultural in Grad de Cavaler, la propunerea Ministrului Culturii, “in semn de apreciere pentru talentul si daruirea de care a dat dovada in intreaga sa cariera literara, pentru promovarea culturii romanesti in lume si implicarea sa constanta in strangerea legaturilor dintre romanii aflati peste hotare”.

Pe locul patru se afla Roxana Nicula, unul dintre membrii fondatori ai partidului in iulie 2009. Ea a venit in Spania in anul 1998 si este antreprenoare in sectorul continutului digital. A candidat la alegerile generale din 20 noiembrie 2011 pe pozitia a doua la Congresul Deputatilor (Camera Inferioara a Parlamentului spaniol) pentru circumscriptia Madrid.

De orientare liberala, Partidul Libertatii Individuale a fost fondat in 2009 si nu are, in prezent, reprezentare parlamentara.

Formatiunea se opune “xenofobiei impotriva comunitatii romanesti si contra oricarui grup” si considera ca “romanii contribuie intr-o maniera foarte importanta la generarea bunastarii in Spania”.

Si Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy are un roman pe lista. Stabilit in Spania in 2001, Marius Ionel Ioan, prim-vicepresedinte al PDL Diaspora, se afla pe locul 46, o pozitie neeligibila.

In Italia, Partidul Identitatea Romaneasca (PIR) va sprijini Forza Italia la urmatoarele alegeri europene si administrative. in pofida denumirii, PIR este un partid mixt, din care fac parte si italieni, in special din cadrul familiilor mixte. “Este normal ca si italienii care se regasesc in valorile si idealurile noastre sa adere. Noi, romanii din Italia, nu vrem sa ne izolam, nu vrem sa facem politica dintr-o pozitie izolationista si nationalista”, a declarat pentru Mediafax secretarul general al Partidului Identitatea Romaneasca, Mihai Muntean.

Potrivit acordului politic dintre cele doua formatiuni, Partidul Identitatea Romaneasca a propus doua nume pentru Parlamentul European, consilierul local Catalin Mustatea si responsabilul PIR pentru Toscana, Massimiliano Morandi.

“Opozitia unor forte interne nu a permis intrarea pe lista Forza Italia a candidatilor nostri. De altfel, acordul politic a fost facut destul de tarziu si stiam ca este posibil ca membrii propusi de noi sa nu se regaseasca pe listele Forza Italia”, a explicat Mihai Muntean.