ALEGERI EUROPARLAMENTARE: Populistul Geert Wilders a suferit o infrangere usturatoare in Olanda

Populistul olandez Geert Wilders a suferit joi o infrangere usturatoare dupa deschiderea alegerilor parlamentare europene in Olanda si Marea Britanie, scrutin care continua vineri in Cehia si Irlanda.

In Olanda, un sondaj realizat la iesirea din sectiile de votare releva un scor dezamagitor pentru partdul lui Geert Wilders, care nu va afecta, totusi, avansul euroscepticilor la nivel european, mai ales in Franta si Marea Britanie.

Citeste si: Alegatorii din Marea Britanie, sfatuiti sa nu-si faca selfi-uri in cabina de vot

In contextul in care Uniunea Europeana (UE) se reface cu greu dupa criza euro, aproximativ 400 de milioane de alegatori sunt chemati la urne sa desemneze, pentru urmatorii cinci ani, cei 751 de membri ai Parlamentului European PE.

In contextul in care in UE exista aproximativ 26 de milioane de someri, retorica antiimigrare si anti-UE a populistilor urmeaza sa le aduca un succes. Euroscepticii ar putea sa-si tripleze numarul de deputati, pâna la 100 de locuri.

PROGRAM EXTINS la serviciile publice comunitare de EVIDENTA A POPULATIEI din Bucuresti

Primele rezultate oficiale ale acestor alegeri, care se desfasoara timp de patru zile in cele 28 de state membre UE, vor fi anuntate duminica seara, când se vor inchide ultimele sectii de votare.

– Aliatul Frontului National

Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos la iesirea de la urne, publicat de televiziunea publica olandza NOS, partidul lui Geert Wilders (PVV) este creditat doar cu 12,2% din voturi, fata de 17% in urma cu cinci ani, ceea ce se traduce in trei locuri in PE, fata de cele cinci mandate obtinute in 2009.

Centristii (15,6%) si crestin-democratii (15,2%), creditati cu câte patru mandate fiecare, ar urma sa se claseze primii in urma alegerilor din Olanda, potrivit sursei citate. Olanda alege 26 de deputati europeni.

“Sondajele efectuate la iesirea de la urne sunt dezamagitoare”, a recunoscut Geert Wilders, adresându-se sustinatorilor sai, incruntati, adunati intr-un bar la periferia orasului Haga.

El si-a exprimat regretul fata de rata de participare scazuta (37%), care l-a penalizat, fara indoiala. “Doua-trei persoane au preferat sa stea acasa”, a ironizat el.

Analistii au preconizat ca Geert Wilders ar putea suferi de pe urma apatiei alegatorilor sai traditionali, prea putin inclinati sa voteze in algerile europene care nu declanseaza pasiuni in Olanda.

Geert Wilders a incheiat o alianta cu Frontul National (FN) francez al lui Marine Le Pen si spera sa se alieze, dupa alegeri, cu alte miscari eurosceptice, pentru a forma un grup parlamentear puternic.

“PVV va continua lupta la Bruxelles, iar incepând de mâine vom vom incerca sa colaboram cu alte partide europene”, a declarat Geert Wilders.

Frontul National spera sa obtina 20 de mandate in PE, in locul celor trei din prezent, vizand sa se claseze primul.

– Catre o victorie eurofoba in Marea Britanie

in Marea Britanie, formatiunea UKIP a lui Nigel Farage pare sa fie favorita. Alegatorii britanici aleg 73 de deputati, iar spre deosebire de Olanda niciun sondaj efectuat la iesirea de la urne nu va fi publicat.

“Cum sa putem face sa vina mai multi oameni, daca nu exista suficiente locuri de munca pentru britanici?”, isi exprima indignarea James Donaghy, in vârsta de 66 de ani, care a votat pentru UKIP la Sevenoaks, in sud-estul Marii Britanii.

Date oficiale difuzate joi si care arata o crestere de 27% a imigratiei europene in Marea Britanie au aparut intr-un moment oportun pentru Nigel Farage: “Nu putem continua cu o astfel de date!”.

Fostul preseditne francez de dreapta Nicolas Sarkozy a abordat si el aceasta problema joi, intr-un articol, denuntând “un dumping social si migratoriu” in Europa si reclamând o reformare a politicii europene de imigrare.

UKIP detine noua mandate in PE si ar putea sa câstige inca zece, potrivit unor analisti.

Conservatorii premierului britanic David Cameron, aflat sub presiunea ascensiunii UKIP, care ii fura din electorat, se afla pe locul trei in sondajele de opinie.

– Sunt asteptate niveluri-record de absenteism

Niveluri-record de absenteism sunt asteptate la aceste alegeri europene care continua, vineri, in Cehia si Irlanda, sambata in Letonia, Malta si Slovacia, si se incheie duminica in celelalte 21 de state membre UE.

Absenteismul, care a continuat sa creasca incepand din 1979, a atins 57% la ultimul scrutin, in 2009.

Potrivit unei anchete prezentate joi, aproape jumatate dintre spanioli considera ca alegerile pentru PE “nu sunt importante”.

Site-ul PollWatch, care compileaza sondajele efectuate in cele 28 de state membre UE, crediteaza grupul format din dreapta conservatoare si centru-dreapta cu mic avans, cu 217 de eurodeputati la 201 pentru socialisti.