Alegeri europarlamentare / Referendum 2019. Urnele s-au deschis la 7.00, primele rezultate exit-poll la 21.00

Peste ​18 milioane de alegători sunt aşteptaţi, duminică, să voteze la alegerile europarlamentare 2019 și la referendumul pe justiție, urnele fiind deschise de la 7:00 la 21:00 când vor fi prezentate și primele rezultate exit-poll.

Dacă la alegerile europarlamentare 2019 nu există un prag de prezență, la referendum, pentru a fi validate rezultatele, este nevoie ca 30%, cel puțin, din alegătorii înscriși în listele electorale permanente să se prezinte la urne, și cel puțin 25% să voteze DA. 

Românii care vor vota la alegerile europarlamentare 2019 și la referendum vor primi în secțiile de votare trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia. 

La alegerile europarlamentare 2019 s-au înscris în cursa pentru cele 32 de mandate în Parlamentul European 13 partide și 3 candidați independenți: PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN, respectiv Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.

Citește și: ALEGERI EUROPARLAMENTARE / REFERENDUM 2019. GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN ROMÂNIA ȘI DIN STRĂINĂTATE

Dacă la alegerile europarlamentare 2019 nu există un prag de prezentă, la referendum, pentru a fi validate rezultatele, este nevoie ca 30%, cel puțin, din alegătorii înscriși în listele electorale permanente să se prezinte la urne, și cel puțin 25% să voteze DA.

Potrivit ultimelor date publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, pe listele electorale permanente pentru referendum sunt înscrise 18.267.997 de persoane. Astfel, pentru a fi validat referendumul la vot trebuie să participe cel puțin 5.480.399, de asemenea, cel puțin 4.566.999 trebuie să voteze DA.

Cele două întrebări puse la referendum și la care românii trebuie să răspundă cu DA sau NU sunt:

1. ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Pentru alegerile europarlamentare 2019 și referendum se votează în aceeași secție în care sunt instalate trei urne, câte una pentru fiecare buletin.

Alegătorul poate să voteze fie la alegerile europarlamentare 2019 și la referendum, fie doar la alegerile europarlamentare, fie doar la referendum.

La alegerile europarlamentare 2019 și la referendum pot vota cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua de referinţă inclusiv. Alegătorii care în ziua alegerilor europarlamentare se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

La alegerile europarlamentare 2019 și referendum, secţiile de votare din ţară vor avea o singură urnă specială în vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile europarlamentare 2019, cât şi cele de la referendum, urmând a fi separate după deschiderea urnelor.

La alegerile europarlamentare 2019, PSD ocupă primul loc pe buletinul de vot, urmat de Alianţa 2020 USR PLUS şi Partidul Pro România. Următoarele poziţii sunt ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN. Pe ultimele poziţii pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare 209 se află candidaţii independenţi Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.

Primele rezultate exit-poll la alegerile europarlamentare 2019 și referendum vor fi prezentate la ora 21:00. Biroul Electoral Central a acreditat CURS şi AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile europarlamentare2019, la nivel naţional. Rezultate oficiale la alegerile europene 2019 și la referendum vor fi furnizate de BEC începând cu 27 mai, ora 9:00.

Sursa foto: realitatea