ALEGERI EUROPARLAMENTARE: S-au stabilit sectiile de votare pentru romanii din Spania

ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Romanii aflati in Spania care doresc sa voteze listele de candidaturi ale partidelor politice din Romania la alegerile europarlamentare din 25 mai o pot face la una dintre cele 18 sectii de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe tot teritoriul tarii iberice.

Cele 18 sectii de votare vor fi organizate la sediile Ambasadei din Madrid, Institutului Cultural Roman din capitala spaniola, precum si la cele 7 oficii consulare din restul Spaniei, astfel: cate doua sectii de vot la Ambasada, la consulatele generale din Sevilla, Barcelona si Bilbao, la consulatele din Zaragoza, Ciudad Real si Castellon de la Plana si la viceconsulatul de la Almeria, precum si cate o sectie de vot la ICR Madrid si la sectia consulara de la Madrid.

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat lista sectiilor de votare din strainatate pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, numarul acestora fiind de 190. Lista finala a sectiilor de votare a fost elaborata pe baza experientei anterioare in organizarea alegerilor europarlamentare, respectiv a numarului de alegatori inregistrat la scrutinele din 2007 si 2009.

Citeste si: ALEGERI EUROPARLAMENTARE: BEC a anuntat ordinea PARTIDELOR pe BULTINELE de VOT

Astfel, MAE arata ca la alegerile europarlamentare din 2007, in strainatate si-au exercitat dreptul de vot  aproximativ 22.000 de cetateni romani, iar la cele 2009 au fost inregistrati la vot aproximativ 14.000 de cetateni romani in conditiile in care in ambele situatii au fost organizate tot 190 de sectii de votare.

Peste 1.100 romani au votat la 7 iunie 2009 in cele noua sectii de vot organizate in Spania, potrivit datelor centralizate de Ministerul roman al Afacerilor Externe. La acel moment, tara iberica s-a situat printre statele unde s-a inregistrat cea mai ridicata prezenta la vot a romanilor — desi la scrutinul europarlamentar din 2007 la urne s-au prezentat 2.245 romani din Spania.

La scrutinul europarlamentar din 25 mai, romanii pot vota fie listele de candidaturi ale partidelor politice spaniole, fie cele ale partidelor politice din Romania. Din cei 336.586 cetateni comunitari care s-au inscris in registrul electoral spaniol, manifestandu-si astfel dorinta de a vota listele partidelor politice spaniole la scrutinul europarlamentar de la 25 mai, 76.339 sunt romani, potrivit datelor Institutului spaniol de Statistica (INE). Romanii care s-au inscris in registrul electoral spaniol pentru a vota listele partidelor politice din Spania la alegerile europarlamentare din 25 mai formeaza al doilea cel mai numeros colectiv de alegatori comunitari, dupa britanici, al caror numar se ridica la 82.552.

Sursa foto: gandul.info