Alegeri europarlamentare: Unde, cand si cum vom putea vota

Biroul Electoral Central a oferit, astazi, toate detaliile legate de alegerile parlamentare. Astfel, romanii afla in ce conditii vor putea merge la vot pe 25 mai.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorii, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz, a decis BEC.

De asemenea, cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorii, buletinului de identitate.

Cetatenii romani cu domiciliul in afara granitelor Romaniei  voteaza in baza cartii de identitate provizorii, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, dupa caz.

Citeste si: Cine ne reprezinta la europarlamentare. Lista partidelor admise de BEC

Potrivit deciziei BEC, alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat unde este inscris in copia de pe lista electorala speciala isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare in baza documentului de identitate valabil.

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare contacteaza telefonic biroul electoral judetean sau biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, in vederea confirmarii faptului ca alegatorul comunitar se regaseste in tabelul intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale.

Alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt inscrisi in lista electorala suplimentara, fiind radiati daca este cazul din copia de pe lista electorala permanenta sau speciala existenta la sectia de votare.

“Alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale si care sunt inscrisi in extrasul de pe lista electorala suplimentara vor fi consemnati numeric in procesul verbal de constatare a rezultatului votarii la punctul b3 — <Numarul total al alegatorilor inscrisi in lista electorala suplimentara care s-au prezentat la urne>”, se mai noteaza in decizia BEC.