ALEGERI EUROPARLAMENTARE: ROMANIA A VOTAT! LIVE TEXT MINUT CU MINUT

Exit-poll CURS Avangarde: Alianta PSD-UNPR-PC a obtinut 41,01% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, fiind urmata de PNL cu 14,92%, conform rezultatelor exit-poll-ului CURS Avangarde, difuzat de TVR 1.

Vezi aici rezultatele tuturor exit-poll-urilor

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot au fost asteptati la urne, duminica, la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014, pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European.

Sectiile de vot s-au deschis la ora 07.00 si s-au inchis la ora 21.00. MONDO NEWS a transmis “minut cu minut” cele mai importante aspecte de la desfasurarea alegerilor de duminica, 25 mai.

UPDATE ora 20: Am intrat in ultima ora de vot. Cel mai fierbinte moment al zilei va fi la ora 21.00, cand vor fi anuntate EXIT-POLL-URILE. Unii lideri politici au ajuns deja la sediile partidelor pentru a afla primele rezultate ale alegerilor europarlamentare. In jurul orei 22.00 vor fi declaratii de presa cu primele concluzii si impresii despre acest vot. RAMAI PE MONDO NEWS PENTRU A AFLA PRIMELE REZULTATE PARTIALE REALE ALE ALEGERILOR DE ASTAZI!!

UPDATE ora 19.00: EXIT-POLL-UL de la ora 18.00 arata ca PSD a fost votat de 37,2% dintre alegatori, iar PNL de 19,2%. VEZI DATELE AICI.

UPDATE ora 18.15: Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a mers la urne duminica, afirmand ca a votat “pentru ca cei care ne reprezinta in UE sa stie despre ce vor vorbi la Bruxelles”, informeaza Mediafax.

UPDATE ora 17.43: Mai multi consilieri ai PSD, printre care si Maria Popa – consilier PSD la primaria Capitalei, s-au numarat printre persoanele care l-au huiduit pe presedintele Traian Basescu la sectia de votare de la Liceul A. D. Xenopol. Ea a recunsocut ca a facut parte din randul celor care l-a huiduit pe presedintele Basescu. Ea a afirmat ca se afla in zona intamplator, insa a adaugat ca nu este arondata la acea sectie de votare. “Am fost printre persoanele care am scandat impotriva lui. Sunt consilier PSD. Oriunde l-as intalni, ma voi manifesta la fel”, a spus Maria Popa.

UPDATE ora 17.30: BEC a anuntat ca prezenta la vot la ora 16.00 era de 18,41%, din care 17,11% in mediul urban si 20,18% in mediul rural. DETALII AICI

UPDATE ora 16.00: Mai multe persoane din judetele limitrofe Bucurestiului au luat cu asalt sectiile de votare din Sectorul 1, in incercarea de a frauda alegerile europarlamentare in favoarea unor formatiuni politice precum PMP si PNTCD. AFLA DETALII.

UPDATE ora 15.27: MONDO NEWS VA PREZINTA PRIMELE REZULTATE PARTIALE. La ora 12.00, PNL a depasit estimarile prezentate de sondaje si este de asteptat ca pana la sfarsitul zilei sa avem parte de o surpriza si sa vedem un PNL care va inregistra un scor de peste 20%. VEZI AICI REZULTATELE PARTIALE INREGISTRATE PANA LA ORA 16.00.

UPDATE ora 15.00: Adina Valean voteaza in Prahova. “Votez cu speranta sincera ca cetatenii fac diferenta intre politicieni. Si eu si toti romanii ne dorim o Romanie prospera, o natiune puternica si, desigur, libertate, libertate in Europa, libertate acasa. Cred ca sunt lucrurile pe care fiecare dintre noi si le doreste si cred ca o diferenta se poate face intre politicienii care pot sa ne si promoveze”, a declarat Valean, la iesirea de la urne.  VEZI AICI CE A DECLARAT LA IESIREA DE LA URNE

UPDATE ora 13.45: Mihail Vlasov aflat in stare de arest la domiciliu a solicitat urna mobila pentru a putea sa voteze. 

UPDATE ora 13.40: Oamenii care merg la vot la sectiile din Chisinau, deschise de Romania pentru alegerile europarlamentare, asteapta si cate o ora la coada, pentru a vota, informeaza Agerpres. Cel mai mare rand are peste o suta de oameni.

UPDATE ora 13.35: Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, a declarat la iesirea de la VOT ca: “Este esential sa iasa lumea la vot. Nu poti, daca ai multe voturi in spate, sa mergi la Bruxelles si sa nu-ti faci treaba cum trebuie. Eu am votat cu cei care sunt cei mai buni, nu cu niste oameni care apeleaza la drujba”, aluzie la faptul ca la Iasi Primaria a taiat zeci de tei pe bulevardul central al municipiului.

UPDATE ora 13.05: Raluca Turcan, deputat PDL, a votat in orasul Sibiu: “Sibiul este probabil cel mai european oras al Romaniei si imi doresc foarte tare sa dam un exemplu de implicare atat celorlalte orase ale Romaniei cat si Europei. Imi doresc ca oamenii sa compare candidatii si sa ii voteze pe cei seriosi si pe cei implicati”.

UPDATE ora 13.00: Radu Mazare, primarul orasului Constanta, a mers la votare insotit de sase tinere, una dintre acestea declarand ca nu a implinit 18 ani si nu poate vota. Edilul a incercat sa repare situatia si a declarat ca “Incercam sa facem educatie civica pentru tineret”, dar si faptul ca “Votez pentru ca Portul Constanta sa devina partial al autoritatii locale”.

UPDATE ora 12.47: Klaus Iohannis, prim vicepresedintele PNL, a votat la Sibiu.  “In calitate de calitate privata, sper sa castige o echipa care ma reprezinta pe mine, in calitate de cetatean european, la un nivel foarte bun. Nu-i asa mica prezenta la vot, este destul de buna. Sunt foarte importante alegerile, intotdeauna sunt foarte importante, sunt esenta democratiei.
Oamenii sa mearga la vot pentru ca acesta este modul in care alegatorul participa la democratiei si este un drept pe care ni l-am castigat greu”, a spus prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis.

UPDATE ora 12.45: Mircea Geoana, senator PSD, a venit la VOT, insotit de sotia si de fiica sa, aceasta din urma exercitandu-si pentru prima oara acest drept. Politicianul a avut un mesaj, la iesirea de la urne: “Oamenii sa vina la vot sa voteze cu cei pe care ii considera cei mai buni. Chiar daca noi votam azi pentru PE, nu ne este indiferent ce se intampla la granitele noastre. Este un moment de rascruce pentru Europa, romanii trebuie sa inteleaga ca o Europa puternica inseamna o Romanie puternica”.

UPDATE ora 12.00: Traian Basescu a ajuns la Liceul A. D. Xenopol, insotit de sotia sa, Maria Basescu. Intrebat de ce nu este prezenta si fiica sa, Elena, presedintele a spus inainte de a intra in cabina de vot: “Ce vreti, a plecat din cuib”. VEZI AICI DECLARATIA INTEGRALA A LUI BASESCU LA IESIREA DE LA SECTIA DE VOTARE

“Am votat pentru un partid nou, care sper eu va reusi sa continue procesele de reformare a statului astfel incat Romania sa devina un stat cu o justitie credibila, cu institutii functionale, la dispozitia cetatenilor, nu partidelor. M-am gandit nu numai la tinereea partidului, ci si la tineretea membrilor. Mi-as dori ca entuziasmul lor sa contamineze Romania. Astazi la ora 10 avem o prezenta mai buna decat cea din 2009. Este esential sa avem participare, indiferent cu cine voteaza, romanii sa arate ca sunt atasati UE. Daca nu au nicio optiune pentru vreun partid, tot trebuie sa vina la vot si sa anuleze buletinul de vot, dar sa demonstreze ca prin prezenta sunt interesati de alegerile europene. Cred ca participarea este cel mai important lucru ca semnal pe care Romania il poate da UE legat de atasamentul din aceasta structura in care am vrut sa fim parte”, a spus presedintele Basescu dupa ce a votat.

Cateva persoane l-au huiduit pe presedinte la iesirea din sectia de votare. 

UPDATE ora 11.48: Presedintele Traian Basescu este asteptat sa vina la vot din moment in moment la Liceul A. D. Xenopol. La sectia de votare a fost desfasurat un numar impresionant de forte de ordine, dupa incidentul petrecut ieri la Constanta.

UPDATE ora 11.35: BEC a anuntat datele privind prezenta la vot, valabile la ora 10.00, in baza unui esantion de 3.200 sectii de votare. Pana la ora 10.00 au votat 4,61% din numarul alegatorilor inscrisi pe liste, din care 4,30% in mediul urban si 5,03% in mediul rural. VEZI AICI DATELE COMPLETE ANUNTATE DE BEC.

UPDATE ora 11.21: Bataie intre membrii unei sectii de votare din Teleorman. Reprezentantul unei formatiuni politice a fost lovit cu piciorul in fata unei sectii de votare din Alexandria. In scandal sunt implicati Vali Grigorescu si Claudiu Balaban. Politistii au demarat o ancheta in acest caz. 

UPDATE ora 10.58: Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a ajuns la aceasta ora la sectia de votare de la Liceul Jean Monnet, insa nu este insotit sotia sa Nina. 

“Sa fim intr-adevar in masura prin tot ce facem sa fim membru dinamic al comunitatii europene. Sa consolidam statutul nostru de membru al UE. Avem atribute ample pe care trebuie sa stim sa le valorificam. PE la nivelul UE este ceea ce la nivel national e Parlamentul national. Acum avem statut cu drepturi depline”, a spus Ion Iliescu dupa ce a votat. 

UPDATE ora 10.30: Incidente electorale in patru sectii de votare din Sectorul 1 al Capitalei. Votarea in sectiile 103, 104, 105 si 106 a fost intrerupta, in urma cu putin timp, dupa ce aici au ajuns 4 autocare cu votanti din Dambovita. DETALII AICI

UPDATE ora 10.10: Elena Udrea a ajuns la Colegiul Mihai Eminescu pentru a vota. “Am votat pentru ca Romania are nevoie de oameni puternici care sa o reprezinte, am votat pentru cea mai curajoasa si puternica lista, cu gandul la viitorul pe care il am in minte de 10 ani de cand fac politica si sunt convinsa ca vom ajunge sa traim cum ne dorim. Am votat pentru energie, tinerete si pentru cei care au reusits a faca ceva in viata, pentru competenta si performanta”, a spus Elena Udrea la iesirea de la vot.

UPDATE ora 10.00: Premierul Victor Ponta a votat la Scoala nr. 17 din Bucuresti, insotit de sotia sa, Daciana Sarbu. Inainte de a intra in sectia de votare, Ponta a intrebat presa razand “Eu pe unde trec?!”.

“Am votat pentru faptul ca in 2014 se schimba si Romania dupa atatia ani, si Europa si Romania si Europa se vor schimba in bine. Toti cei care doresc sa fie implicati in Europa vor veni la vot, ma astept ca schimbarile dupa 10 ani sa fie in bine si tot ce a mers prost sa putem sa indreptam. 2014 e anul tuturor schimbarilor”.

Intrebat daca are emotii, Ponta a declarat: “Sigur ca da. Surpriza este de fiecare data, miza e uriasa cine va conduce Europa urmatorii 5ani, cine va conduce Romania. O sa stau cu familia si dupa-amiaza o sa merg in mod sigur la partid”, a adaugat Ponta.

UPDATE ora 09.28: Vasile Blaga a votat in urma cu cateva momente la Colegiul I. L. Caragiale, insotit de Gheorghe Flutur. “Am votat pentru viitorul european al Romaniei, pentru viitorul fiecarui cetatean al acestei tari. Europa inseamna mai multi bani pentru drumuri, pentru fermieri, ii invit pe toti romanii sa isi manifeste vointa politica si sa nu lase ca doar unii sa voteze pentru viitorul lor”, a spus Blaga dupa ce a votat. “Am votat pentru romani, bunastare, pentru a fi egali in Europa, egali cu Europa”, a spus si Flutur.

UPDATE ora 09.10: Crin Antonescu a votat la Scoala Barbu Delavrancea putin dupa ora 09.00 (VEZI AICI DECLARATII), in timp ce vicepremierul Liviu Dragnea a votat la Liceul A. D. Xenopol in jurul orei 08.45. 

UPDATE ora 08.10: Primul care si-a exercitat optiunea electorala a fost ministrul Internelor, Gabriel Oprea, care s-a prezentat dis-de-dimineata la vot, dupa care a plecat la sediul MAI.

STIRE INITIALA ORA 07.41: Procesul de votare pentru europarlamentare a inceput deja in afara tarii, duminica, la ora 00.00, ora Romaniei, la sectiile de votare organizate pentru cetatenii romani in Australia (Canberra si Sydney).

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Avand in vedere diferentele de fus orar, urmatoarele sectii de votare deschise in afara tarii au fost cele de la Tokyo, Seul si Phenian – ora 01.00, ora Romaniei.

Citeste si: Absenta la vot va determina rezultatul final al alegerilor

Un numar de 572 de candidati din partea a 15 formatiuni politice si opt candidati independenti concureaza pentru a castiga, in urma scrutinului, un mandat de eurodeputat.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Formatiunile politice care au propus liste de candidati pentru ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014 sunt, in ordinea in care figureaza pe buletinele de vot: PDL, PMP, UDMR, Alianta electorala PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale, Partidul Noua Republica, Partidul Verde, Forta Civica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Alternativa Socialista, PNtCD si PPDD.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile europarlamentare din 25 mai

Ultimii pe buletinele de vot, care cuprind pe fiecare pagina cate patru patrulatere cu listele de candidati, sunt inscrisi candidatii independenti, in ordine, incepand cu pozitia 16, Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Danut Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Daeanu.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Pentru alegerile de duminica au fost organizate 18.532 sectii de votare in tara si 190 de sectii in strainatate pentru alegatorii romani aflati in strainatate. Potrivit celei mai recente informari, facuta de AEP pe 16 mai, numarul de alegatori inscrisi in listele electorale permanente este de 18.226.995. Aceasta cifra va fi actualizata cu o zi inainte de euroalegeri.

De asemenea, un numar de 41 de cetateni comunitari care au resedinta in Rominia si-au exprimat dorinta de a vota pentru alegerea membrilor din Romania in PE din 25 mai, acestia fiind inscrisi pe listele electorale speciale ale localitatilor in care isi au resedinta.

Citeste si: Cine sunt candidatii la alegerile de duminica

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Biroul Electoral Central (BEC) va face anunturi privind estimarile de prezenta la vot la europarlamentare la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 si 22.30, dupa o ora de la primirea informatiilor din teritoriu, orele de referinta fiind 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 si 21.00.

Eurodeputatii sunt alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, mandatul in Parlamentul European fiind de 5 ani.

Ramaneti pe mondonews.ro pentru a afla cele mai noi informatii despre desfasurarea alegerilor eurparlamentare precum si anuntarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European.