Alegeri Germania: Nemtii merg, duminica, la urne

Nemtii se prezinta, duminica, la urnele de vot pentru a-si alege cei 622 de membri ai Bundestagului, principala camera legislativa a tarii. Victoria partidului Angelei Merkel, Uniunea Crestin Democrata (CDU), ar conduce la la treilea mandat de cancelar pentru aceasta. Principalul adversar al conservatoarei Merkel este socialistul  Peer  Steinbrueck.

Angela Merkel este foarte populara in Germania, iar CDU si partidul bavarez aliat, CSU, au un avans de 14 puncte in fata rivalului SPD, potrivit unui recent sondaj citat de Time.

Urnele s-au deschis la ora locala 8:00 (nn 9:00 ora Romaniei ). Primele exit poll-uri vor fi anuntate la ora locala 18:00 (nn 19:00 ora Romaniei ). La urne sunt asteptati 62 milioane de germani cu drept de vot. Aproape o treime dintre ei nu s-au decis inca pe cine vor vota la acest scrutin.

Germanii voteaza de doua ori: o data pentru un candidat local si o data pentru un partid. Numarul traditional de locuri este de 598, dar acesta poate creste prin suplimentarea mandatelor (Uberhangmandat).

Cele 622 de locuri din Bundestag de la alegerile de duminica sunt impartite intre cele doua tipuri de voturi: 299 merg spre candidatii locali, iar 323 sunt alocate politicienilor de pe listele de partid, intr-o baza de reprezentare proportionala.

Pentru a intra in Parlament, fiecare partid trebuie sa treaca de un prag de 5% din voturi. Voturile acordate partidelor care nu trec de acest prag sunt redistribuite celor castigatoare, scrie CNN.

 Sursa foto: bild.de