ALEGERI IN AFGANISTAN: Alegatorii decid noul presedinte

ALEGERI AFGANISTAN: Astazi are loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Afganistan. Scrutinul are loc intr-o atmosfera tensionata in conditiile in care rebelii au amenintat in mai multe randuri ca vor face tot posibilul sa perturbe bunul mers al alegerilor.

Afganii si-au putut manifesta intentia de vot incepand cu ora locala 07:00 (05:30, ora Romaniei) insa situatia din tara nu incurajeaza o prezenta masiva a populatiei la urne.

Cele doua optiuni pentru functia de presedinte sunt Abdullah Abdullah, apropiat al lui Massoud, fost lider politic si militar afgan si Ashraf Ghani, un fost functionar al Bancii Mondiale.

CITESTE SI: ATENTAT SOLDAT CU CEL PUTIN 12 MORTI IN AFGANISTAN

In primul tur al alegerilor prezidentiale, Abdullah obtinuse 45% din totalul voturilor in timp ce adeversarul sau de azi atrasese 31,6% din optiunile afganilor.

“Am venit sa particip la alegeri pentru ca buletinul meu poate aduce o schimbare in vietile noastre”, a declarat pentru AFP Janat Gul, un comerciant de 45 de ani.

“Voi vota pentru candidatul care va redresa economia, va crea locuri de munca si ne va schimba traiul de zi cu zi”, a spus el.

La Kabul, capitala tarii, un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat pe strazi, cu scopul de a dejuca eventuale atentate ale talibanilor.

In total, aproximativ 400.000 de militari si politisti au fost mobilizati in intreaga tara.

CITESTE SI: OBAMA VA PROPUNE RETRAGEREA FORTELOR AMERICANE DIN AFGANISTAN PANA LA SFARSITUL LUI 2016

Rebelii islamisti se opun acestor alegeri si i-au avertizat pe alegatorii care intentioneaza sa mearga la vot ca se expun pericolului.

Rezultatele provizorii ale scrutinului urmeaza sa fie anuntate la 2 iulie, iar cele finale la 22 iulie.