UPDATE: Alegeri in Iran / Hassan Rohani este noul presedinte!

UPDATE: 20.30: HASSAN ROHANI, candidatul modratilor si reformatorilor, a castigat alegerile prezidentiale din Iran, obtinand 50,7% din voturile electorilor si devenind noul presedinte al tarii!

Peste 50 de milioane si jumatate de iranieni au participat pana aseara tarziu la votul care urmeaza sa-l desemneze pe viitorul presedinte al tarii. Conform informatiilor recente, candidatul moderatilor si reformatorilor, Hassan Rohani, este preferatul electoratului, el conducand cu 51%.

Cifrele oficiale il indica pe Hassan Rohani drept cel mai indreptatit sa spere la pozitia ocupata, in ultimii opt ani, de Mahmoud Ahamadinejad. Rohani este urmat in topul preferintelor de Mohammad Baqer Qalibaf, primarul capitalei Teheran, cu 17%, noteaza BBC.

Hassan Rouani, in varsta de 64 de ani, a fost singurul cleric dintre cei sase candidati la aceste alegeri. El a declarat ca vrea sa duca Iranul pe o cale a moderatiei si reformei, fiind sustinut de doi fosti presedinti ai tarii, Mohammad Khatami si Akbar Hashemi Rafsanjani.

Rohani l-a criticat in numeroase randuri pe Mahmoud Ahmadinejad, pe care l-a caracterizat drept “neglijent, necalculat si cu remarci pe care nu le gandeste”. Hassan Rohani vorbeste fluent engleza, germana, franceza, rusa si este doctor in drept la Universitatea din Glasgow.

Sursa foto: iha.com.tr