Alegeri interne in PSD, doar prin retragerea lui Ponta de la conducerea partidului

Victor Ponta: Un program de investitii in sistemul penitenciar necesita o pauza cu ipocrizia si populismul

Functia de presedinte al PSD, detinuta de Victor Ponta, poate face obiectul unor noi alegeri interne in partid doar daca pozitia devine vacanta fie printr-o demisie formala a acestuia, fie prin organizarea unei ample proceduri de revocare din functie, pentru care prevederile din statut sunt neclare. 

Tema retragerii lui Ponta de la conducerea PSD a fost adusa recent in discutie de Radu Mazare, Marian Oprisan a precizat ca Ponta poate ramâne la sefia social-democratilor “cu conditia sa nu se mai comporte ca Adrian Nastase”, in timp ce presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a dat asigurari ca un congres al partidului va avea totusi loc. Pâna acum, europarlamentarul Catalin Ivan si-a anuntat intentia de a candida la sefia partidului. Acelasi post este vizat si de Mircea Geoana, desi a fost exclus din partid.

Statutul PSD, adoptat in 2013, mentioneaza ca alegerea presedintelui PSD se realizeaza printr-un scrutin intern la care participa ”toti membrii de partid”, acesta fiind modul in care se poate decide si revocarea acestuia.

Citeste si: Comitetul Executiv National (CExN) al PSD, programat in 30 si 31 ianuarie

“Presedintele PSD este ales sau revocat de catre toti membrii de partid in cadrul alegerilor interne”, mentioneaza Statutul.

Ulterior, la nivelul Congresului PSD, sunt doar validate alegerile interne pentru functia de presedinte al partidului.

Atât alegerea, cât si revocarea din functie a presedintelui PSD prin scrutin intern se realizeaza ”in baza unui Regulament de organizare a alegerilor (…) elaborat de Biroul Permanent National si aprobat de Comitetul Executiv National”, potrivit articolului 134 din Statutul PSD.

Documentul nu prevede cine poate propune revocarea presedintelui partidului, ci doar ca acesta ”raspunde in fata Congresului de activitatea politica a Partidului Social Democrat”.

in schimb, in Congres sunt alesi presedintele executiv, functie detinuta in prezent de Liviu Dragnea, si 21 de vicepresedinti, care reprezinta 60% din componenta Biroului Politic National.

Astfel, inainte de organizarea Congresului, conducerea PSD ar trebui sa declanseze alegerile interne pentru functia de presedinte al partidului prin constatarea vacantarii functiei detinute de Victor Ponta. Pentru acest lucru, insa, actualul prim-ministru ar fi trebuit sa-si dea, in mod formal, demisia din functia de presedinte PSD.

Ceea ce a anuntat, in 27 noiembrie 2014, dupa sedinta Comitetului Executiv National, a fost ca s-a incheiat un ciclu electoral si el, ca lider, dar si echipa de conducere, trebuie sa-si asume nu doar lucrurile bune, ci si infrângerea de pe 16 octombrie la prezidentiale. Ponta mai spunea ca vrea sa dea ocazia PSD si colegilor din partid sa constuiasca urmatorul proiect, pentru urmatorul ciclul electoral.

“Noul proiect pentru urmatorul ciclu electoral trebuie sa tina cont de cauzele reale ale esecului de la prezidentiale. Prima decizie pe care am adoptat-o in CExN a fost aceea de a organiza forurile principale de conducere, Consiliul National si apoi Congresul, in primavara anului viitor, pentru ca e nevoie de timp pentru ca noul proiect 2015-2019 sa fie construit, ca si noua echipa de lideri. Actuala conducere va asigura pâna in primavara conducerea partidului când la Consiliul National si Congres nu doar se va alege o echipa de lideri, ci se va decide asupra proiectului politic in urmatorii cinci ani”, preciza Ponta.

Citeste si: MIRCEA GEOANA: In CATEVA SAPTAMANI vom avea o NOUA MAJORITATE si CALVARUL cu VICTOR PONTA se va incheia

El a fost ales in fruntea PSD in aprilie 2013 pentru un mandat, conform Statutului, de patru ani.

Eventuala sa demisie din functie ar face ca Liviu Dragnea, presedinte executiv, sa preia aceste prerogative cu titlul interimar.

“Congresul Extraordinar al PSD se convoaca la solicitareaConsiliului National, a Comitetului Executiv National, a Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele doua Camere sau a cel putin 16 Consilii judetene ale organizatiilor PSD”, se mai arata in Statutul PSD, la articolul 136.

Motivele pentru care poate fi convocat Congresul extraordinar se refera la evaluarea rezultatelor alegerilor prezidentiale, locale, europarlamentare, parlamentare, pregatirea pentru un astfel de scrutin, anticipat sau la termen, modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului sau “in situatii deosebite”.

Decizia CExN din noiembrie de a solicita convocarea Congresului in martie nu a fost urmata la nivelul conducerii PSD de vreun demers pentru organizarea alegerilor interne, dar nici pentru constituire Comisiei de pregatire a Congresului.

in schimb, decizia CExN din 27 noiembrie privind organizarea unui congres de alegeri in martie a fost infirmata de catre BPN, un for inferior in ierarhia de conducere a partidului. Acest fapt nu a fost contestat formal de catre membrii de partid, intrucât decizia a fost luata anterior, intr-un cadru informal. Victor Ponta si Liviu Dragnea au obtinut acordul mai multor lideri PSD din teritoriu pentru decalarea organizarii Congresului, iar “pactul” a fost sarbatorit, ulterior, si cu o partida de vânatoare.

Pe de alta parte, singurul social-democrat care a facut declaratii pe aceasta tema a fost europarlamentarul Catalin Ivan, care a invocat faptul ca actualii lideri PSD si-au depus mandatul si asigura o conducere interimara a partidului.

De altfel, el si-a anuntat candidatura pentru pozitia de presedinte al PSD.

“Eu cred ca sunt oameni responsabili si inteleg foarte clar ca nu se poate fara congres si ca toate deciziile importante de modificare a Statutului si de schimbare a regulilor interne de functionare se fac prin votul celor delegati la congres. Nicio alta schimbare nu poate fi facuta informal”, a declarat Ivan.

in acelasi timp, actuala conducere a PSD a anuntat convocarea Consiliului National al PSD in luna martie, unde se va face doar o dezbatere a masurilor care trebuie luate si a modificarilor la Statut in privinta puterii acumulate de liderii din teritoriu sau a consecintelor pe care cei cu probleme in Justitie le vor suporta.

Dragnea a sustinut, astfel, ca deciziile de reforma ale PSD ce urmeaza a fi dezbatute la Consiliul National din martie vor putea fi puse in practica fara ca Statutul sa fie in mod legal modificat si adoptat procedural de congres, fiind vorba de decizii asumate ale PSD.

“Nu exista decizii informale de modificare a Statutului. Este ca si cum ai spune ca schimbi Constitutia României la o cafea, intr-o comisie obscura de undeva din Parlament. Deci domnul Dragnea este liber sa vina cu propuneri, poate sa faca ce comisie doreste, sa o conduca, dar votul il vor da membrii de partid delegati la Congres. Pâna atunci vor putea si alti colegi sa vina cu propuneri”, a spus, in replica, Ivan.

Eventuala modificare a Statutului este posibila doar in Congresul PSD, conform normelor statutare, prin ”votul a cel putin doua treimi din numarul delegatilor prezenti”.

Astfel, inclusiv pentru revenirea la formula alegerii presedintelui PSD in Congres este necesara aceeasi majoritate, iar nerespectarea procedurilor prevazute in actualul Statut poate determina respingerea deciziilor PSD de catre Tribunalul Bucuresti.

Totusi, ceea ce poate face Victor Ponta la nivelul Consiliului National al PSD este sa ceara un vot de incredere al acestui for, nu pentru sine, ci “pentru activitatea desfasurata de Biroul Permanent National”, se mai arata in Statutul PSD.