ALEGERI ITALIA: ABSENTEISM RIDICAT si REZULTATE SURPRIZA la localele din “CIZMA”

ALEGERI LOCALE ITALIA. ALEGERILE REGIONALE si MUNICIPALE in ITALIA au fost marcate duminica printr-o puternica scadere a participarii si rezultate pe care sondajele la iesirea de la urne le anunta drept contrastante pentru regiunile favorabile sefului guvernului MATTEO RENZI, relateaza AFP.

ALEGERI LOCALE ITALIA. La inchiderea birourilor de votare la 23h00 (21h00 GMT), in sapte regiuni — Venetia, Liguria, Toscana, Marche, Umbria, Campania si Apulia — si circa 750 de comune, participarea a fost de 64 % in ALEGERILE MUNICIPALE si intre 49 si 56 % in ALEGERILE REGIONALE, in medie cu 10 % mai putin decat in cursul ultimelor scrutine similare in 2010.

Primele rezultate sunt asteptate astazi.

ALEGERI LOCALE ITALIA. Potrivit sondajelor la iesirea de la urne, supriza ar putea veni din Liguria, regiune nod-vestica a tarii condusa pana in prezent de centru-stanga, unde candidata Partidului Democrat (PD) condus de Renzi, RAFAELLA PAITA, nu s-ar afla decat in pozitia a treia.

CITESTE SI: ALEGERI LOCALE in ITALIA – un test pentru agenda de reforme a premierului RENZI 

ALEGERI LOCALE ITALIA. Contestata de un candidat disident din PD, ea ar fi devansata de GIOVANNI TOTI, candidat in spatele caruia se afla alianta intre partidul FORZA ITALIA al lui SILVIO BERLUSCONI si LIGA NORDULUI a lui MATTEO SALVINI, dar si de MISCAREA CINCI STELE, partidul contestatar al fostului comic BEPPE GRILLO.

ALEGERI LOCALE ITALIA. In schimb in Campania, regiunea orasului Napoli, candidatul PD VINCENZO de LUCA pare sa aiba un usor avans fata de guvernatorul in exercitiu al Forzei Italia, STEFANO CALDORO.

ALEGERI LOCALE ITALIA. Daca acest avans se va confirma in cursul deschiderii buletinelor de vot, el ar constitui un succes inoportun insa pentru PD: De Luca fusese declarat vineri ‘neprezentabil’ de o comisie parlamentara consultativa antimafia.Fost primar al orasului Salerno, De Luca a fost condamnat in prima instanta pentru abuz de putere si urmeaza sa fie judecat incepand din iunie intr-un alt dosar pentru fraude si asociere cu raufacatori.

ALEGERI LOCALE ITALIA. In schimb, centrul-stanga ar urma sa-si pastreze Toscana si pare sa pastreze si Marche si Apulia, in timp ce Venetia ramane sub controlul Ligii Nordului, partid antieuropean si antiimigratie. Rezultatele scrutinului raman incerte in Umbria. Aceasta batalie electorala este prima confruntare importanta dupa alegerile europene castigate detasat anul trecut de PARTIDUL DEMOCRAT (PD, de stanga) al lui MATTEO RENZI cu 40,1 % din voturi.

ALEGERI LOCALE ITALIA. Chiar daca el a sustinut sambata ca aceste alegeri locale nu au decat o valoare locala, tanarul sef al guvernului — angajat intr-un vast program de reforme desfasurate uneori chiar impotriva aripii stangi a partidului sau — isi va vedea imaginea afectata in cazul unui rezultat mai slab.

ALEGERI LOCALE ITALIA. In afara speculatiilor despre scorul posibil al lui MATTEO RENZI (6 regiuni la 1 ar fi un succes, 4 la 3 un esec), scrutinul este si ocazia pentru opozitie pentru a-si evalua fortele. Astfel, MISCAREA CINCI STELE, care a obtinut 25 % din voturi la alegerile legislative din 2013, nu a reusit sa capete greutate in viata politica din cauza refuzului sau sistematic de a face orice compromis si conteaza pe acest scrutin pentru a arata ca ramane in continuare viabila.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS, CRITICAT DUR de ROMANII din ITALIA

ALEGERI LOCALE ITALIA. Scorurile partidelor FORZA ITALIA si LIGA NORDULUI vor fi de asemenea observate cu atentie. Cele doua formatiuni isi disputa pe termen lung hegemonia dreptei, in timp ce reforma electorala recent adoptata pentru viitoarele alegeri legislative ar urma sa impinga Italia spre o forma de bipartitism.

ALEGERI LOCALE ITALIA. Pentru SILVIO BERLUSCONI, al carui partid FORZA ITALIA este in panta descendenta, este una din ultimele ocazii de a arata ca — la 78 de ani — mai poate insa sa aiba un cuvant de spus in viata politica a tarii.

Sursa foto: ansa.it