ALEGERI KAZAHSTAN: NURSULTAN NAZARBAEV a fost reales presedinte pentru a cincea oara

Presedintele in exercitiu al KAZAHSTANULUI, NURSULTAN NAZARBAEV, a fost reales duminica pentru a cincea oara, cu 97,5 la suta din voturi, in urma unui scrutin anticipat, relateaza Le Figaro, in pagina electronica. “NURSULTAN NAZARBAEV a obtinut 97,5 la suta” din voturi, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Democratic si publicat la incheierea votului.

Ceilalti doi candidati ABDELGAZI KUSAINOV (independent) si TURGUN SIZDIKOV (Partidul Comunistilor) au obtinut mai putin de 1 la suta, respectiv 2 la suta din voturi, a anuntat directoarea Institutului Democratic, IULIA KUCINSKAIA. Rata de participare la vot a fost de 95,11 la suta, potrivit Comisiei Electorale Centrale, care a precizat ca primele rezultate vor fi comunicate luni dimineata.

NURSULTAN NAZARBAEV, in varsta de 75 de ani, conduce KAZAHSTANUL fara o opozitie reala inca inainte de dobandirea independentei, odata cu destramarea Uniunii Sovietice in 1991.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE, duminica, in KAZAHSTAN. NAZARBAEV aproape de un al cincilea mandat 

NURSULTAN NAZARBAEV a promovat o serie de reforme si, cu ajutorul resurselor de petrol si gaze si al investitiilor straine de peste 200 de miliarde de dolari, a transformat Kazahstanul in a doua mare economie din fosta URSS.

Criticii sustin insa ca NURSULTAN NAZARBAEV si-a pastrat puterea suprimand opozitia, presa libera si schimband “ilegal” Constitutia. Multi dintre opozantii si criticii sai au fost nevoiti sa paraseasca tara, iar unii au fost ucisi ori au murit in circumstante controversate.

ALEGERILE PREZIDENTIALE din KAZAHSTAN erau prevazute pentru 2016, dar votul a fost devansat, potrivit unor surse, pentru a pune capat speculatiilor privind un succesor si a elimina riscurile ca problemele economice sa se agraveze astfel incat sa ii distruga sansele lui NURSULTAN NAZARBAEV de a castiga.

KAZAHSTANUL se confrunta cu dificultati economice din cauza scaderii pretului petrolului si a sanctiunilor internationale impuse de Occident Rusiei, principalul sau partener comercial.

Sursa foto: ria.ru