Alegeri la CSM: Traian Basescu va participa luni la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii isi va desemna luni conducerea. La sedinta CSM si-a anuntat prezenta si presedintele Traian Basescu. Pana in prezent, niciun procuror sau judecator nu s-a inscris in cursa pentru presedintia CSM.

Participarea presedintelui Romaniei la sedinta CSM este programata pentru ora 13.00, potrivit unui anunt remis, duminica seara, de catre Administratia Prezidentiala.

Plenul  CSM va alege, in sedinta de luni, viitoarea conducere a institutiei, respectiv presedintele si vicepresedintele. Pana in acest moment niciun candidat nu si-a anuntat intentia de a se inscrie in cursa.

Conform legii, candidatii pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM se pot inscrie si in timpul sedintei de plen de luni. Fiecare candidat trebuie sa prezinte un proiect de management al institutiei.

In cadrul sedintei de luni, pe langa alegerea noii conduceri a CSM, va fi prezentat si raportul de activitate al institutiei, dar fi stabilit si calendarul privind alegerea membrului CSM care va fi reprezentant al tribunalelor.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte care nu pot face parte din aceeasi sectie. Astfel, daca unul dintre ei face parte din sectia pentru judecatori, cel de-al doilea trebuie sa fie procuror. Institutia a fost condusa in 2013 de procurorul Oana Schmidt-Haineala, in calitate de presedinte, si de judecatorul Adrian Bordea, drept vicepresedinte.

Presedintele Basescu a mai participat, in mandatele sale, la primele sedinte din an ale conducerii CSM, inclusiv in 2013.