Alegeri legislative in GRECIA: SYRIZA, al fostului premier TSIPRAS, si Noua Democratie, apropiate in sondaje

Grecii sunt asteptati duminica la urne, intr-un scrutin anticipat al carui rezultat este incert, principalele doua partide rivale, SYRIZA (stanga radicala), al fostului premier ALEXIS TSIPRAS, si Noua Democratie (ND, dreapta), condus de VANGELIS MEIMARAKIS, fiind foarte apropiate in sondajele de opinie.

Conform ultimelor sondaje de vineri, SYRIZA are un usor avans in fata ND, cuprins intre 0,7 si 3 si puncte procentuale, avans situat in marja de eroare, potrivit Agerpres.

Alegeri legislative in GRECIA. Vineri seara, intr-un ultim discurs electoral sustinut in fata unei multi de sustinatori in centrul Atenei, fostul premier ALEXIS TSIPRAS (41 de ani) a incercat sa mobilizeze electoratul, declarandu-se increzator in victoria sa la alegerile de duminica, pe care o vede ca un “mesaj pentru Europa”.

“Luptam pentru o mare victorie a stangii in Grecia, pentru ca sa existe in continuare speranta in Europa”, a declarat el.

Alegeri legislative in GRECIA. Liderul opozitiei de dreapta, VANGELIS MEIMARAKIS, s-a declarat la randul sau increzator in victoria la alegeri si a promis sa alcatuiasca o “echipa nationala” pentru a guverna, la un miting electoral care a avut loc joi seara, la Atena.

In varsta de 61 de ani, MEIMARAKIS a fost propulsat la conducerea Noii Democratii la 6 iulie, initial ca interimar, dupa demisia din fruntea formatiunii a fostului premier Antonis Samaras, ca urmare a victoriei zdrobitoare (61%) a taberei care se opunea unui acord cu creditorii la referendumul organizat cu o zi in urma de catre ALEXIS TSIPRAS.

Alegeri legislative in GRECIA. Asa cum o arata sondajele de opinie, niciunul dintre cele doua partide nu va obtine majoritatea absoluta in parlament. Prin urmare, formatiunea invingatoare va trebui sa incerce sa formeze o coalitie de guvernamant dupa scrutin.

TSIPRAS a exclus posibilitatea unei coalitii cu rivalii de la Noua Democratie, spunand ca o alianta stanga-dreapta ar fi “contra naturii”. El si-a exprimat dorinta de a reinnoi parteneriatul cu formatiunea de dreapta Grecii Independenti, cu care a format fostul guvern, dar care risca sa nu depaseasca pragul de 3% necesar pentru intrarea in parlament.

Alegeri legislative in GRECIA. Partidul invingator ar putea fi nevoit astfel sa apeleze la ajutorul partidului de centru Potami sau la PASOK (socialistii), in incercarea de a forma o coalitie. Potami si PASOK sunt plasate in sondaje in spatele partidului de extrema dreapta Zorii Aurii, care ar urma sa se situeze pe pozitia a treia.

Chiar daca TSIPRAS si MEIMARAKIS au exclus o colaborare dupa alegeri, o parte a electoratului considera ca cei doi vor forma o coalitie si ca lucrurile nu se vor schimba in Grecia dupa acest scrutin.

Alegeri legislative in GRECIA. “Nu cred ca dupa alegeri se va schimba ceva in Grecia. Cred ca cele doua principale partide vor colabora, pentru ca niciunul nu va obtine o majoritate. Nu au alta optiune. Cred de asemenea ca multa lume nu se va duce sa voteze, pentru ca si-a pierdut speranta si pentru ca este de parere ca toate partidele sunt la fel”, a declarat Joanna, vanzatoare intr-un magazin de imbracaminte din centrul Atenei.

Alegeri legislative in GRECIA. Atat TSIPRAS, cat si MEIMARAKIS au promis ca vor continua cu reformele fiscale cerute de creditorii internationali ai Greciei — Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE), dar ca vor incerca in acelasi timp sa adopte masuri pentru a diminua impactul austeritatii.

Alegeri legislative in GRECIA. Cei doi lideri de partid stiu ca, daca nu vor continua in aceasta directie, Grecia va avea probleme in urmatoarele luni. Creditorii ar urma sa efectueze in octombrie o prima evaluare a progreselor inregistrate de Atena in cadrul programului de asistenta financiara de 86 de miliarde de euro pe care TSIPRAS, ca prim-ministru, l-a acceptat in luna iulie, dupa sase luni de negocieri dure cu zona euro si FMI.

TSIPRAS a fortat in august organizarea acestor alegeri anticipate, in speranta de a-si reinnoi sprijinul parlamentar, dupa ce o parte a SYRIZA s-a impotrivit prevederilor acordului cu creditorii internationali, care cer reforme economice profunde si continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci in ultimii cinci ani.

SYRIZA si TSIPRAS obtinusera la alegerile de la 25 ianuarie o victorie majora, cu 36,5% din voturi, promitand alegatorilor ca “vor pune capat austeritatii”.

Alegeri legislative in GRECIA. O evaluare pozitiva din partea creditorilor ar duce la deblocarea unei noi transe de 3 miliarde de euro din programul de ajutor, ce ar urma sa acopere plata unor datorii anterioare si arierate.

Pe de alta parte, creditorii ar putea bloca transa din imprumut daca decid ca Atena nu si-a respectat angajamentele asumate.

Evaluarea din octombrie ar putea fi chiar intarziata daca negocierilor privind formarea viitorului guvern se vor prelungi.

Alegeri legislative in GRECIA. “Cred ca principala provocare a acestor alegeri este daca vor oferi o solutie guvernamentala stabila care sa fie in pozitia de a inainta un plan capabil sa scoata tara din criza si care sa nu duca la noi alegeri ce ar prelungi instabilitatea politica din Grecia”, a afirmat  Bledar Feta, expert in cadrul organizatiei non-guvernamentale Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP).

“Dupa alegeri, principala chestiune va fi daca noul guvern va promova reformele reale de care tara are nevoie, protejandu-i in acelasi timp pe cei afectati de masurile de austeritate si creand astfel sentimentul de justitie sociala”, a adaugat el.

In total, 14 partide si cinci coalitii iau parte la alegerile legislative de duminica din Grecia.

 Sursa foto: realitatea