ALEGERI LETONIA: EXIT-POLL-ul indica drept castigatoare Coalitia de Centru Dreapta

Coalitia de centru-dreapta a castigat sambata alegerile legislative in Letonia, partidul de opozitie al rusofonilor Armonia clasandu-se pe locul doi, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, dupa cum informeaza agentiile internationale de presa.

Scrutinul, care s-a desfasurat pe fondul ingrijorarii provocate de agresiunea Rusiei in Ucraina, a adus coalitiei de centru-dreapta, formata din patru partide, 63 de mandate in parlamentul de o suta de locuri, potrivit unui sondaj al Institutului SKDS.

CITESTE SI: ALEGERI LETONIA: BALTICII ISI ALEG PARLAMENTUL CU PRIVIRILE ATINTITE LA CRIZA DIN UCRAINA

Potrivit acestor estimari, principala forta a coalitiei Unitate obtine 25 de locuri, in timp ce partidul rusofonilor Armonie (opozitie, de stanga) totalizeaza 23. “Acesta este un vot de incredere in partidul Unitate si in coalitie. Aceasta inseamna ca oamenii vor ca noi sa ne continuam munca”, si-a exprimat satisfactia presedinta parlamentului, aflat la final de mandat, Solvita Aboltina (foto), la televiziunea publica.

Ceilalti doi membri ai coalitiei, Alianta Nationala si Verzii si Agricultorii, sunt creditati cu cate 19 locuri fiecare. Daca Unitate este clar principalul invingator al acestui scrutin, nu se stie pentru moment daca presedintele Andris Berzins va cere premierului inca in exercitiu Laimdota Straujuma sa formeze noul guvern.

CITESTE SI: ANGELA MERKEL: REPUBLICA MOLDOVA are dreptul la AUTODETERMINARE 

Mai multi analisti estimeaza ca el ar putea sa-l prefere pe ex-comisarul european al dezvoltarii Andris Piebalgs. Anexarea Crimeii de catre Rusia si interventia acestei tari in estul Ucrainei au marcat puternic climatul electoral in Letonia, mica tara baltica cu doua milioane de locuitori, membra a NATO si a UE.

Seful partidului Armonia, sustinut de importanta minoritate rusofona care reprezinta circa 25% din populatie, primarul Rigai, Nils Usakovs, se declara admirator al presedintelui Vladimir Putin. Armonia este legat de partidul lui Putin printr-un acord de cooperare.

Sursa foto: SPEKTRS.COM