ALEGERI LOCALE 2016: BEC s-a incurcat in Excel. Cum s-au ratacit 250.000 de buletine de vot. RECORD in SECTORUL 4: 23.000 lipsa!

Aproximativ 250.000 de buletine de vot nu ies la socoteala in tabelul BEC cu rezultatele provizorii ale alegerilor locale de la Bucuresti, realizat in programul Excel. In sectorul 1, unde candidatul USB Clotilde Armand a contestat fara succes alegerile, dupa ce a pierdut in fata candidatului PSD cu cateva procente, peste 10.000 de buletine de vot pentru primarul de sector ies lipsa, din calculele facute la sectiile de votare din sectorul 1, asa cum apar ele pe site-ul Biroului Electoral Central.

Neconcordantele apar la sectii de votare din toate sectoarele si nu doar in cazul buletinelor de vot pentru primar de sector, ci si pentru Primarul General, Consiliul Local sau Consiliul General al Capitalei. Cu alte cuvinte, in multe cazuri, numarul voturilor valabil exprimate, adunat cu cel al voturilor anulate si cu cel al buletinelor de vot nefolosite nu corespunde cu numarul buletinelor de vot primite la sectiile respective de votare. La 5 dintre cele 6 sectii de vot unde discrepantele sunt foarte mari in sectorul 1, candidata USB Clotilde Armand a pierdut in fata candidatului PSD Dan Tudorache.

Cea mai mare discrepanta din Bucuresti se regaseste in sectorul 4, la o sectie de vot unde nu ies la socoteala, in total, aproape 23.000 de buletine de vot. In timp ce un membru al BEC a declarat pentru Gandul ca ar putea fi vorba de erori la introducerea cifrelor in tabel, sunt cateva sute de sectii de votare din Bucuresti ale caror cifre privind buletinele de vot nu se potrivesc, in tabelul publicat de BEC.

In tabelul cu numaratoarea voturilor din Bucuresti, disponibil pe site-ul Biroului Electoral Central, exista discrepante mari intre numarul buletinelor de vot declarate ca primite la sectiile de votare si cele numarate la sectiile de votare. Mai exact, in unele cazuri, numarul voturilor valabil exprimate de cetateni, adunat cu numarul voturilor anulate si cu numarul buletinelor de vot ramase nefolosite nu coincide sau este mai mic decat numarul de buletine de vot primite la sectiile de votare.

In total, peste 250.000 de buletine de vot ies in minus fata de cele care au fost declarate ca primite inainte de inceperea procesului de votare. La unele sectii, in tabelul de la BEC apar chiar diferente in plus la buletinele de vot. Sunt peste 600 de cazuri din peste 4.000 care apar cu erori in minus sau in plus in tabelul de la BEC, Asta inseamna ca la cele 1.252 de sectii de votare din Bucuresti, de multe ori una sau mai multe categorii de buletin de vot din cele 4 disponibile alegatorilor nu ies la socoteala in tabelul Excel publicat pe site-ul BEC, dupa ce peste 99% din voturi au fost centralizate.

„Si mie mi se pare ciudat. Daca discrepantele sunt atat de mari, fie poate fi o eroare de inscriere in procesele verbale si asta e problema presedintilor de sectii de votare, fie sa fie altceva si asta trebuie sa spuna birourile electorale de sector, ei sunt in legatura cu cei din sectiile de votare”, a explicat un membru al BEC pentru gandul.

O explicatie a membrului BEC este ca acolo unde apar mii de buletine de vot diferenta, presedintii de vot au declarat eronat la rubrica buletine de vot primite suma tuturor celor 4 categorii de buletine de vot primite, adica cumulat buletinele pentru primar general, de sector, de consiliu local si de consiliu general. „Sunt tampiti. Nu aveau cum sa primeasca 6.000 de buletine de vot doar pentru primar”, spune oficialul contactat de gandul, a carui explicatie se verifica in unele cazuri, in care daca inmultesti de 4 ori suma alegatorilor de pe listele permanente, la care adaugi si marja de 10% de buletine de vot primite in plus inainte de votare, obtii suma declarata ca buletine de vot primite la o singura categorie de buletine de vot.

Exista insa multe alte cazuri, chiar si de ordinul miilor, unde acest calcul care vadeste o eroare de calcul a presedintilor de sectie nu se verifica. Exista sectii care raman cu zeci de buletine de vot in plus fata de cele declarate si sunt o multime de sectii unde discrepantele sunt de doar cateva buletine sau zeci de buletine de vot. Gandul prezinta sectiile de votare unde discrepantele la buletinele de vot sunt de ordinul sutelor sau miilor, asa cum apar ele in tabelul BEC cu rezultatele provizorii ale alegerilor locale 2016.

Sectorul 1. Clotilde Armand pierde in 5 din 6 sectii unde apar erori de mii de buletine de vot

Doar in sectorul 1, unde alegerile pentru functia de primar sunt contestate de USB, dupa ce candidata Clotilde Armand a pierdut alegerile cu cateva procente in fata candidatului PSD Dan Tudorache, cel putin la momentul numararii a 99% din voturi, diferenta la buletinele de vot pentru primar este de 10.817 in minus, iar la o sectie au iesit 37 de buletine de vot pentru primar in plus.

In 5 dintre cele 6 sectii de votare din sectorul 1 unde discrepantele depasesc 50 de buletine de vot pentru primar, Clotilde Armand a pierdut in fata lui Dan Tudorache. In total, discrepante pentru buletinele de vot pentru primarul de sector apar in 23 de sectii de votare din sectorul 1.

Astfel, sectia de votare 98 din sectorul 1, situata in incinta scolii generale 186 „Elena Vacarescu”, detine recordul in sectorul 1: din tabelul BEC, reiese ca lipsesc 5.300 de buletine de vot pentru primarul de sector, 5.300 de buletine de vot pentru Consiliul Local si 5.301 de buletine de vot pentru Consiliul General al Capitalei.

In aceasta sectie de votare, Clotilde Armand a castigat alegerile, cu 141 de voturi, fata de Dan Tudorache, plasat pe locul 2, cu 128 de voturi. 16 voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

In sectia de votare 37 din sectorul 1, din incinta scolii gimnaziale numarul 7 (strada Neagoe Voda) au iesit in minus 1.001 buletine de vot pentru primarul de sector. De asemenea, ies in minus 1.001 buletine de vot pentru Primarul General, 1.000 pentru Consiliul General al Capitalei si 998 pentru Consiliul Local. Aici, Clotilde Armand a pierdut in fata lui Dan Tudorache, avand 159 de voturi fata de 162. 20 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

In sectia de votare 60 din sectorul 1, din incinta Liceului „I.L. Caragiale” de pe Calea Dorobantilor, ies in minus 1.985 de buletine de vot pentru primarul de sector, dar si tot atatea pentru Consiliul Local, Primarul General si Consiliul General al Capitalei.

In aceasta sectie de votare, Clotilde Armand a pierdut in fata lui Dan Tudorache, cu 143 de voturi fata de 164. 13 voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

In sectia de votare 109, din incinta Clubului Sportiv Scolar 5 (Calea Plevnei), ies in minus 826 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, Clotilde Armand a pierdut in fata lui Dan Tudorache cu 38 de voturi fata de 81. 21 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

In sectia de votare 142, din incinta scolii gimnaziale 182 „Alexandru Costescu” (strada Amintirii), lipsesc 1.568 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, Clotilde Armand a pierdut in fata lui Dan Tudorache cu 111 voturi fata de 173. 26 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

Tot in sectorul 1, exista si o sectie de votare unde, din cifrele inregistrate la BEC, ies in plus 37 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, la sectia de votare 160, din incinta scolii gimnaziale 181 (strada Nazarcea), Clotilde Armand a pierdut de asemenea in fata lui Dan Tudorache, cu 40 de voturi fata de 139. 12 voturi pentru primarul de sector au fost anulate aici.

Sectorul 2. 7 sectii de votare cu probleme. Diferente de 1-2 voturi aduc victoria

In sectorul 2, exista 7 sectii de votare unde discrepantele sunt mari, de ordinul sutelor sau miilor, intre numarul de buletine de vot primite si suma voturilor valabil exprimate, a celor nule si a buletinelor de vot declarate nefolosite.

La doua sectii de votare dintre cele 7 problematice, apare o situatie interesanta: in timp ce PSD castiga Consiliul Local la un vot distanta de USB, USB castiga Consiliul General al Capitalei la 2 voturi distanta de PSD. Cele doua sectii de votare sunt situate la 5 minute de mers cu masina una de alta, in jur de 1,5 kilometri distanta.

Astfel, la sectia de votare 334 din incinta scolii 24 (strada Tunari), ies in minus 719 buletine de vot pentru Primarul General, 718 pentru primarul de sector, si cate 717 pentru Consiliul Local si Consiliul General al Capitalei. Aici, Nicusor Dan castiga Primaria Capitalei, Mugur Toader (PSD) primaria de sector, iar PSD ia Consiliul Local la un vot in fata USB, in timp ce USB ia Consiliul General la doua voturi in fata PSD.

La sectia de votare 341, din incinta Scolii Profesionale Speciale nr. 3, ies in minus 800 de buletine de vot pentru primarul de sector, 800 pentru Primarul General, 1.009 pentru Consiliul Local si 1.000 pentru Consiliul General. Aici, castigatoare a iesit Gabriela Firea, Mugurel Toader la sector, iar situatia la consilii este similara ca la sectia 334: PSD ia Consiliul Local la un vot in fata USB, iar USB ia Consiliul General la doua voturi in fata PSD.

In sectia de votare 174, din incinta Liceului Traian, lipsesc 1.807 buletine de vot pentru Primarul General, 1.813 pentru primarul de sector, 1.807 pentru Consiliul Local si 1.811 pentru Consiliul General. Aici, Primaria Capitalei a fost castigata de Nicusor Dan, Mugur Toader a luat primaria sectorului 2, iar Consiliile au fost luate de PSD.

La sectia de vot 207, din incinta scolii 39 (soseaua Colentina), lipsesc 1.196 de buletine de vot pentru Primarul General, 1.203 pentru primarul de sector, 1.199 pentru Consiliul Local si 1.200 pentru Consiliul General. Aici, alegerile au fost castigate pe linie de PSD si candidatii sai.

In sectia 346, din incinta scolii 71 (Calea Mosilor), ies in minus 406 buletine de vot pentru Primarul General, cate 401 de buletine de vot pentru primarul de sector si Consiliul General si 402 pentru Consiliul Local. Alegerile au fost castigate aici de PSD si candidatii sai.

La sectia 353, din incinta Scolii Maicii Domnului (50, strada Ion Maiorescu), lipsesc cate 400 de buletine de vot pentru Consiliul Local si cel General. Alegerile au fost castigate aici de PSD si candidatii sai.

In sectia de votare 365, din scoala 85 (strada Popa Nan), au iesit in minus 993 de buletine de vot pentru Primarul General, cate 1.205 pentru primarul de sector si Consiliul General si 1.202 pentru Consiliul Local. Aici, Nicusor Dan a luat Primaria Capitalei, Mugur Toader primaria de sector, iar PSD consiliile local si general.

Sectorul 3. 22 de sectii unde nu ies la socoteala sute sau mii de buletine de vot

In sectorul 3, castigat de Robert Negoita (PSD) cu un scor de aproximativ 60%, exista 22 de sectii de votare unde, conform cifrelor inregistrate in tabelul de la BEC, nu ies la socoteala buletinele de vot primite inaintea inceperii procesului electoral. In 5 dintre aceste sectii, alegerile la Primaria Capitalei au fost castigate de Nicusor Dan, restul apartinand Gabrielei Firea. In doua sectii dintre acestea USB a castigat Consiliile local si general.

Cele mai flagrante situatii din sectorul 3 apar in 4 sectii de votare, toate din incinta Liceului Elie Radu, dar si la o sectie de votare din Liceul Decebal, din apropiere, situat la 500 de metri. Aici, alegerile au fost castigate pe linie de PSD si candidatii sai.

Astfel, in sectia de votare 494 ies in minus 1.227 de buletine de votare pentru Primarul General, 1.229 pentru primarul de sector, 1.220 pentru Consiliul Local si 1.215 pentru Consiliul General.

In sectia 495 ies in minus 800 de buletine de vot pentru primarul Capitalei, 801 pentru primarul de sector, 802 pentru Consiliul Local si 798 pentru Consiliul General.

La sectia 496, ies in minus 1.200 de buletine de vot la primarul general, 1.199 la primarul de sector, 1.140 la consiliul local si 1.261 la Consiliul General.

La sectia 497, discrepanta apare doar la buletinele de vot pentru Consiliul Local, unde nu ies la socoteala 1.080.

La mai putin de 10 minute de mers pe jos, in liceul Decebal, la sectia de votare 498 ies in minus 400 de buletine de vot pentru primarul de sector, precum si cate 800 de buletine de vot pentru primarul general, si cele doua consilii.

O alta discrepanta mare apare la sectia de votare 556, din incinta scolii 200, unde ies in minus 1.205 buletine de vot pentru primarul general, 1.200 pentru primarul de sector, 1.204 la consiliul local si 1.337 la Consiliul General.

Situatii similare, cu diferente care depasesc 1.000 de buletine de vot, se regasesc si la sectiile de votare 596 si 598, din incinta scolii 82, dar si la sectia 604, din scoala 116.

Sectorul 4. 11 sectii unde nu ies la socoteala mii de buletine de vot. Recordul pe Bucuresti: peste 22.000 de buletine lipsa. In sectorul 4, cele mai mari discrepante, de ordinul sutelor sau miilor de buletine de vot, se inregistreaza in 11 sectii de votare.

Recordul de buletine de vot iesite in minus la numaratoarea de la BEC se gaseste in sectia de votare 780 din incinta Gradinitei „Piticot” (strada Spinis, cartierul Berceni), unde ies in minus 5.600 de buletine de vot pentru Consiliul General, , 5.601 pentru primarul de sector, 5.800 pentru Consiliul Local si 5.801 pentru Consiliul General al Capitalei. Alegerile au fost castigate aici pe linie de PSD si de candidatii sai – Gabriela Firea si Daniel Baluta.

Cifre mari se gasesc si in sectia de votare 694, din incinta scolii gimnaziale „Eremia Grigorescu”, unde ies in minus cate 2.800 de buletine de vot pentru primarul general si cel de sector, dar si 2.799 pentru consiliul local si 2.813 pentru consiliul general. Alegerile au fost castigate aici de PSD si candidatii sai.

La sectia de votare 759, din scoala 194, ies in minus cate 2.440 de buletine de vot pentru fiecare dintre cele 4 categorii de buletin de vot. Si aici, alegerile au fost castigate pe linie de PSD.

Discrepante de ordinul miilor de buletine de vot se regasesc si la sectiile de votare 771 (Gradinita Ciupercuta), 772 (scoala Serban Voda), 783 (scoala 308), 798 (scoala 129), 807 (scoala Ionel Teodoreanu) si 814 (scoala 99).

Sectorul 5. 7 sectii cu probleme de mii de buletine de vot

Cea mai mare discrepanta intre buletinele de vot primite si suma celor folosite si celor declarate nefolosite apare la sectia de votare 948 din Licelul Ion Barbu. Aici ies in minus cate 3.600 de buletine de vot pentru primarul general, primarul de sector si consiliul local, iar pentru consiliul general ies in minus 3.601 buletine de vot.

Sectorul 6. 12 sectii unde s-au pierdut in Excel mii de buletine de vot

In sectorul 6, cea mai mare discrepanta la buletinele de vot declarate apare la sectia 1.201, din incinta scolii 117. Aici, au iesit in minus cate 1.200 de buletine de vot pentru primarul general si Consiliul General, 1.100 pentru primarul de sector si 1.300 pentru consiliul local.

Sursa text: GANDUL.INFO