ALEGERI LOCALE 2016: Incepe CAMPANIA ELECTORALA! CANDIDATII au anumite OBLIGATII

Toate materialele de propaganda electorala aflate in spatiul public trebuie indepartate pana la ora 00,00, momentul inceperii CAMPANIEI ELECTORALE pentru ALEGERILE LOCALE din 5 iunie, a anuntat joi seara vicepresedintele AEP, Constantin Mituletu-Buica, potrivit Agerpres.

“Interesul nostru, ca AEP, este ca toti competitorii electorali aflati in momentul de fata in competitia pentru ALEGERILE LOCALE sa stie ca in aceasta noapte trebuie sa dispara toate materialele de propaganda electorala aflate in spatiul public la aceasta ora. Incepand cu ora 00.00, toate aceste materiale pe care le vedeti in spatiul public sunt interzise, permise fiind doar afisele electorale cu dimensiunile stabilite de lege”, a spus Constantin Mituletu-Buica intr-o conferinta de presa. 

El a adaugat ca amenzile, in prima faza, sunt aplicate de politia locala si jandarmerie si sunt cuprinse intre 600 si 1.000 de lei.  De asemenea, AEP poate aplica amenzi in baza legii finantarii CAMPANIILOR ELECTORALE, pe baza sesizarilor si autosesizarilor, sanctiuni care pleaca de la 15.000 de lei si pot ajunge pana la 50.000 de lei.  Mituletu-Buica a mentionat ca orice persoana poate face sesizari, iar politia si jandarmeria confisca aceste bunuri. 

 
CITESTE SI:  ALEGERI LOCALE 2016: BUGET DE 350 MIL. LEI, PESTE 18.000 DE SECTII DE VOTARE SI 50.000 DE FORTE DE ORDINE

Potrivit GHIDULUI FINANTARII CAMPANIEI ELECTORALE, singurele materiale de propaganda electorala permise sunt: afise electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura; afisele electorale prin care se convoaca o reuniune electorala vor avea 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura si vor fi amplasate in locurile speciale pentru afisaj; materiale de propaganda electorala audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuala; publicitate in presa scrisa; materiale de propaganda electorala online; brosuri, pliante si alte materiale tiparite. 

In campania electorala pentru ALEGERILE LOCALE sunt interzise urmatoarele forme de publicitate electorala: bannere, mesh-uri, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, ecrane publicitare, panouri publicitare fixe sau mobile, publicitate luminoasa, publicitate pe vehicule, vehiculele inscriptionate cu sloganuri de campanie, vehiculele care difuzeaza materiale audio, spectacole, serbari, focuri de artificii etc.

De asemenea, candidatilor le este interzisa achizitionarea, oferirea, distribuirea sau darea, in mod direct sau indirect, a pixurilor, a canilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, sepcilor, a caciulilor, fularelor, sacoselor, pungilor, umbrelelor, a galetilor, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare, a produselor alcoolice, a tigarilor si a altor produse asemenea.

 
Sursa foto: jurnalul