ALEGERI LOCALE 2016: Primarii cu probleme penale care candideaza din nou

ALEGERI LOCALE 2016. Mai mult de jumatate dintre cei 47 de PRIMARI ai municipiilor resedinta de judet si din Bucuresti, alesi in iunie 2012, au avut PROBLEME PENALE de la precedentul scrutin local, insa nu toti vor sta deoparte la ALEGERILE LOCALE de peste o luna, noteaza jurnalistii de la Adevarul.

Multi dintre cei care au probleme penale s-au resemnat cu ideea ca nu vor putea candida sau au probleme atat de mari incat au eliminat complet din discutie acest lucru. Altii, precum Cristian Popescu Piedone, au incercat pana in ultima zi sa isi vada din nou numele pe buletinele de vot, in data de 5 iunie. Pana la urma, fostul edil care are pe constiinta victimele de la clubul Colectiiv va candida “doar” pentru un post de consilier local…

CITESTE SI: ALEGERI LOCALE 2016: FRAUDA? UN PARTID CARE N-ARE CANDIDAT A FOST TRAS LA SORTI!

Exista insa si primari in functie, in marile orase ale tarii sau chiar in Bucuresti, care nu concep nici in ruptul capului sa renunte la candidatura, in ciuda problemelor penale.

Catalin Chereches

Cazul primarului din Baia Mare este unul aparte, pentru ca este cel mai recent si pentru ca a fost arestat preventiv pentru luare de mita, pe 27 aprilie, o zi mai tarziu presedintele Biroului Electoral Judetean Maramures, judecatorul Nicolae Stamate Tamasan, a declarat ca primarul poate candida pentru un nou mandat, pe 30 aprilie candidatura sa a fost respinsa de Judecatoria Baia Mare, iar in aceeasi zi Tribunalul Maramures a admis apelul avocatilor sai impotriva hotararii Judecatoriei.

Decizia definitiva si irevocabila este cea din urma, astfel ca primarul Catalin Chereches, suspendat din 6 mai si aflat in arest preventiv, poate sa candideze pentru un nou mandat.

Marian Vanghelie

Primarul suspendat al Sectorului 5, care acum este presedintele Partidului Dreptatii Sociale, este trimis in judecata de DNA pentru 25 de infractiuni. De un an si o luna, Vanghelie este suspendat de la primarie si a fost apoi si in arest preventiv si in arest la domiciliu, cateva luni.

Acest lucru nu l-a impiedicat insa sa-si depuna o noua candidatura pentru functia de edil, pe 26 aprilie. Pentru sustinerea candidaturii sale, Vanghelie a strans circa 15.000 de semnaturi, insa tocmai listele electorale cu semnaturi au facut obiectul unor perchezitii ale DNA, iar primarul a anuntat raspicat ca nu ii mai poate fi oprita candidatura sub nicio forma si ca isi va face campanie si daca va fi arestat, de pe Facebook.

Robert Negoita

Primarul PSD al Sectorului 3 este urmarit penal de DNA, pentru fapte comise in momentul in care era administrator al unor societati comerciale, fiind acuzat de evaziune fiscala in forma continuata. La cateva zile dupa ce a aflat acest lucru, Negoita si-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar.

CITESTE SI: ALEGERI LOCALE 2016: CANDIDATII NU POT DEPASI ANUMITE PLAFOANE ALE CHELTUIELILOR IN CAMPANIE

Lia Olguta Vasilescu

Primarul PSD al Craiovei a fost retinut la sfarsitul lunii martie si apoi plasat in arest la domiciliu. A scapat insa de aceasta masura dispusa de instanta si, desi este urmarita penal de DNA pentru luare de mita, printre altele, Lia Olguta Vasilescu si-a depus candidatura pentru un nou mandat pe 23 aprilie.

Tudor Pendiuc

Trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu, Pendiuc vrea sa fie din nou primar al Pitestiului, oras pe care il conduce din 1992, cu observatia ca din ianuarie 2015 este suspendat. Acest lucru insa nu l-a speriat si nici nu l-a impiedicat sa-si anunte candidatura, pe 20 aprilie, in calitate de independent, dupa ce si-a dat demisia din PSD.

Dorin Florea

Primarul din Targu Mures nu mai este membru PNL, insa va candida in calitate de independent, pentru al cincilea mandat consecutiv, cu toate ca este urmarit penal de DNA in doua dosare, intr-unul fiind deja trimis in judecata, intr-un caz de finantare a echipei de fotbal locale careia i se interzisese acest drept din cauza datoriilor neplatite. Printre acuzatiile care i se aduc sunt abuzul in serviciu si luarea de mita.

CITESTE SI: ALEGERI LOCALE 2016: BUGET DE 350 MIL. LEI, PESTE 18.000 DE SECTII DE VOTARE SI 50.000 DE FORTE DE ORDINE

George Scripcaru

Primar al Brasovului din 2004, Scripcaru este trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu si luare de mita, probleme penale pe care le are inca din luna iunie 2015. Chiar si asa, si in ciuda faptului ca a fost nevoit sa plece din PNL, care i-a retras sprijinul politic, si sa ramana doar cu optiunea unei candidaturi independente, edilul si-a depus candidatura pe 24 aprilie.

Romeo Stavarache

Primarul suspendat al Bacaului este un alt caz aparte. Desi PNL si-a retras sprijinul si in cazul sau si desi este condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru tentativa de abuz in serviciu, in luna octombrie 2015, in prima instanta, Stavarache vrea sa obtina un nou mandat de primar. Asta desi este sub control judiciar, iar instanta a decis ca nu isi poate exercita functia.

Constantin Hogea

Primarul orasului Tulcea a fost arestat preventiv in luna mai 2015 pentru ca ar fi luat mita un apartament, si a fost trimis in judecata de DNA in stare de arest la domiciliu, trei luni mai tarziu. Si acesta a ramas fara sprijinul PNL, astfel ca va candida ca independent.

Raduly Robert-Kalman

Alesul UDMR si-a dat demisia din functia de primar al municipiului Miercurea Ciuc, pe 17 iunie 2015, fiind trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, insa s-a inscris in cursa pentru un nou mandat.

Sursa text si foto: Adevarul