ALEGERI LOCALE ITALIA: Peste 100 de ROMANI vor sa candideze!

Peste 100 de cetateni ROMANI au solicitat si au primit adeverintele necesare eliberate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pentru a-si putea inscrie candidatura la ALEGERILE LOCALE din ITALIA. AEP informeaza ca pana miercuri 109 cetateni romani rezidenti in Italia au primit aceste adeverinte.

“AEP elibereaza, pe baza unei solicitari scrise, adeverinte cetatenilor romani interesati sa-si depuna candidatura la alegerile pentru desemnarea autoritatilor administratiei publice locale din alte state membre ale Uniunii Europene.

Adeverinta eliberata de AEP atesta faptul ca, potrivit evidentelor autoritatilor romane, solicitantii nu au nicio interdictie in ceea ce priveste exercitarea drepturilor electorale si nici nu se afla sub incidenta unei hotarari judecatoresti definitive prin care sa fie condamnati la pierderea drepturilor electorale”, se arata intr-un comunicat remis Ziare.

Conform normelor in vigoare, pentru ca verificarile sa se poate efectua, solicitarile trebuie sa contina datele personale ale persoanelor interesate, sa fie datate si semnate olograf si sa fie insotite de o copie a actului de identitate romanesc, valabil, informeaza sursa citata.

“AEP poate transmite solicitantilor adeverintele in format electronic, prin e-mail sau acestia le pot ridica personal sau prin intermediul unei persoane indicate in prealabil, de la sediul institutiei noastre, pe baza actului de identitate”, se mai arata in comunicatul AEP.

La alegerile desfasurate in iunie anul trecut in Italia s-au inscris in cursa electorala 51 de cetateni romani. Potrivit Autoritatii Electorale Permanente, 32 dintre candidati erau femei, iar ceilalti 19 barbati, media de varsta a candidatilor pentru un loc de consilier local fiind de 38 de ani.

Romanii au spart gheata in Italia in 2009, cand Leontina Ionescu a castigat un loc de consilier local in cadrul primariei din Marcellina, localitate in apropierea Romei, o premiera in politica italiana, unde romanii erau priviti cu reticenta din cauza cersetorilor.

Exemplul Leontinei Ionescu a fost urmat in ultimii ani si de alti concetateni rezidenti in aceasta tara, comunitatea romaneasca fiind din ce in ce mai numeroasa in Italia.

In calitate de cetateni comunitari, romanii din Peninsula au dreptul sa participe la alegerea directa a primarului si a membrilor din consiliul local, si pot candida pentru consiliile locale, cu conditia sa obtina adeverinta de la AEP.

Sursa foto: REALITATEA