ALEGERI LOCALE PARTIALE 2017: DUMINICA au loc ALEGERI in 49 de LOCALITATI! LISTA CANDIDATILOR

Alegeri locale partiale pentru functia de primar vor avea loc, duminica 11 iunie, in 49 de unitati administrativ-teritoriale din 32 de judete, in conditiile in care unii dintre edili au fost alesi parlamentari la scrutinul din decembrie 2016, iar altii au fost condamnati pentru diferite infractiuni si, astfel, nu isi mai pot exercita mandatul, informeaza Agerpres. 
 
UPDATE 2Peste 500 de sectii de votare au fost amenajate in cele 49 de localitati in care au loc alegeri locale partiale pentru functia de primar, sectiile de votare deschizandu-se la ora 7.00. Printre orasele unde vor fi alesi noi primari se numara Craiova, Targu Jiu, Roman, Busteni, Rasnov, informeaza News.ro.
 
Alegeri locale partiale sunt organizate in cinci municipii – Moinesti (judetul Bacau), Craiova (judetul Dolj), Targu Jiu (judetul Gorj), Lupeni (judetul Hunedoara), Roman (judetul Neamt), in noua orase – Rasnov, Lehliu Gara, Amara, Fierbinti-Targ, Tandarei, Ulmeni, Baia Sprie, Busteni, Baicoi, precum si in 35 de comune.
 
Scrutinul pentru functia de primar in cele 49 de localitati are loc dupa ce aceasta a ramas vacanta ca urmare a demisiilor unor titulari, a situatiilor de incompatibilitate, invalidarii mandatelor, decesului sau aplicarii unei pedepse privative de libertate. Urnele de vot se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00. Aproape 3.700 de politisti, jandarmi si pompieri vor actiona in localitatile in care au loc alegeri, pentru asigurarea ordinii publice. In total, in cele 49 de localitati au fost amenajate 506 sectii de votare.
 
UPDATE 1: Alegerile partiale vor fi organizate in 5 municipii – Moinesti (judetul Bacau), Craiova (judetul Dolj), Targu Jiu (judetul Gorj), Lupeni (judetul Hunedoara), Roman (judetul Neamt), in noua orase – Rasnov, Lehliu Gara, Amara, Fierbinti-Targ, Tandarei, Ulmeni, Baia Sprie, Busteni, Baicoi, precum si in 35 de comune, informeaza News.ro.

Iata candidatii din cateva mari orase:

CRAIOVA (JUD. DOLJ)

Opt candidati s-au inscris in lupta electorala pentru a deveni noul primar al Craiovei, post ramas vacant dupa demisia Liei Olguta Vasilescu, care a devenit parlamentar si ministru al Muncii.

Dintre acestia, doi candideaza independent. Singura femeie din cursa electorala este Anisoara Stanculescu, desemnata drept candidat de catre ALDE Dolj.

PSD l-a desemnat pe Mihail Genoiu, fost viceprimar al Craiovei si consilier municipal. Acesta a ajuns in Consiliul Local Municipal Craiova pe listele Aliantei PSD + UNPR, el fiind reprezentant al partidului lui Gabriel Oprea.

Senatorul Mario Ovidiu Oprea, liderul grupului PNL din Senat, dar si presedintele PNL Craiova, este candidatul liberalilor. Acesta se afla la a doua experienta de acest gen, dupa ce in 2000, din postura de presedinte al PNL Craiova, a fost desemnat sa intre in cursa electorala, insa a pierdut in fata lui Antonie Solomon.

Deputatul Adrian Prisnel candideaza din partea USR. Acesta a intrat in politica in 2016, odata cu alegerile parlamentare. In 2001, a obtinut o medalie de argint la Olimpiada Internationala de Chimie, studiind aceasta materie la Massachusetts Institute of Technology.

ALDE Dolj si-a anuntat candidatul cu trei zile inainte de expirarea termenului limita pentru depunerea candidaturilor. Inginerul Anisoara Stanculescu a intrat in cursa electorala din postura de director al cancelariei prefectului de Dolj, functie din care a demisionat a doua zi dupa ce s-a facut anuntul candidaturii.

Din partea PMP, candideaza Dumitru Calina pentru functia de primar al Craiovei. Acesta este vicepresedintele organizatiei PMP Dolj, “intreprinzator individual si supervizor cu asigurarea calitatii pentru echipamente destinate Centralei Nucleare de la Cernavoda”, asa cum reiese din autodescrierea sa pe materialele electorale.

Craioveanul Sorin Preda-Nica s-a inscris in lupta electorala pentru functia de primar al Craiovei din partea Partidului Noua Romanie.

Decanul Baroului Dolj Lucian-Bernd Sauleanu candideaza ca independent la functia de primar. A demisionat in aprilie din PNL Dolj, dupa ce organizatia a decis sa mearga in alegeri cu senatorul Mario Ovidiu Oprea.

Tot independent candideaza si omul de afaceri Emil Mladin, fost consilier municipal din partea ALDE, acesta bazandu-se pe sprijinul organizatiei doljene a PNTCD si Uniunii Populare Social-Crestine (UPSC).

TARGU JIU (JUD. GORJ)

Lupta electorala s-a dus aici intre primarul interimar al orasului, social democratul Aurel Popescu, el preluand mandatul de edil sef dupa demisia lui Florin Circiumaru care a preferat sa mearga in Parlament, si liberalul Marcel Romanescu, pe care Popescu il acuza ca, in ultimele doua zile de campanie, a impartit ziare cu articole denigratoare la adresa sa.

Marcel Romanescu a fost deputat PDL in legislatura 2004-2008, el ocupand functia de presedinte al PNL Targu Jiu. A candidat si la alegerile parlamentare din decembrie 2016, insa nu a prins un mandat de deputat.

MOINESTI (JUD. BACAU)

Locuitorii din Moinesti isi aleg un nou primar, dupa ce edilul Viorel Ilie a fost ales senator de Bacau din partea ALDE.

Cinci candidati s-au inscris in cursa electorala.

Postul lasat liber a fost preluat de catre viceprimarul orasului, Valentin Vieru, care a decis sa candideze la functia de primar. Fara a-si face o campanie agresiva, Vieru se bazeaza pe voturile celor care i-au incredintat mandatul, in iunie 2016, in special lui Viorel Ilie, reales pentru a treia oara.

Actualul primar interimar, de profesie jurist, va avea insa un contracandidat puternic, pe fiul managerului Spitalului Municipal de Urgenta din localitate, o persoana foarte apreciata pentru modul in care a dezvoltat unitatea medicala.

In varsta de doar 28 de ani, Paul Claudiu Cotirlet este absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti si are sustinerea PSD. De altfel, social-democratul care aspira la fotoliul de primar in Moinesti a primit sprijinul sefilor sai de la Bucuresti, Liviu Dragnea si Gabriela Firea, in precampania electorala de luna trecuta, dupa ce liderii de la centru au venit la inaugurarea RMN-ului din cadrul Spitalului Municipal Moinesti.

In prezent, Paul Cotirlet este seful de cabinet al vicepresedintelui Senatorului, Nicolae Badalau.

Un alt candidat important este liberalul Stefan Cezar Vascan. Absolvent al Facultatii de Petrol si Gaze, candidatul PNL este, in prezent, manager Sector Productie in cadrul celei mai mari companii petroliere din tara.

La fel ca si contracandidatul sau de la PSD, Vascan a fost sustinut in campania electorala de Raluca Turcan.

Ceilalti doi candidati pentru functia de primar sunt pensionarul Pavel Capraru (PNTCD), de profesie maistru mecanic, si Ionel Mircea Gaburici (PMP), de profesie mecanic si in prezent agent de paza la o firma privata.

LUPENI (JUD. HUNEDOARA)

La Lupeni, postul de primar a ramas vacant dupa ce Cristian Resmerita a fost ales senator.

Unul dintre cei 6 candidati la fotoliul de primar este social-democratul Lucian Marius Rasmerita, fratele fostului edil Cristian Resmerita, acesta fiind profesor la Colegiul National de Informatica “Carmen Sylva”, din Petrosani.

Candidatul PNL este Ioan Cristian Rosu, in varsta de 43 de ani, absolvent al Facultatii de Drept si Administratie Publica.

Mai candideaza Emil Sarcan, din partea USR, Calin Radu Napau Stoica, din partea PRM, Constantin Aurica Branduse, sustinut de formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu si Cristina Viorica Ciucu, a carei candidatura a fost inregistrata ca independent.

ROMAN (JUD. NEAMT)

Locuitorii din Roman vor merge, duminica, la vot pentru a-si alege primarul pentru urmatorii trei ani, dupa ce castigatorul scrutinului din 2016, liberalul Dan Laurentiu Leoreanu, a fost ales deputat.

In locul sau, la primaria pe care o condusese timp de opt ani a venit colegul de partid, viceprimarul Lucian Ovidiu Micu, care asigura interimatul pana la depunerea juramantului de catre noul edil. Liberalii si-au asumat candidatura lui Micu, in pofida faptului ca acesta are un proces pe rol la Curtea de Apel Bacau dupa ce a fost gasit incompatibil de catre ANI.

Principalul contracandidat al actualului primar interimar este social-democratul Marius Neculai. Absolvent al Faculatii de Finante Banci din cadrul Universitatii “Al. I. Cuza” Iasi, candidatul PSD la Primaria Roman este un fost deputat PDL din perioada 2008-2012. La finalul mandatului de atunci s-a vazut nevoit sa paraseasca partidul lui Blaga, nemultumit de faptul ca i s-a impus de la centru candidatura pe Colegiul Roman a Elenei Udrea.

Ceilalti doi candidati la Primaria Roman sunt Radu Samson (Uniunea Salvati Romania), agent imobiliar, si Elena Chelmus (Partidul Miscarea Populara), de profesie psiholog.

BAICOI (JUD. PRAHOVA)

Orasul prahovean Baicoi a ramas fara primar la sfarsitul anului trecut, cand liberalul Ciprian Statescu a fost condamnat definitiv cu suspendare pentru conflict de interese, fiind gasit vinovat fiindca i-a concesionat surorii sale un teren in oras.

Pentru ocuparea fotoliului de primar se intrec patru candidati, unul dintre ei fiind chiar Ciprian Statescu.

Astfel, dupa ce a fost nevoit sa renunte la mandat din cauza unei condamnari, Ciprian Statescu candideaza din nou cu sustinerea PNL.

In noiembrie 2016, prefectul judetului Prahova a semnat ordinul de incetare a mandatului lui Ciprian Statescu, in urma condamnarii acestuia. Dupa ce Statescu si-a depus din nou candidatura pentru alegerile de duminica, aceasta a fost contestata in instanta de catre PSD, iar in 23 mai Judecatoria Campina a respins contestatia, Curtea de Apel Ploiesti mentinand definitiv decizia si constatand astfel ca Statescu are dreptul de a candida.

Statescu se va infrunta in aceasta batalie electorala cu doi fosti contracandidati, ambii cu functii in administratia publica locala, respectiv social-democratul Marian State si liberalul Marius Constantin de la ALDE, dar si cu o doamna nou intrata in politica: Antonela Aldea, sustinuta de PMP.

BUSTENI (JUD. PRAHOVA)

Functia de primar a ramas vacanta aici dupa ce edilul reales anul trecut, Emanoil Savin, a renuntat la doctrina liberala si la PNL si s-a inscris in PSD, fiind ales senator al acestui partid.

Pentru locul lasat liber au intrat in batalia electorala opt candidati.

Astfel, din partea PSD candideaza Irinel Ghita, actual consilier local, director al Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie Busteni.

Pentru Primaria Busteni candideaza si seful Serviciului de protectie civila din localitate, Gheorghe Haiduc, membru USR, care se bucura de foarte multa notorietate pe plan local si nu numai, el conducand, printre altele, actiunile Salvamont.

PNL il sustine pentru Primaria Busteni pe Virgiliu Cristian Achim, consilier local care lucreaza la un ziar din oras.

Din partea PMP candideaza Valentin Codescu, inginer care proiecteaza mobila si provine din mediul antreprenorial. Codescu este fiul unui fost primar al orasului si este consilier local.

Tot consilier local este si candidatul Partidului Ecologist Roman, Mihai Mircea Totpal. Fost director de agentie de turism si jurnalist, Totpal spune ca este “bustenar 100%” si ca vrea sa transforme statiunea in “capitala alpinismului romanesc, a tinerilor si turismului montan”.

Din partea PRM candideaza Andronel Toma, cu sloganul “Impreuna pentru Busteni”, slogan identic cu cel folosit pe unele afise electorale si de catre candidatul PSD.

ALDE il sustine pentru Primaria Busteni pe Laurentiu Mircea Corbu.

Independentul care candideaza pentru functia de primar al acestui oras este Dan Anghel, lider de sindicat.

RASNOV (JUD. BRASOV)

Trei candidati s-au inscris in cursa pentru Primaria Rasnov la alegerile partiale din 11 iunie: liberalul Liviu Butnariu, Daniel Diaconu (PER sustinut de ALDE si PSD) si independentul Marius Lungu.

Fotoliul de primar din orasul Rasnov a ramas vacant dupa ce liberalul Adrian Vestea, care obtinuse un al treilea mandat, a demisionat dupa ce a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Brasov.

Candidatul Daniel Diaconu este membru PER din 2011 si in prezent consilier local la Rasnov, fiind absolvent al Facultatii de Administratie Publica.

Liberalul Liviu Butnariu candideaza in premiera la fotoliul de primar. De profesie inginer, Butnariu este viceprimar cu atributii de primar la Rasnov dupa retragerea lui Adrian Vestea.

Marius Lungu, profesor de fizica, dar si licentiat in stiinte economice, candideaza ca independent si este, in prezent, consilier local.

 
STIRE INITIALA

Campania electorala a inceput, sambata, pe 27 mai, cu 15 zile inainte de data alegerilor, si s-a incheiat pe 10 iunie, la ora 7:00. Depunerea candidaturilor pentru functia de primar a avut loc in perioada 16 – 22 mai. Contestatiile la candidaturi se pot depune pana pe 24 mai si se solutioneaza in termen de 24 de ore. Candidaturile raman definitive in data de 28 mai.

Listele electorale permanente s-au tiparit pana pe 9 iunie, cu doua zile inaintea datei alegerilor. Votarea va incepe pe 11 iunie la ora 7.00 si se va inchide in aceeasi zi la ora 21.00. Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz. Alegatorii pot vota numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea si unde sunt inscrisi in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara.

Alegerile locale partiale se vor desfasura in urmatoarele circumscriptii electorale: judetul Botosani – comuna Vlasinesti, judetul Brasov – orasul Rasnov, judetul Braila – comuna Viziru, judetul Caras-Severin – comuna Lapusnicu Mare, judetul Calarasi – orasul Lehliu Gara si comuna Unirea, judetul Constanta – comuna Nicolae Balcescu, judetul Dolj – municipiul Craiova si comuna Isalnita, judetul Gorj – municipiul Targu Jiu si comuna Dragutesti, judetul Harghita – comuna Siculeni, judetul Hunedoara – munucipiul Lupeni si comuna Salasu de Sus, judetul Ialomita – orasul Amara, orasul Fierbinti Targ si orasul Tandarei, judetul Iasi – comuna Sipote, judetul Ilfov – comuna Jilava, judetul Maramures – oresul Ulmeni si orasul Baia Sprie, judetul Mehedinti – comuna Simian si comuna Godeanu, judetul Neamt – municipiul Roman, comuna Pipirig si comuna Baltatesti, judetul Olt – comuna Osica de Sus si comuna Sprancenata, judetul Prahova – orasul Busteni, orasul Baicoi, comuna Dumbrava si comuna Calugareni, judetul Salaj – comuna Fildu de Jos, judetul Sibiu – comuna Marpod, judetul Suceava – comuna Iacobeni si comuna Siminicea, judetul Teleorman – comuna Olteni, judetul Timis – comuna Denta, judetul Tulcea – comuna Beidaud, judetul Vaslui – comuna Fruntiseni, judetul Valcea – comuna Bujoreni, judetul Vrancea – comuna Jaristea.

Pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea in bune conditii a alegerilor locale partiale din data de 11 iunie a fost aprobata suplimentarea din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2017, a bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 7.649.000 lei, precum si a bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul National de Statistica cu suma de 150.000 lei, potrivit hotararilor de guvern adoptate in vederea alegerilor locale partiale.

Sursa foto: realitatea