Alegeri locale partiale in 25 mai in mai multe judete

Constanta, Buzau, Prahova, Arges, Dambovita, Vaslui, Mures sunt cateva din judetele unde, in 25 mai, odata cu europarlamentarele, vor fi organizate si alegeri partiale pentru posturile vacante de primari si alti alesi locali, dupa ce edilii fie au probleme cu legea si au demisionat, fie au decedat, transmite Mediafax.

In judetul Arges, vor fi organizate alegeri pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean dupa ce, in 24 februarie, prefectul Cristian Soare a semnat ordinul privind incetarea mandatului sefului CJ, Constantin Nicolescu, in conditiile in care Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese de catre Nicolescu. 

ANI a stabilit existenta conflictului de interese prin semnarea sau aprobarea de catre acesta, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Arges, a 14 contracte (13 contracte in suma de 1.139.715,84 lei, cu TVA inclus si un contract aditional de prelungire a perioadei) incheiate de catre CJ Arges sau institutii si servicii publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului cu SC Autopro Mond SA, respectiv, SC Mac Auto SA (societati la care Nicolescu este actionar majoritar, in procent de 92,194% si, respectiv, 63,08%).

PSD a pus la cale o alianta electorala pentru alegerile locale si parlamentare partiale

Suma totala a celor noua contracte incheiate sub semnatura lui Constantin Nicolescu, a celor cinci contracte incheiate cu aprobarea acestuia, a celor 12 contracte incheiate de catre societati la care acesta sau sotia lui sunt actionari majoritari, precum si a prestarilor de servicii efectuate institutiilor si serviciilor publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judetean Arges, de catre societatile la care presedintele CJ Arges sau sotia acestuia sunt actionari majoritari este de 1.567.305,45 lei, mai nota ANI.

Constantin Nicolescu a deschis proces impotriva Prefecturii Arges si a prefectului Cristian Soare, cerand anularea ordinului prin care acesta constata incetarea inainte de termen a mandatului sau de presedinte al Consiliului Judetean Arges, pe motiv de conflict de interese.

Ulterior, in 13 martie, Nicolescu a depus la Consiliul Judetean Arges un document prin care isi dadea demisia din functia de sef al CJ Arges, invocand motive medicale. El anunta si ca a renuntat la procesul prin care contesta decizia prefectului judetului privind incetarea mandatului sau la conducerea CJ.

Atributiile lui Nicolescu au fost preluate de vicepresedintele Consiliului Judetean Arges Florin Tecau.

Pe de alta parte, in noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Nicolescu la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare in dosarul privind contractarea de fonduri Phare de 900.000 de euro pentru patru unitati scolare, cu acte false, decizia nefiind insa definitiva.

Constantin Nicolescu este din 2005 presedinte al PSD Arges, suspendandu-se din functie in urma condamnarii sale, din luna februarie. De asemenea, el era la al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Arges. BUZaU

In judetul Buzau, alegeri partiale vor avea loc in localitatile Valea Ramnicului si Ziduri, dupa decesul primarilor, precum si in orasul Pogoanele si in comuna Calvini, dupa dizolvarea consiliilor locale.

Primarul din comuna Valea Ramnicului Ion Sandu (PNL) a murit in septembrie 2012, iar cel din localitatea Ziduri Dumitru Tesloveanu (PSD), in noiembrie 2013. in aceasta perioada, cele doua comune au fost conduse de viceprimari.

Dumitru Tesloveanu a fost ales in functia de primar pe listele PSD, la alegerile din 2012, dupa ce castigase celelalte doua mandate din partea PDL.

In orasul Pogoanele, Consiliul Local a fost desfiintat la inceputul anului 2013, ca urmare a neintelegerilor aparute intre consilieri privind desemnarea viceprimarului. Atunci, consilierii PSD si PPDD au sustinut un candidat de la PPDD, in timp ce consilierii PNL si-au dorit un candidat propriu, primarul fiind, de asemenea, liberal. Pentru ca nu au cazut de acord asupra acestui aspect, consilierii locali nu s-au mai intrunit in sedinte si nu au mai adoptat hotarari de consiliu timp de trei sedinte consecutiv, ceea ce a declansat procedura de dizolvare a Consiliului Local, la cererea primarului din Pogoanele.

De asemenea, in localitatea Calvini, Consiliul Local a fost dizolvat in februarie, prin decizia Tribunalului Buzau, care este definitiva. Cererea se afla de mai multa vreme pe rolul instantei si fusese formulata de primarul din Calvini, Neculai Curelea, dupa blocajul aparut in Consiliul Local imediat dupa alegeri, ca urmare a disputelor pentru desemnarea viceprimarului.

CONSTANTA

In judetul Constanta vor fi alegeri partiale in comuna Rasova, dupa ce primarul Mihalache Neamtu (PSD) a demisionat din functie la inceputul lunii ianuarie 2014, invocand motive medicale. El sustinea, de asemenea, ca era nemultumit de faptul ca nu a primit fonduri pentru rezolvarea promisiunilor din campania electorala.

Mihalache Neamtu era primar in Rasova din 2004, iar in 2012 a castigat cel de-al treilea mandat in fruntea localitatii cu 85 la suta din voturi, fiind candidat din partea PSD.

DAMBOVITA

In judetul Dambovita, vor avea loc alegeri pentru Consiliul Local in comuna Hulubesti, dupa ce in iunie 2013 Tribunalul Dambovita a constatat dizolvarea Consiliului Local, hotararea ramanand definitiva prin decizie a Curtii de Apel Ploiesti. Consiliul Local Hulubesti a incetat sa se mai intruneasca si sa adopte hotarari din vara anului 2012.

MEHEDINTI

In Mehedinti, vor fi organizate alegeri anticipate in comuna Breznita de Ocol, dupa ce primarul Dumitru Draghici (PSD) si-a dat demisia, el fiind condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare, pentru fals si uz de fals.

Initial, Dumitru Draghici a fost suspendat din functia de primar al comunei Breznita de Ocol in aprilie 2012, prin ordinul prefectului, dupa ce a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv intr-un dosar privind retrocedari ilegale de terenuri.

Ulterior, la sfarsitul lunii ianuarie, Dumitru Draghici a fost condamnat in acest dosar la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare si doi ani interzicerea drepturilor, sub acuzatiile de fals intelectual si uz de fals, decizia fiind luata de Curtea de Apel Craiova si putand fi atacata cu recurs.

Prefectul de Mehedinti, Nicolae Draghiea, a declarat, luni, ca primarul Dumitru Draghici a demisionat, demisia acestuia fiind inregistrata vineri.

In acelasi dosar, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe primarul comunei Izvoru Birzii, Horia Balica (PNL), la un an de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si interzicerea unor drepturi. De asemenea, au fost condamnate la patru luni de inchisoare cu suspendare, respectiv doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, secretara Primariei Breznita de Ocol, Finareta Bengulescu, si fostul consilier juridic al Prefecturii Mehedinti Irina Barbulescu.

Totodata, instanta a dispus confiscarea sumei de 960.042 de euro de la primarul Dumitru Draghici, iar Primariei Turnu Severin, care s-a constituit parte civila in acest dosar, urmeaza sa-i restituie suma de 493.652 lei, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul material.

Potrivit rechizitoriului Draghici, in calitate de primar si de presedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, si-a atribuit, in perioada 2004-2005, posesia unui teren in suprafata de doua hectare, situat in intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin, acesta neavand niciodata terenul in proprietate si nefiind nici mostenit.

Doi ani mai tarziu, Draghici a vandut acest teren unei terte persoane pentru suma de 1.800.000 de euro, iar aceasta, la randul sau, a vandut acest teren, pe care, in prezent, se afla un hipermaket din Turnu Severin.

MURES

In judetul Mures, potrivit prefectului Corneliu Grosu, exista o singura localitate unde urmeaza sa fie organizate alegeri pentru functia de primar. Este vorba despre Ideciul de Jos, unde postul a devenit vacant in urma decesului, in luna decembrie, al fostului primar Emanoil Cornea.

PRAHOVA

In judetul Prahova, vor avea loc alegeri partiale pentru functia de primar in localitatile Magureni si Paulesti.

Primarul comunei Magureni Gheorghe Iarca (PDL) a murit in luna iunie a anului trecut, la doua luni dupa ce Judecatoria Campina il condamnase la sase luni de inchisoare cu suspendare si plata unei amenzi penale de 1.500 de lei pentru purtare abuziva. Primarul a facut apel, insa a decedat inainte ca instanta superioara sa se pronunte in dosarul sau.

Primarul comunei prahovene Paulesti Ion Dragusin (PSD) a murit in iulie anul trecut, din cauza unei boli grave, atributiile fiind preluate de viceprimarul Tudor Sandu.

TIMIS

In judetul Timis, urmeaza sa fie organizate alegeri in doua comune. Astfel, in comuna Criciova, in luna noiembrie 2013, primarul Petru Rosoca (PDL) a demisionat din functie pe motiv ca doreste sa se intoarca la meseria de preot. Postul ramas vacant a fost ocupat, interimar, de viceprimar.

In comuna Sacalaz vor avea loc alegeri pentru Consiliul Local dupa ce Tribunalul Timis a emis, la sfarsitul anului 2013, o sentinta de dizolvare a acestuia, intrucat nu s-a intrunit trei luni consecutiv.

VASLUI

In judetul Vaslui, vor fi organizate alegeri partiale pentru functia de primar in comuna Dimitrie Cantemir, dupa ce edilul Viorel Florea (PSD) a murit in ianuarie 2014, in urma unor probleme de sanatate, prerogativele de edil fiind preluate de viceprimarul comunei, Ioan Antohi (PSD).

“Prefectura Vaslui a comunicat inca din luna ianuarie catre Ministerul Afacerilor Interne faptul ca mandatul de primar al comunei Dimitrie Cantemir a incetat de drept in urma decesului celui care a ocupat functia pana pe 11 ianuarie 2014. Acum urmeaza ca Guvernul sa stabileasca printr-o hotarare programul calendaristic pentru aceste alegerile partiale”, a declarat subprefectul judetului Vaslui, Andrei Puica.

Premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul va declansa procedurile pentru ca in 25 mai, cand sunt programate alegerile europarlamentare, sa se desfasoare si alegerile partiale pentru posturile vacante de parlamentari, de primari sau alti alesi locali.

Ponta a declarat, luni, ca PSD, UNPR si PC, partide care formeaza o alianta electorala pentru alegerile europarlamentare, vor avea candidati comuni si la alegerile parlamentare si locale partiale care se vor desfasura pe 25 mai.

Potrivit Legii alegerilor locale, data desfasurarii alegerilor locale partiale se stabileste, prin hotararea Guvernului, cu cel putin 35 de zile inaintea votarii, iar durata campaniei electorale se reduce la jumatate, respectiv la 15 zile.