ALEGERILE LOCALE PARTIALE, odata cu alegerile pentru PE. Scrutinul va fi organizat in paralel in 19 judete

ALEGERI LOCALE PARTIALE vor fi organizate duminica, 25 mai, in 19 judete din tara, odata cu alegerile pentru Parlamentul European. Scrutinul organizat in cele 19 judete presupune alegeri locale partiale pentru posturile vacante din administratia locala – presedinte de Consiliu Judetean, primar sau consilier local. 

Va prezentam mai jos o radiografie a celor 19 judete in care se vor organiza alegerile locale partiale, potrivit datelor prezentate de Agerpres pe pagina sa electronica.

Astfel, in judetul Arges, vor avea loc alegeri partiale locale pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean.

La aceeasi data se vor organiza alegeri pentru primari in 17 localitati: comuna Borsa — judetul Maramures, orasul Panciu — judetul Vrancea, comuna Luizi Calugara — judetul Bacau, comuna Apata — judetul Brasov, comuna Valea Ramnicului — judetul Buzau, comuna Ziduri — judetul Buzau, comuna Obreja — judetul Caras-Severin, comuna Rasova — judetul Constanta, comuna Ideciu de Jos — judetul Mures, comuna Breznita Ocol — judetul Mehedinti, comuna Margineni — judetul Neamt, comuna Magureni — judetul Prahova, comuna Paulesti — judetul Prahova, comuna Crangu — judetul Teleorman, comuna Troianul — judetul Teleorman, comuna Criciova — judetul Timis si comuna Dimitrie Cantemir — judetul Vaslui.

Citeste si: Ce se poate intampla daca nu te prezinti duminica la VOT

Totodata, se organizeaza alegeri locale partiale pentru consiliile locale in urmatoarele localitati: orasul Pogoanele — judetul Buzau, comuna Buntesti — judetul Bihor, comuna Calvini — judetul Buzau, comuna Hulubesti — judetul Dambovita, comuna Cosoveni — judetul Dolj, comuna Sacalaz — judetul Timis, comuna I.C. Bratianu — judetul Tulcea, comuna Andreiasu de Jos — judetul Vrancea.

ALEGERI PARTIALE ARGES
Sapte candidati se vor afla pe buletinele de vot la alegerile partiale pentru functia vacanta de presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Arges. La Biroul Electoral de Circumscriptie Judetean Arges si-au depus candidaturile presedintele interimar al CJ Arges, Florin Tecau (alianta PSD-UNPR-PC), senatorul Ion Popa (PNL), deputatul Catalin Teodorescu (PDL), deputatul Mihai Deaconu (PP-DD), Lucian Cioaca (PMP), Gheorghe Dinescu (PNtCD) si Gheorghe Davidescu (Forta Civica).

Pe 25 mai sunt asteptati la urne peste 540.000 de alegatori aflati pe listele electorale permanente. Pentru alegerile partiale din judetul Arges au fost tiparite 596.189 de buletine de vot.

Functia de presedinte al CJ Arges a devenit vacanta dupa ce prefectul judetului a semnat, pe 24 februarie, un ordin prin care se constata incetarea inainte de termen a mandatului social-democratului Constantin Nicolescu, pentru conflict de interese. Emiterea ordinului s-a intemeiat pe raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, ramas definitiv prin sentinta inaltei Curti de Casatie si Justitie din 11 februarie 2014, in care s-a constatat ca presedintele Nicolescu s-a aflat in conflict de interese, intrucat a incheiat, in numele institutiei, mai multe contracte cu societati comerciale la care era actionar.

Constantin Nicolescu, aflat la al treilea mandat consecutiv de presedinte al CJ Arges, a depus pe 5 martie la Tribunalul Arges, prin intermediul avocatului sau, o cerere de anulare a actului administrativ emis de prefect, primul termen in dosar fiind stabilit pentru data de 26 septembrie 2014. Dupa doar o saptamana, Nicolescu si-a depus demisia din functia pe care o detinuse.

Cine sunt candidatii care lupta pentru un mandat de europarlamentar

ALEGERI PARTIALE BACAU
In comuna bacauana Luizi Calugara candideaza pentru ocuparea functiei de primar la alegerile partiale, in ordinea stabilita prin tragere la sorti, Nelu Ilies (PNL), Anton Iancu (PDL), Florentiu Butacu (Alianta PSD-UNPR-PC), Petre Horvath (PP-DD), Anton Horvat (PER) si Romeo Butacu (PMP). La urne sunt asteptati 4.260 de alegatori din comuna.

Functia de primar a devenit vacanta ca urmare a faptului ca fostul edil Aurel Varga si-a dat demisia dupa ce fusese arestat sub acuzatiile de abuz in serviciu, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals intelectual.

ALEGERI PARTIALE BIHOR
Locuitorii comunei Buntesti sunt chemati la urne pentru a vota noii consilieri locali, in urma dizolvarii Consiliului Local ales in iunie 2012 din cauza neconvocarii timp de doua luni consecutiv.

Cei 3.759 de cetateni cu drept de vot din comuna vor avea de ales intre candidati de la sase partide: PSD, PDL, PNL (fiecare avand 17 candidati), PER (sase candidati), Forta Civica (cinci) si PMP (trei).

Noul Consiliu Local va fi alcatuit din 13 consilieri. in mandatul anterior, acesta era alcatuit din sase consilieri USL, sase PDL si unul de la PRM.

ALEGERI PARTIALE BRASOV
Prefectura Brasov organizeaza alegeri partiale pentru functia de primar in comuna Apata, dupa ce primarul localitatii a decedat in luna aprilie 2013. Pentru aceasta functie si-au depus candidaturile reprezentanti ai Aliantei PSD-UNPR-PC, PDL, Forta Civica si UDMR. In comuna au fost organizate doua sectii de votare, numarul alegatorilor inscrisi pe liste fiind de 2.296.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile europarlamentare din 25 mai

ALEGERI PARTIALE BUZAU

In patru localitati din judetul Buzau — Valea Ramnicului, Ziduri, Calvin si Pogoanele — vor avea loc duminica alegeri partiale. in comuna Valea Ramnicului, in cursa electorala pentru functia de primar s-au inscris sase candidati: Valentin Urloiu (PNL), Marian Galbenu (PSD), Marin Jurubita (PDL), stefan Burlacu (PRM), Dorinel Militaru (PMP) si Silviu Mereuta (PP-DD). in comuna Ziduri, patru candidati isi disputa functia de primar: Ionel Munteanu (PP-DD), Nicolae Nedelcu (PSD), Mihai Constantin (PNL), Mihaita Iordache (PDL).

In alte doua localitati, comuna Calvini si orasul Pogoanele, se desfasoara alegeri anticipate pentru consiliile locale, la care participa noua, respectiv patru formatiuni politice.

ALEGERI PARTIALE CARAS-SEVERIN
Pe 25 mai vor avea loc alegeri locale partiale pentru Primaria comunei Obreja. Candidatii inscrisi in cursa sunt: Mihai Pop (PNL), Rusalin Rudila (PDL), Gheorghe Jigau (Forta Civica), Ion Peia (PSD). Comuna Obreja a ramas fara primar, spre finele lunii martie, cand fostul edil Petru Pop a decedat. La alegerile partiale din comuna Obreja sunt asteptate 2.658 de persoane.

Citeste si: ALEGERI EUROPARLAMENTARE: 50.000 de angajati ai MAI vor asigura, duminica, ordinea si siguranta publica 

ALEGERI PARTIALE CONSTANTA 

Alegatorii comunei Rasova isi vor alege duminica noul primar. Alegerile pentru functia de primar al comunei sunt organizate ca urmare a vacantarii postului, dupa ce fostul edil Mihalache Neamtu (PSD) si-a dat demisia pe 7 ianuarie, la capatul a zece ani neintrerupti de mandat.

La anuntarea demisiei, fostul primar a invocat lipsa fondurilor necesare la bugetul local pentru realizarea programului cu care a candidat. Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Constanta, Robert Nenciu, pentru functia de primar al Comunei Rasova, la alegerile partiale anticipate din 25 mai, si-au depus candidatura: Maria Mitu — PNL, Alexandru Dorel — PSD, Mariana Iordache — PDL, Gheorghe Mocanu — PP-DD si Aurel Sandu — FC.

ALEGERI PARTIALE DAMBOVITA
in comuna Hulubesti vor avea loc alegeri pentru un nou Consiliu Local dupa ce forul administrativ a fost dizolvat prin decizie a instantei in toamna anului trecut. Asta deoarece timp de trei luni consecutiv nu s-a tinut nicio sedinta de consiliu. Consiliul Local Hulubesti are 13 membri.

”Sunt organizate patru sectii de votare la Hulubesti, separat pentru alegerile locale si pentru europarlamentare, dar in aceeasi incinta. Exceptie este in satul Butoiu, unde gradinita are o singura camera si am organizat sectia la scoala, la 10 metri distanta. Sunt separate si sectiile si birourile electorale. In cursa electorala sunt inscrise sase formatiuni politice pentru Consiliul Local Hulubesti”, a declarat subprefectul judetului Dambovita, Antonel Jjijie.
La alegerile din 25 mai pentru Consiliul Local Hulubesti au depus liste de candidati Alianta PSD-UNPR-PC, PDL, PNL, PMP, Partidul Verde si PP-DD.

Vezi aici ce salariu are un europarlamentar

ALEGERI PARTIALE DOLJ 

In comuna Cosoveni se vor organiza alegeri pentru Consiliul Local, dupa ce acesta a fost dizolvat in urma unei hotarari a Tribunalului Dolj, care a admis o solicitare a Prefecturii in acest sens. Pe listele electorale permanente din comuna sunt inscrisi 2.613 cetateni cu drept de vot. Formatiunile politice care au depus liste complete cu cate 17 candidati pentru cele 13 locuri de consilieri locali sunt PDL, Alianta Electorala PSD-UNPR-PC, PNL, PP-DD si Partidul Miscarea Populara, iar Forta Civica a depus o lista cu doi candidati. in Cosoveni exista trei sectii de votare.

Institutia Prefectului Judetului Dolj a solicitat in luna august 2013 in instanta dizolvarea Consiliului Local al comunei Cosoveni dupa ce alesii locali refuzasera din luna mai sa se mai intruneasca.

ALEGERI PARTIALE MARAMURES
In orasul Borsa vor avea loc alegeri pentru desemnarea unui nou primar dupa ce fostul edil a demisionat din functie invocand motive de ordin personal, cat si imposibilitatea respectarii promisiunilor din campanie.

In competitia electorala s-au inscris sapte candidati, din partea PNL, PDL, PP-DD, Alianta PSD-PC-UNPR, PMP si doi independenti. In ziua scrutinului vor fi deschise 20 de sectii de votare organizate in localitate, mai multe decat in anii precedenti.

Numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi pe listele electorale este de 22.995. Localnicii din orasul Borsa vor vota in sali diferite, fiind organizate doua comisii distincte.

ALEGERI PARTIALE MEHEDINTI
Aproximativ 3.200 de cetateni cu drept de vot din Circumscriptia electorala nr. 1 Breznita de Ocol vor fi prezenti la urne pentru alegerea unui nou primar.

Prefectul judetului Mehedinti, Nicolae Draghiea, a declarat ca fostul primar si-a dat demisia din functie, el avand de ispasit o condamnare de 2 ani si 6 luni pentru fals si uz de fals.

Potrivit sursei citate, in cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al comunei Breznita de Ocol s-au inscris candidatii Aliantei PSD-UNPR-PC, PNL, PDL, PMP, PRM, PP-DD si PNtCD.

ALEGERI PARTIALE MURES
Trei candidati s-au inscris in cursa pentru fotoliul de primar al comunei Ideciu de Jos, dupa ce functia a ramas vacanta in 2012 in urma decesului primarului ales, Emanoil Cornea. Pe buletinul de vot prima pozitie va fi ocupata de Laurentiu Mihai Buzdugan (PDL), urmat de Petrut Mihail (PSD), actualul viceprimar, si de Simion Ilie Truta (PMP), in urma tragerii la sorti.

Pentru alegerile anticipate din Ideciu de Jos vor fi trei sectii de votare, iar alte trei sectii de votare vor fi amenajate in aceeasi comuna pentru alegerile europarlamentare, la care sunt inscrisi pe listele permanente 1.756 de alegatori.

Fostul primar Emanoil Cornea a castigat al treilea mandat in vara anului 2012 dupa ce a candidat din partea USL. Dupa castigarea mandatului, Emanoil Cornea a fost diagnosticat cu o boala incurabila, iar in luna decembrie 2013 a decedat, la varsta de 58 de ani.

ALEGERI PARTIALE NEAMT
Alegatorii din comuna Margineni vor primi, duminica, doua buletine de vot, atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru alegerea primarului localitatii.

Scrutinul pentru alegerea primarului este organizat dupa ce fostul primar Ioan Surdu a murit, pe 2 aprilie, inecat in iazul comunei. Edilul se afla intr-o barca alaturi de alti patru angajati ai primariei. Doi au murit inecati, dupa ce barca s-a rasturnat.

In competitia electorala pentru functia de primar s-au inscris sapte candidati, de la Alianta PSD-UNPR-PC, PDL, PMP, PNL, PER, PRM si Forta Civica. Potrivit unei decizii a Tribunalului Neamt, la Margineni a fost infiintata o circumscriptie electorala separata care se ocupa de alegerile pentru functia de primar.

ALEGERI PARTIALE PRAHOVA
Sase candidati s-au inscris in cursa electorala pentru functia de primar al comunei prahovene Magureni, in timp ce pentru functia de primar al comunei Paulesti candideaza patru persoane, cele doua functii ramanand libere dupa ce fostii edili au murit anul trecut.

Pentru functia de primar al comunei Magureni au ramas in cursa electorala sase candidati, doi dintre acestia fiind rude ale fostului edil Gheorghe Iarca. Cele doua persoane, Aida Laura Iarca, nepoata a fostului primar, si Constantin Iarca, de asemenea ruda a fostului edil, candideaza din partea Aliantei PSD-UNPR-PC si respectiv a PMP.

Pentru Primaria Magureni mai candideaza Gheorghe Iordache, din partea PNL, Roxana Mihaela Angheloiu de la PDL, Mihai Neagu de la Forta Civica si Ion Marian Ghiculescu de la PP-DD.  Sunt asteptati la vot 5.345 de alegatori inscrisi in listele electorale permanente.

Pentru postul de primar al comunei Paulesti candideaza patru persoane, fiind vorba de actualul primar interimar, Sandu Tudor, din partea PSD-UNPR-PC, Marian Eugen Botez de la PNL, George Valentin Tita de la PMP si Petre Iorga de la PDL.  Un numar de 4.831 de alegatori din Paulesti sunt asteptati duminica la urne.

ALEGERI PARTIALE TELEORMAN
Sase candidati s-au inscris in cursa pentru fotoliul de edil in comuna Cringu si 9 pentru functia de primar in localitatea Troianul. si-au depus candidaturile pentru functia de primar in comuna Cringu: Ion Vaja (PSD), Andrei Enache (UNPR), Mitrica Dumitru (PNL), Iulica Jderu (PMP), Valentin Mihaita Sarau (PC), Silviu stefanita Ciobanu (PDL).

De asemenea, pentru postul de primar in localitatea Troianul s-au inscris Dumitru Badea (PNL), Alexandru Scarlat (PSD), Nicolae Albu serban (PC), Viorel Vilcu (UNPR), Florea serban (PMP), Viorel Traila (Forta Civica), Dorel Mitroi (PRM), Viorel Laurentiu Lupu (PP-DD) si Ionel Neagu (PDL).

In localitatea Troianul sunt asteptati sa se prezinte la vot 2.560 de alegatori, in timp ce in comuna Cringu au drept de vot 1.200 de persoane. La organizarea acestor scrutinuri partiale s-a ajuns dupa ce ambii edili au fost declarati incompatibili de ANI, pe motiv ca ocupau functii de conducere in cadrul unor organizatii private.

ALEGERI PARTIALE TIMIS
Alegeri partiale locale se desfasoara pentru Primaria localitatii Criciova si pentru Consiliul Local din Sacalaz. La Criciova sunt trecuti pe listele electorale 1.340 de electori, iar la Sacalaz — 6.400. Vor fi organizate trei sectii de votare in Criciova si alte cinci in Sacalaz.

In comuna Criciova postul de primar a ramas vacant in urma condamnarii fostului edil Ioan Viorel Petrovici la doi ani de inchisoare. Candidatii inscrisi in cursa electorala sunt: Petru Rosoca (PDL), Dorin Lazar Corneanu (PNL), Sebastian Sorescu (PSD), Corneliu Gherga (PNtCD) si Petru Corneliu Ploscariu (independent).

ALEGERI PARTIALE TULCEA
Sase partide au inscris 69 de candidati in cursa pentru Consiliul Local al comunei tulcene I.C. Bratianu, cel mai in varsta candidat avand 81 de ani si reprezentand UNPR, iar cel mai tanar avand 23 de ani si candidand din partea PNL.

Potrivit subprefectului judetului Tulcea, Corvin Bangu, la urne sunt asteptate 975 de persoane cu drept de vot.  Acest tur de scrutin a fost organizat din cauza unor neintelegeri dintre actualul primar al comunei, Viorel Chirita, si un grup de consilieri locali, instanta dand castig de cauza edilului comunei, care a solicitat dizolvarea legislativului, dupa ce unii alesi locali nu s-au mai prezentat la sedintele publice.

ALEGERI PARTIALE VASLUI
Alegatorii din comuna vasluiana Dimitrie Cantemir isi vor desemna duminica primarul. Potrivit prefectului judetului Vaslui, Andrei Puica, cei 2.032 de cetateni cu drept de vot din comuna Dimitrie Cantemir vor vota in cinci sectii organizate pe raza comunei si vor avea de ales intre cei cinci candidati inscrisi in cursa electorala: Antohi Ioan (PNL), Roman Dumitru (Alianta PSD-UNPR-PC), Lernicu Vasile (PDL), Simbotin Ionel (PMP) si Stan Ioan (PP-DD).

Primarul comunei Dimitrie Cantemir, Viorel Florea, a decedat in luna ianuarie, din cauza unor probleme medicale, la varsta de 51 de ani. Edilul candidase pe listele USL, el castigand la alegerile din anul 2012 cel de-al treilea mandat. De la decesul sau, atributiile i-au fost preluate de viceprimarul liberal Ioan Antohi.

ALEGERI PARTIALE VRANCEA

Alegeri partiale sunt programate si in judetul Vrancea, respectiv la Primaria orasului Panciu si in comuna Andreiasu de Jos, pentru Consiliul Local.
La Panciu, postul de primar a devenit vacant dupa decesul fostului edil Ion Petre, in luna noiembrie a anului trecut. Candidatii intrati in cursa sunt actualul viceprimar Iulian Nica (Alianta PSD-UNPR-PC), Ion Isac (PP-DD), Cristi Samoila (Forta Civica), Ion Tataru (PNL), consilier local, Sorin Robu (PMP) si Tomita Robu (PDL).

La urne sunt asteptati in orasul Panciu aproximativ 7.200 de alegatori.  Alegerile in comuna Andreiasu de Jos sunt necesare ca urmare a neconstituirii in termen legal a Consiliului Local din cauza absentelor unora din consilierii alesi. Pe liste sunt inscrisi aproximativ 1.600 de electori.