ALEGERI PARLAMENTARE 2016: ROMANII din DIASPORA ameninta cu BOICOTUL

Romanii din diaspora si cei din Republica Moldova ameninta cu boicotarea alegerilor parlamentare de la sfarsitul acestui an. Acestia sunt nemultumiti de noua lege potrivit careia amenajarea la cerere a unei sectii de votare este posibila doar daca se primesc cel putin 100 de cereri din aceeasi localitate, informeaza News.ro.

Aceasta prevedere va face, spun ei, ca numarul celor prezenti la vot sa fie mai mic decat la alegerile precedente. Declaratia a fost facuta, miercuri, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, unde presedintele FADERE (Federatia asociatiilor de romani din Europa), Daniel Tecu, dar si Constantin Codreanu, presedintele Blocului Unitatii Nationale din Republica Moldova, au cerut sa se ia alte masuri pentru organizarea alegerilor. Acestia cer cel putin acelasi numar de sectii de vot ca la alegerile anterioare si sa se infiinteze sectii in toate orasele unde exista comunitati insemnate de romani.

“Cerem autoritatilor romane sa existe sectii de vot in diaspora in toate orasele unde sunt comunitati mari de romani. Cerem, de asemenea, autoritatilor din Romania, cresterea numarului parlamentarilor romani in Parlamentul Romaniei (care sa-i reprezinte pe romanii din diaspora – n.red.), dupa acelasi algoritm ca in Romania, si ne-ar placea ca partidele politice sa trimita reprezentanti pentru diaspora, romani care sunt din diaspora.

De asemenea, cerem autoritatilor din Romania sa inceapa negocierile de urgenta cu tarile unde nu se pot pune sectii de vot, din cauza legilor pe care ei le au. Vorbim de Canada, de Germania, dar s-a demonstrat in timp ca si aceste tari sunt dispuse sa faca exceptii si ne-ar placea sa faca exceptii si cu Romania. Daca aceste lucruri nu se vor intampla, suntem nevoiti sa boicotam aceste alegeri”, a declarat Daniel Tecu.

CITESTE SI: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: CATI ROMANI DIN DIASPORA S-AU INSCRIS IN REGISTRUL ELECTORAL

Romanii din Republica Moldova vor proceda la fel ca cei din diaspora, daca nu vor fi facute modificari in termenul cel mai scurt la noua lege de organizare a alegerilor parlamentare din Romania. “Am atentionat reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente ca noua lege privind organizarea alegerilor parlamentare din Romania este una care va face ca numarul celor prezenti la sectiile de vot sa fie si mai mic decat inainte si ca, de fapt, vom asista la celebrele cozi care au loc in Republica Moldova, in cel de-al doilea stat romanesc, acolo unde numarul cetatenilor romani depaseste cateva sute de mii.

I-am rugat sa ia alte masuri, pentru a organiza intr-un mod diferit si sa avem cel putin acelasi numar de sectii de vot, daca nu le pot dubla. Sunt in asentimentul colegilor nostri din diaspora care sunt prezenti la Izvoru Muresului si spunem ca, in cazul in care nu se vor opera modificari de catre autoritatile de la Bucuresti, avem intentia de a organiza o boicotare a alegerilor parlamentare, desi nu ne dorim acest lucru”, a spus, la randul sau, presedintele Blocului Unitatii Nationale din Republica Moldova, Constantin Codreanu.

“Numarul celor prezenti la sectiile de vot va fi mai mic din cauza ca organizarea s-a lasat pe seama oamenilor, prin faptul ca legea prevede ca o sectie de votare este constittuita in locul in care exista o suta de persoane care depun depun cerere pentru a fi inregistrate in Registrul Electoral. Or, pana in prezent s-au inscris in Registrul Electoral cateva mii de romani din diaspora si din Republica Moldova, din 5 – 6 milioane de oameni care traiesc in afara granitelor Romaniei”, a afirmat Constantin Codreanu.

Dintre cei 4.616 alegatori care au cerut inscrierea la in REGISTRUL ELECTORAL, conform AEP, 3.703 mentioneaza optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 913 pentru votul in sectiile de votare. Pentru votul prin corespondenta cele mai multe cereri au venit din Spania – 1.740, Italia – 913, Franta – 148, Germania – 122, Belgia – 106 si Marea Britanie – 103. Pentru amenajarea de sectii de votare in localitatea de domiciliu sau resedinta cele mai multe solicitari provin din Spania – 422, Republica Moldova – 198, Italia – 109, Portugalia – 24, Belgia – 21 si Franta – 20.

La lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului participa parlamentari si oameni politici de pe cele doua maluri ale Prutului, ministrii, lideri ai organizatiilor romanesti din Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Albania si Macedonia, conferentiari din centre universitare ale Romaniei si Republicii Moldova si lideri de opinie din Diaspora.

Sursa foto: realitatea