ALEGERI PARLAMENTARE IN GRECIA: PARTIDUL SYRIZA a obtinut o VICTORIE CATEGORICA, potrivit rezultatelor partiale

Formatiunea de extrema-stanga SYRIZA se claseaza pe PRIMUL LOC in urma scrutinului legislativ din Grecia, fiind urmata de partidul conservator Noua Democratie, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

UPDATE 22.10: SYRIZA, partidul stangii radicale anti-austeritate, a devansat cu peste sase puncte procentuale partidul de dreapta, Noua Democratie, la alegerile legislative anticipate desfasurate duminica in Grecia, conform rezultatelor obtinute dupa numararea a 25,57 la suta din voturi, transmite Agerpres, care citeaza EFE si AFP.

SYRIZA, condusa de Alexis Tsipras, a obtinut 35,38 la suta din voturi, in timp ce conservatorii premierului Antonis Samaras au fost votati de 28,94 la suta dintre cei prezenti la vot.

“Pare a fi o victorie istorica. Este un mesaj care nu afecteaza doar Grecia, ci care rezoneaza in toata Europa si aduce alinare”, a declarat purtatorul de cuvant al partidului SYRIZA, Panos Skourletis.

Partidul Zori Aurii, de extrema-dreapta, se situeaza pe locul al treilea, cu 6,4 la suta, fiind urmat de mişcarea de centru-stanga Potami, cu 6,2 la suta.

Citeste si: ALEGERI LEGISLATIVE SI PREZIDENTIALE GRECIA: SCRUTINE pe muchie de cutit – ANALIZA

Partidul Comunist (KKE, de stanga) este cotat cu 5 la suta, iar socialistii (PASOK), cu 4,5 la suta.

Sondajele de opinie indicau inaintea votului posibilitatea ca SYRIZA, stanga radicala care a anuntat ca va contesta masurile de austeritate impuse tarilor UE pe fondul crizei datoriilor suverane, sa ajunga la putere.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.00 si s-au inchis la ora 19.00.

Daca SYRIZA nu obtine majoritatea parlamentara – 151 de locuri din 300, mizeaza pe aliante cu partide mai mici, pentru a nu fi nevoie ca alegerile sa se repete la inceputul lunii martie.

Alegerile sunt atent monitorizate de catre partenerii europeni ai Atenei, ingrijorat de intentiile liderului SYRIZA, care ar putea deveni prim-ministru.

Citeste si: MARTIN SCHULZ critica “speculatiile iresponsabile” ale Germaniei despre Grecia

Este vorba despre europarlamentarul Alexis Tsipras, 40 de ani, care isi doreste in mod special sa renegocieze datoria de peste 300 miliarde de euro (175 la suta din PIB) a tarii. Tsipras a mai spus ca, desi respecta institutiile europene, nu se simte obligat sa respecte obligatiile fixate de troika creditorilor (UE, BCE, FMI), care a impus Greciei o disciplina de fier de patru ani, in schimbul imprumutului de 240 miliarde euro.

Totodata, un succes al SYRIZA ar da sperante altor formatiuni radicale de stanga radicale din Europa, cum ar fi Podemos din Spania sau Parti de Gauche din Franta.

Sursa foto: links.org.au