Alegeri parlamentare in Ungaria

Peste opt milioane de oameni sunt asteptati duminica la urne in Ungaria, pentru a alege un nou Parlament.

Sectiile de votare pentru scrutinul legislativ s-au deschis la ora 7.00. Dupa patru ani de guvernare, partidul conservator Fidesz al premierului Viktor Orban pare favorit la alegerile legislative, amploarea victoriei fiind singura necunoscuta a scrutinului. O alianta formata din cinci partide de stanga si partidul de extrema-dreapta Jobbik sunt principalii adversari ai conservatorilor.

Spre deosebire de opozitia de stanga, care s-a facut putin auzita si a fost slab organizata, Fidesz a desfasurat o campanie foarte activa, dominata de promisiunile vizand reducerea, in total cu 20 la suta, a facturilor la gaze si electricitate pentru populatie.

“Am transformat si reinnoit Ungaria, am facut dintr-o masina cu rotile dezumflate o masina de curse”, le-a spus premierul Viktor Orban sustinatorilor, la o ampla manifestatie organizata la Budapesta.

Citeste si: ALEGERI UNGARIA: Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, este favorit

Partidul sau – al carui slogan “Ungaria o duce mai bine” este omniprezent pe ziduri, la posturile de radio sau la televiziuni – este cotat in sondajele de opinie cu putin sub 50 la suta din voturi. Principalul adversar, alianta de stanga condusa de socialisti, este cotata cu 30 la suta, in timp ce partidul de extrema-dreapta Jobbik are intre 15 si 18 la suta. Aproximativ 20 la suta dintre alegatori nu s-au decis inca asupra votului.

Unul dintre liderii aliantei de stanga, Gordon Bajnai, fost premier independent in perioada 2009-2010, a avertizat in legatura cu lipsa de credibilitate a sondajelor, afirmand ca acestea “functioneaza corect doar in democratii”.

La randul lor, expertii considera ca Fidesz nu are cum sa piarda la alegerile de duminica. “Cel mai probabil va fi o victorie apropiata de majoritatea de doua treimi, fie putin peste, sau putin sub acest prag”, spune Peter Tolgyessy, coautor al Constitutiei din 1989 si fost membru al Fidesz, formatiune pe care a parasit-o in 2010.

Fidesz va fi favorizat si de o reforma electorala recenta, care a redus la jumatate numarul alesilor, a introdus un bonus pentru invingator si a modificat circumscriptiile electorale, “diluand” fiefurile stangii.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, care va monitoriza scrutinul, a criticat reforma electorala si are indoieli cu privire la impartialitatea Biroului Electoral Central, format din sapte persoane, toate membre Fidesz.

Sursa foto: adevarul.ro