Alegeri parlamentare Italia. Primele rezultate ale exit-poll-urilor indică victoria Mișcării 5 Stele

Alegeri parlamentare Italia. Urnele de vot s-au deschis, duminică dimineața, în Italia pentru un scrutin legislativ la care este de aşteptat o victorie a alianţei de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, care nu-i va asigura însă şi majoritatea parlamentară, informează agenţiile internaţionale de presă preluate de agerpres.

Update 2: Italienii au votat cu dreapta şi forţele antisistem duminică, însă fără să rezulte o majoritate clară, potrivit datelor disponibile, ceea ce sugerează mai multe scenarii, potrivit unor experţi, scrie AFP.

”Este puţin probabil ca unul dintre aceşti trei pretendenţi să reuşească să obţină o majoritate absolută, dar există unul, unul dingur, care ar putea să reuşească. Dreapta”, declara recent Roberto D’Alimonte, directorul departamentului de ştiinţe politice de la Universitatea Luiss din Roma.

Coaliţia este formată din patru partide, între care Forza Italia (FI, centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini, care sunt angajate totodată într-o competiţie internă.

Această coaliţie se află pe primul loc cu aproximativ 37% din voturile exprimate – Liga (16,7%) devansează FI (14%) – potrivit ultimei proiecţii RAI.În cazul în care aceste date se confirmă, coaliţia nu va avea o majoritate parlamentară pentru a guverna, însă principalul ei lider va fi Matteo Salvini, cu condiţia ca Berlusconi să-şi respecte promisiunea şi să i se alinieze.

Update: Scrutinul parlamentar din Italia s-a încheiat duminică la ora locală 23:00, exit-poll-urile indicând o victorie a Mişcării 5 Stele, cu 29,5 – 32,5% din voturi. Partidul Democrat este pe locul al doilea iar Forza Italia e pe locul trei, cu 12,5 – 15,5% din voturi. Italienii au fost chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 630 de membri ai Camerei Deputaţilor şi pe cei 315 ai Senatului, anunţă news.ro.

Știre inițială

Circa 50,7 milioane de italieni sunt aşteptaţi la vot, care se va încheia la ora 11.00 p.m. (22.00 GMT). Deşi media locale vor difuza imediat după aceea rezultate pe baza sondajelor de la ieşirea de la vot, rezultatele definitive s-ar putea lăsa aşteptate. Conform sondajelor preelectorale, cel mai mare număr de voturi ca partid unic îl va obţine mişcarea “antisistem” 5 Stele, Partidul Democrat (centru-stânga, de guvernare) clasându-se pe locul al treilea.

Potrivit analiştilor, pragul pentru obţinerea majorităţii în parlament este de 40-45%, întrucât noul sistem electoral combină scrutinul proporţional cu cel majoritar. Sunt în joc 630 de mandate de deputat şi 315 de senator.

Un salt uriaș în necunoscut

După două săptămâni de campanie dominată de probleme legate de migranţi, insecuritate şi o relansare economică ale cărei efecte întârzie să se facă simţite în viaţa de zi cu zi, secţiile de votare se deschid duminică, la ora locală 7:00 şi se închid la ora 23.00, peste 40 de milioane de italieni fiind chemaţi să-i aleagă pe cei 630 de membri ai Camerei Deputaţilor şi pe cei 315 ai Senatului. Se preconizează un nivel record al absenteismului.

”Personal, eu văd multă confuzie, o pierdere importantă de repere în jurul nostru. Iar apoi mult dezgust, ca să fiu cinstit, faţă de politică, politicieni”, comenta sâmbătă Giuseppe, originar din sudul Italiei, în deplasare la Florenţa, unde a fost intervievat de AFP, informează news.ro.

În sud se anunţă votul cel mai incert, iar Silvio Berlusconi – a cărui coaliţie de dreapta/extremă dreapta este creditată pe prima poziţie de ultimele sondaje, însă fără garanţia că va obţine o majoritate – a făcut o mică baie de mulţime la Napoli.

În mod oficial, magnatul media a venit într-o vizită la familia tinerei sale partenere – al cărei tată a îndemnat vineri la vot cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti).

Miliardarul în vârstă de 81 de ani, care a acordat o serie de interviuri vineri seara, a promis să creeze 500.000 de locuri de muncă în acest Mezzogiorno defavorizat, cu sprijinul lui Antonio Tajani, actualul preşedinte al Parlamentului European (PE), pe care l-a ales să conducă Guvernul în cazul unei victorii. Fostului şef de guvern îi este interzis să deţină vreo funcţie publică, în cadrul unei condamnări cu privire la o fraudă fiscală.

”Populism pur”

La Milano, tânărul său aliat Matteo Salvini, care a făcut din Liga Nordului, odinioară secesionistă, un partid de extremă dreapta după modelul Frontului Naţional (FN) francez, nu s-a aliniat în spatele lui Tajani. ”Începând de luni, Liga va guverna ţara”, a dat el asigurări, reluând atacuri vizând migranţii şi Bruxellesul, care au alimentat campania în ultimele săptămâni.

În faţa susţinătorilor săi, la Florenţa, liderul centrului-stânga Matteo Renzi a denunţat vineri vechile promisiuni reciclate ale magnatului media şi a îndemnat la un ”vot util” împotriva extremei drepte, care ar putea înregistra peste 20% din voturi duminică, cu tot cu Ligă. ”O spun alegătorilor stângii radicale şi totodată moderaţilor, numai un vot în favoarea PD garantează ca ţara să nu fie lăsată pe mâna lui Matteo Salvini”, a avertizat el, agitând de asemenea ameninţarea unei alianţe postelectorale între Liga Nordului şi populiştii din M5S, respinsă oficial.

Ar fi însă ”visul suprem”, a dat asigurări pentru The New York Times (NYT) fosta eminenţă cenuşie a preşedintelui american Donald Trump, Steve Bannon, venit să admire ”populismul pur” în Italia, în cadrul unui turneu în Europa. ”Italienii au mers mai departe, în mai puţin timp, decât britanicii cu Brexitul şi (decât) americanii în privinţa lui Trump”, a apreciat el.

Riscul paraliziei politice

M5S şi-a încheiat campania, vineri seara, cu un mare miting la Roma, în prezenţa a mii de simpatizanţi. ”Această (vineri) seara este sfârşitul perioadei de opoziţie şi este începutul perioadei guvernamentale” a M5S, a dat asigurări Luigi Di Maio, tânărul candidat al Mişcării la postul de şef al Guvernului.

Fondată în 2009 de actorul de comedie Beppe Grillo, M5S a provocat o surpriză obţinând un sfert din voturi în 2013 şi ar putea deveni primul partid din ţară, însă probabil va avea nevoie de alianţe pentru a guverna. Publicarea de sondaje este interzisă cu două săptămâni înainte de scrutin.

Ultimele sindaje disponibile, care semnalau milioane de indecişi, plasau coaliţia dreapta/extrema dreaptă în frunte cu 37% din intenţiile de vot – dintre care 17% pentru Forza Italia, partidul lui Berlusconi, şi 13% în favoarea Ligii. Urmau M5S cu 28%, coaliţia de centru stânga, cu 27% – dintre care 23% ale Partidului Democrat (PD) al lui Renzi – şi mişcarea Liberi şi Egali (stânga), cu 6%.

Potrivit unor experţi, pragul unei majorităţi este 40-45% din voturi în baza noului sistem electoral, care combină scrutinul proporţional şi cel majoritar.

Îngrijorată de riscul paraliziei politice a celei de a treia economii din zona euro, Uniunea Europeană mizează la rândul său pe un acord de mare coaliţie între familiile proeuropene – un “Renzusconi” denunţat în Italia şi pe care cei vizaţi s-au ferit să-l evoce în timpul campaniei.

Sursa foto: la republica