ALEGERI PARLAMENTARE PARTIALE: Campania electorala a ajuns la final, confruntarea se da intre 52 de candidati

Campania electorala pentru ALEGERILE PARLAMENTARE PARTIALE care vor fi organizate in data de 25 mai in colegiile vacante, se incheie sambata, la ora 07.00. Cei peste 50 de candidati, inscrisi in cursa electorala pentru ocuparea celor opt posturi de parlamentari ramase vacante, au incercat, in cele 15 zile de campanie, sa convinga alegatorii ca merita sa-i reprezinte in Parlamentul Romaniei.

In confruntarea electorala au intrat 52 de candidati din partea Aliantei electorale PSD-UNPR-PC, PNL, PDL, PMP, FC, PP-DD, PNTCD, UDMR si PRM. Va prezentam mai jos tot ce trebuie sa stii despre ALEGERILE PARLAMENTARE PARTIALE, potrivit unei radiografii publicate de Agerpres pe pagina sa electronica.

Alegeri parlamentare partiale in doua colegii din Capitala
In Circumscriptia electorala nr. 42, Municipiul Bucuresti, Colegiul uninominal nr. 7 Senat, postul a ramas vacant in urma demisiei lui Victor Ciorbea. in cursa pentru postul de senator s-au inscris Adriana Saftoiu (PDL), Alfred Laurentiu Antonio Mihai (PSD-UNPR-PC), Andrei Gheorghe Creci (PNL), Cristian Ilie (PMP), Nicolae Calota (PP-DD), Traian Popa (PNtCD).

Citeste si: ALEGERILE LOCALE PARTIALE, odata cu alegerile pentru PE. Scrutinul va fi organizat in paralel in 19 judete

La Circumscriptia electorala nr. 42, Municipiul Bucuresti, Colegiul uninominal nr. 8 Senat, unde postul de senator a ramas vacant in urma demisiei conservatorului Dan Voiculescu, candideaza Petru Luhan (PDL), Aurel Radan (FC), Ilie Nastase (PSD-UNPR-PC), Cristina Pastrama (PNL), Ruxandra Dragomir (PMP), Gheorghe Chiran (PP-DD), Iulian Craciun (PNtCD).

Si in Ilfov un colegiu vacant va fi ocupat duminica

Circumscriptia electorala nr. 25, judetul Ilfov, Colegiul uninominal nr. 4 Camera Deputatilor, organizeaza alegeri pentru postul care a apartinut deputatului PNL Eduard Hellvig, care a plecat europarlamentar. Aici si-au anuntat candidatura Vasile Dumitru (PDL), Andrei-Octavian Ciozvarda—Diaconescu (FC), Gabriela Szabo (PSD-UNPR-PC), Andrei Daniel Gheorghe (PNL), Simion Dumitru (PMP), Ion Rogoveanu (PP-DD), Michael Heimann (PRM).

Pentru alegerile din acest colegiu au fost organizate 57 de sectii de votare in 10 localitati.

Opt candidati pentru fotoliul de deputat in judetul Galati
Opt candidati reprezentand sapte partide si o alianta politica s-au inscris in cursa electorala pentru obtinerea unui mandat de deputat in Colegiul 9 din Galati.

Citeste si: Ce se poate intampla daca nu te prezinti duminica la VOT

Laura Marin (PSD) reprezinta Alianta PSD-UNPR-PC, are 45 de ani, este cadru didactic si seful IsJ Galati. Monica Dascalu (Partidul Poporului — Dan Diaconescu) are 38 de ani, este cadru didactic si consilier municipal. Angela Daniela Hancu (Partidul Forta Civica) are 35 de ani si este de profesie jurist.

Sorin Danaila (PNL) are 45 de ani si este economist de profesie. Nicusor Iulian Arama (PMP) are 47 de ani, este inginer si prim-vicepresedinte al PMP Galati. Dorulet Nelu Resmerita (PDL) are 47 de ani, este inginer si presedintele PDL Galati. El candideaza simultan si la europarlamentare. Gheorghe Eugen Stamate (PNtCD) are 38 de ani, este economist si presedinte PNtCD Galati. si el candideaza si pentru PE. Sebastian-Aurelian Constantin (PRM) este consilier juridic la o firma din sectorul 1.

Mandatul de deputat in Colegiul nr. 9 a devenit vacant in iunie 2013, dupa ce instantele au admis raportul de evaluare al ANI cu privire la incompatibilitatea in care s-a aflat fostul deputat PSD Aurel Nechita. Este pentru a doua oara cand mandatul de deputat in Colegiul 9 a fost vacantat, dupa ce se mai intamplase asta si in 2012, cand deputatul PDL Mihai Boldea a fost arestat.

Duminica sunt asteptati la urne, pentru a vota in acest colegiu, 66.000 de alegatori, din cartierele Aurel Vlaicu, Micro 13B, Micro 14, Micro 38, Micro 39 A, B si C si Micro 40, fiind organizate 44 sectii de votare.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile europarlamentare din 25 mai

Scrutin pentru Parlament si in Colegiul Hateg (Hunedoara)

Patru candidati isi disputa locul de deputat ramas vacant in Colegiul Hateg-tinutul Padurenilor, potrivit datelor Biroului Electoral Judetean Hunedoara.
Candidatii fac parte din diferite categorii profesionale, unul dintre ei fiind primar al unei comune, un altul a indeplinit functia de secretar de stat in Ministerul Muncii, iar ceilalti sunt administratori sau directori generali de firme.

Alianta Electorala PSD-UNPR-PC il propune votului alegatorilor pe Sorin Petru Marica (PSD), 51 ani, acesta fiind, de 14 ani, primarul comunei Salasu de Sus.

PDL propusese initial sa intre in cursa electorala pe Ioan Ciolea, 45 de ani, administratorul unei firme din comuna Pui si consilier local. Cu numai cinci zile inainte de scrutinul electoral programat pentru duminica, acesta s-a inscris in Partidul Miscarea Populara (PMP) si a anuntat ca nu va mai candida pentru mandatul de deputat in Colegiul 3 Hateg — tinutul Padurenilor.

Candidatul PNL este fostul secretar de stat in Ministerul Muncii Sorin Dumitru Stefoni, in varsta de 47 ani. El este cunoscut in zona ca fost primar al comunei Densus, pe care a condus-o timp de 16 ani.

Partidul Miscarea Populara (PMP) l-a inscris in cursa electorala pe Radu Mihai Cristescu, 46 de ani, inginer, directorul unei firme, iar Partidul Poporului — Dan Diaconescu (PP-DD) il propune candidat pe Marian Muntean, 45 ani, managerul unei companii de transport din Deva.
Colegiul 3 Hateg — tinutul Padurenilor numara 52.440 de alegatori, cei mai multi fiind in orasele Calan (11.342) si Hateg (9.338), iar cei mai putini in comuna Bunila, din tinutul Padurenilor (308 persoane cu drept de vot).

Postul de deputat in Colegiul Hateg-tinutul Padurenilor, in judetul Hunedoara, a fost declarat vacant pe 7 mai 2013, dupa ce fostul parlamentar Dan Radu Rusanu a fost ales presedinte al Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, pe 24 aprilie 2013.

Dan Diaconescu vrea un loc de deputat la Satu Mare
Aproape 66.000 de alegatori din Colegiul 2 Satu Mare sunt asteptati duminica la urne pentru a-si desemna reprezentantul in Camera Deputatilor, postul fiind vacant din decembrie 2013, cand Ovidiu Silaghi a devenit europarlamentar.

Potrivit datelor Biroului Electoral Judetean, sunt asteptati la urne 65.977 de alegatori din Colegiul 2, acesta cuprinzand aproximativ jumatate din municipiul Satu Mare si mai multe comune de pe Valea Somesului.

Cine sunt cei mai competenti europarlamentari

Colegiul 2 a ramas vacant dupa validarea lui Ovidiu Silaghi membru in Parlamentul European. Silaghi a renuntat la postul de deputat in 3 septembrie 2013, in schimbul continuarii mandatului de europarlamentar preluat de la Cristian Busoi. Silaghi va candida, din nou, pentru postul de deputat. Si-au depus candidaturile Nagy Szabolcs — UDMR, Laura Bota — PMP, Ileana Blidar — PDL, Sergiu Babasan — FC, Ovidiu Silaghi — Alianta PSD-UNPR-PC si Dan Diaconescu — PP-DD.

Ministrul Mihnea Costoiu candideaza pentru o functie de senator de Gorj
Peste 153.000 de gorjeni sunt asteptati pe 25 mai la urne pentru a-l desemna pe cel care va ocupa postul vacant din Colegiul 2 Senat, sapte candidati ai principalelor partide politice din judet depunandu-si candidaturile.

Cei sapte candidati sunt: Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru invatamant Superior, Cercetare stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, din partea Aliantei PSD-UNPR-PC; primarul comunei Rosia de Amaradia, Liviu Cotojman, din partea PDL; primarul orasului Targu-Carbunesti, Mihai Maziliu, din partea PNL; Ion Fugaru, fost viceprimar al orasului Targu-Carbunesti, din partea PMP; Ion Savoiu, presedinte al Fortei Civice Gorj; Simona Man, presedintele PP-DD, si presedintele PNtCD Gorj, Matei Catrinoiu.

Postul de senator a ramas vacant dupa ce fostul senator social-democrat Toni Grebla a fost numit judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei.
Pentru aceste alegeri vor fi organizate 173 de sectii de votare, iar numarul alegatorilor este de 153.040, dintre care 54.086 in mediul urban si 98.954 in mediul rural.

Fostul ministru Daniel Funeriu candideaza in Colegiul 3 Timisoara
In judetul Timis au loc duminica alegeri partiale pentru Camera Deputatilor in Colegiul 3 Timisoara, pe locul ramas vacant dupa retragerea Mariei Grapini si inscrierea ei pe listele de la europarlamentare. La alegeri sunt asteptati pentru Colegiul 3 Timisoara 71.000 de alegatori, in 52 de sectii de vot.

Pentru Colegiul 3 Timisoara se prezinta in fata alegatorilor sapte candidati: medicul Florin Birsasteanu, director al Spitalului Judetean Timisoara (PSD), fostul pilot de aviatie Mircea Burghina (FC), inginerul IT Viorel Coifan, fost deputat si director al Institutului National de Administratie in Cabinetul Tariceanu (PNL), fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu (PMP), farmacistul Ciprian Mihok, presedinte al PNtCD Timisoara, omul de afaceri Balint Petrescu (PDL) si consilierul judetean Florian Zanfir (PP-DD).

Date tehnice privind alegerile parlamentare partiale
Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit ca este interzisa intrarea in cabina de vot cu dispozitive care pot capta imagini, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot in interiorul cabinei, parasirea localului sectiei de votare cu buletine de vot de catre alegatori.

Potrivit BEC, nestiinta de carte nu constituie motiv pentru a intra insotit un alegator in cabina de vot, iar membrii birourilor electorale, persoanele acreditate, candidatii, primarii, viceprimarii si consilierii locali nu pot insoti alegatorii in cabine.

Totodata, nu pot fi instalate echipamente de inregistrare audio si video in interiorul sectiilor de votare, este permisa preluarea de imagini si sunet, in vederea informarii opiniei publice, exclusiv de catre reprezentantii acreditati ai presei scrise, radioului si televiziunilor, limitata in timp de necesitatea asigurarii ordinii si corectitudinii procesului de votare.

In cazul suspendarii votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare are obligatia de a anunta de indata biroul electoral de circumscriptie, telefonic sau prin alte mijloace.

“Imediat dupa incheierea votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, in prezenta membrilor biroului respectiv, are obligatia sa adune toate stampilele cu mentiunea “VOTAT” existente in sectia de votare si sa le introduca intr-un plic pe care il lipeste, il semneaza si il stampileaza cu stampila de control a sectiei de votare”, precizeaza BEC.

Votul este nul in urmatoarele cazuri, potrivit deciziei BEC pentru alegerile parlamentare partiale: in cazul in care pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare; in cazul in care a fost utilizat un buletin de vot de alt model decat cel legal aprobat sau un buletin de vot fals; in cazul in care stampila cu mentiunea “VOTAT” este aplicata pe mai multe patrulatere ale buletinului de vot sau in afara acestora. Voturile nule nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.

De asemenea, votul este valabil exprimat in urmatoarele cazuri: in cazul in care stampila cu mentiunea “VOTAT” a fost aplicata in interiorul unui patrulater inscris pe buletinul de vot; in cazul in care stampila cu mentiunea “VOTAT” nu a fost aplicata conform lit. a), dar totusi atinge oricare dintre limitele unui singur patrulater inscris pe buletinul de vot; in cazul in care stampila a fost aplicata conform lit. a) sau b), insa tusul s-a imprimat si pe cealalta parte a foii pe care a fost aplicata stampila cu mentiunea “VOTAT”; in situatia in care stampila a fost aplicata de mai multe ori in acelasi patrulater sau atat intr-un patrulater, cat si in afara oricarui alt patrulater.

Sunt considerate voturi albe buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea “VOTAT”, iar voturile albe nu intra in calculul voturilor valabil exprimate, mai precizeaza sursa citata.

BEC informeaza asupra prezentei la vot la orele 12,00, 15,00, 18,00, 21,00 si 23,00

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile parlamentare partiale a stabilit programul de monitorizare si de informare a opiniei publice si a presei asupra prezentei la vot la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor si Senat din 25 mai, orele la care informatiile vor fi disponibile si date publicitatii fiind 12,00, 15,00, 18,00, 21,00 si 23,00.

Potrivit BEC, orele de referinta sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00, 21,00, iar orele pana la care sectiile de votare vor transmite informatii la Biroul Electoral Central sunt 10,30, 13,30, 16,30, 19,30, 21,30.