Alegeri parlamentare. PSD vrea reintoarcerea la votul pe liste, daca votul mixt nu va trece de comisia de Cod electoral

Comisia de Cod Electoral a decis ca presedintii Consiliilor Judetene sa fie alesi prin vot indirect

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, la Sinaia, ca PSD considera oportuna reintoarcerea la votul pe liste in cazul alegerii parlamentarilor daca votul mixt, de tip german, nu va trece de comisia de Cod electoral. 

Intrebat care este pozitia PSD fata de alegerea parlamentarilor, Zgonea a precizat ca social-democratii au doua abordari, respectiv votul mixt si votul pe liste.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: PARTIDELE SI-AU ARATAT DISPONIBILITATEA DE A SUSTINE SIMPLIFICAREA CERERILOR DE INCUVIINTARE A RETINERII, ARESTARII SAU PERCHEZITIILOR PARLAMENTARILOR 

„Sunt doua abordari pe care le avem – votul mixt, cel german, care favorizeaza Romania in acest moment, si votul pe lista. Din pacate, votul mixt are o problema pe care nici Germania nu a reusit sa o rezolve, aceea ca nu avem un numar fix de parlamentari, iar redistribuirea in functie de prezenta la vot poate sa ne duca la un numar foarte mare de membri ai Parlamentului, asa cum avem azi”, a spus Zgonea.

El a aratat ca PSD va discuta despre aceasta varianta cu celelalte partide parlamentare. 

Citeste si: Monica Macovei, dupa amenda primita de la AEP: Vom contesta in instanta Raportul Autoritatii

„Trebuie sa discutam cu celelalte partide. Credem ca este oportuna reintoarcerea la lista. Daca votul mixt nu va strange zece voturi (numarul minim necesar de voturi pentru a fi adoptat de comisia de Cod electoral, n.r.) atunci putem sa mergem pe votul pe lista, iar partidele vor redeveni creuzetul selectarii resurselor umane”, a spus Zgonea.

El a aratat ca PSD sustine si reducerea numarului de parlamentari.

In ceea ce priveste alegerile locale, Zgonea a spus ca PSD sustine alegerea primarilor si a presedintilor de CJ direct, intr-un singur tur, cum este si in prezent, precum si votul pe lista la consilierii locali si judeteni.